vineri, 14 august 2015

Colecţia Arhiva de Idei în secţiunea shop a site-ului nostru

Serii de articole, cercetări, sinteze şi eseuri critice sunt reunite în publicaţiile din colecţia "Arhiva de Idei", prezentând o abordare critică a teoriei şi practicii de arhitectură în contextul autohton, dar şi cel est-european sau mondial. O colecţie variată, ce ne poartă de la concreteţea arhitecturii dată de formă şi materiale, la abstractul unor concepte arhitecturale şi viziunea unor curente teoretice. Printre autori puteţi regăsi pe Ioan Andreescu, Hanna Derer, Vlad Gaivoronschi, Bogdan Ghiu, Adrian Mihalache, Andreea Movilă, Juhani Pallasmaa, Mihai Pienescu, Dana Vais, Daniel Vass, Arpad Zachi, Ana Maria Zahariade.

Cărţile din colecţia "Arhiva de Idei" pot fi achiziţionate de aici.


A world of fragments, Essays on East and Central European Architecture
Cartea poate fi comandată de aici.


“A world of fragments” prezintă cele 9 eseuri nominalizate la concursul de eseuri critice East Centric din cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric, organizată de Fundaţia Arhitext design în Bucureşti, octombrie 2013. Concursul de eseuri a oferit şansa participanţilor (indiferent de ţara de reşedinţă) să prezinte critic fenomenul arhitectural contemporan din Europa Centrală şi de Est.
Prefaţa cărţii este semnată de Juhani Pallasmaa, arhitect, profesor care a fost şi preşedintele juriului concursului de eseuri. " 



Din cuprins:

Architecture in words - Juhani Pallasmaa
Conservation versus «modernisation» in Romania, through the lens of Transylvania’s «Saxon» villages - Alina Hughes

The Architecture at Skyline - Andreea Movila
Bucharest, Waiting City - Luigi Pintacuda
Critical discourse, on architecture or society? - Daniel Vass



Bogdan Ghiu - Inconstrucţia: pentru o arhitectură etică
Cartea poate fi comandată de aici.



După un manifest politic (Contracriza, Cartea Românească, 2011) și o schiță existențială (Dadasein, Tracus Arte, 2011), Inconstrucția ar putea fi definită ca un atelier, ca un șantier conceptual, marcând aparițiile constante ale autorului în numerele revistei Arhitext. Ar fi greșit însă să vedem în această carte doar o „colecție” de texte sau apariții. Ceea ce Bogdan Ghiu reușește să evidențieze, prin multiplele incursiuni și arheologii, prin numeroasele înscenări și demontări, este în primul rând faptul că deconstrucția și inconstrucția nu se definesc în raport cu constructul, ci în raport cu dilemele inerente oricărui construct. Inconstrucția nu este așadar marcată de un stil sau de un „subiect”, ci de o atitudine, unde critica semnelor fixe ale arhitecturii, ale societății, ale arhitecturii ca societate, este cea care ajunge să instituie condiția dezabilitării constructelor, a reevaluării critice a fundamentelor arhitecturii. Pe de altă parte, o carte al cărei subiect este inconstrucția îngreunează încă de la început sarcina de a-i scrie o prefață sau o postfață, cu atât mai mult cu cât atelierul este încă deschis, iar „subiectul” nu există ca atare. Lectura atentă va oferi poate o surpriză tocmai prin aceea că termenul însuși de inconstrucție apare într-un singur text, și nu pare în nici un fel a fi mai pregnant decât alți termeni pe care îi vehiculează autorul. Și atunci de ce acest titlu? De ce ar fi inconstrucția trăsătura principală a unei arhitecturi etice? De ce am fi nevoiți să inconstruim? (Prefaţă, Sabin Borş)



Din cuprins:

După arhitectură. Post-construcţia

Ce (nu) ar trebui să negocieze arhitectura? Pe cine reprezintă arhitectul?
Arhitectura bunei-dispuneri
Din nou minori, după ce am fost minoritari
Spre (o nouă) mansardă (fişe-trepte)
Plan deschis, atelaj existenţial şi alte contra-utopii (plan de discuţie)



După 20 de ani , Vol I + Vol II - 2010

Antologia poate fi comandată de aici.


Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea primului număr al revistei Arhitext, încununăm efortul, răbdarea, dăruirea şi perseverenţa unei munci de echipă prin lansarea Antologiei Arhitext: Dupa 20 de ani (două volume).

Autori prezenti în antologie: Mihai Pienescu, Radu Drăgan, Mihai Ispir, Henri Wald, Sorin Dumitrescu, Vittorio Gregotti, Dan Haulică, Dan Nasta, Arpad Zachi, Horia Marinescu, Radu Florinel, Dan Adrian, Gabriel Pascariu, Florentina Badea, Şerban Cantacuzino, Costin Hostiuc, Andrei Sassu, Adrian Iancu, Dorin Ştefan, Hanna Derer, Şerban Ţigănaş, Oliver Velescu, Valentin Protopopescu, Livio Dumitriu, Adrian Mihalache, Dana Vais, Bogdan Ghiu, Doru Comşa, Ciprian Mihali, Alina Şerban, Mălina Conţu, Sandu Alexandru, Ionuţ Butu, Ioan Andreescu, Sabin Borş, Livia Ivanovici, Mălina Şerban, s.a.



Din cuprins:

Răspunsuri şi răspunderi - Arpad Zachi
Spre o nouă ecologie urbană - Şerban Cantacuzino
Arhitect şi restaurator - Hanna Derer
Zece sfaturi bune - Vittorio Gregotti
Oraş şi arhitectură - Mihai Pienescu
Despre compromis - Dana Vais
Jos cu arhitecţii! - Adrian Mihalache
Poţi să schimbi doar DJ-ul? - Andreea Livia Ivanovici



Ana Maria Zahariade - Simptome de Tranziţie, vol. I

Cartea poate fi comandată de aici.



Pe piaţa de carte de arhitectură din România, sintezele şi eseurile critice care să evalueze în acelaşi timp starea arhitecturii la nivel mondial şi local sunt relativ restranse ca număr. Sunt puţini specialiştii care îşi exprimă consecvent opiniile într-o serie de articole care, coerente din punct de vedere teoretic, să urmarească în mod perseverent subiectele cheie cu care se confruntă profesia de arhitect si ideea de arhitectură în general, la noi şi peste hotare. În acest context, publicarea seriei de articole ale Anei-Maria Zahariade aduce o contribuţie importantă şi avizată la analiza fenomenului arhitectural local şi internaţional. Proiectul editorial trece în revistă preocupările teoretice ale autoarei, ce posedă un bogat bagaj cultural şi o viziune cuprinzătoare asupra arhitecturii romaneşti şi internaţionale.



Din cuprins:

Câte ceva despre locuire...
Locuinţa socială azi
Arhitectura românescă: încotro?
Deceniul noii arhitecturi
Blocuri trecute, blocuri viitoare...



Ana Maria Zahariade - Simptome de Tranziţie, vol. II

Cartea poate fi comandată de aici.


Proiectul editorial trece în revista preocupările teoretice ale autoarei, ce posedă un bogat bagaj cultural şi o viziune cuprinzătoare asupra arhitecturii romaneşti şi internaţionale.

Acest al doilea volum apasă de trei ori pe butonul stop şi ne propune de fiecare dată să ne focalizăm atenţia asupra unor aspecte particulare ale arhitecturii româneşti: Bucureştiul, şcoala de arhitectură românească în contextul european, dar şi câteva texte critice asupra detaliilor care compun imaginea arhitecturală. Este vorba despre o serie de problematici pe care doamna Ana-Maria Zahariade le-a ridicat şi mai apoi studiat cu pasiune de-a lungul carierei sale şi care s-au transformat în adevarate cercetări în domeniul arhitecturii.



Din cuprins:

Enigma micului Paris
Bucureştiul, un mare sat
Colajul şi-a făcut datoria
Generaţia fără de trecut apropiat sau despre dificultăţile predării arhitecturii în Romania
Suntem o breaslă?


Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi - Identitate şi alteritate în spaţiul urban

Cartea poate fi comandată de aici.

"Prezentul volum, care reuneşte o parte dintre textele colegilor mei Ioan Andreescu şi Vlad Alexandru Gaivoronschi, vine să întregească portretul acestora început anul trecut cu volumul apărut sub acelaşi semn Arhitext – Ioan Andreescu Vlad Gaivoronschi – Discursurile (post) moderne ale arhitecturii – care adună o parte, destul de restrânsa, a proiectelor lor. Împărţirea în două volume distincte (este vorba de Monografie şi de prezentul volum de eseuri – n.red.), firească, daca e privită strict editorial – din considerente de format, serie şi altele –, este însă destul de precară, caci teoria şi practica sunt la ei două entităţi într-o permanenta osmoza, legate împreună asemeni unui desen de Escher – un autor drag lui Andreescu". Adrian Ionaşiu



Din cuprins:

De la geam către vitraliu
Modernitatea sau Spiritul timpului
Arhitectura ca hipertext

Din pivniţă până în pod
Oraşul, figura şi puterea
Peisaj artificial şi arhitectură urbană


Dana Vais - Arhi-texte – În căutarea unei noi modernităţi

Cartea poate fi comandată de aici.

Volumul este compus din patru capitole, fiecare dintre ele tratând o problema specifică. Astfel, în capitolul întâi, numit «Materialele şi formele», se pun în discuţie două materiale «istorice» – sticlă şi betonul, dar şi felul în care obiectul construit se modifică odată cu folosirea calculatorului. În capitolul doi, numit «Clădirea şi contextul», sunt discutate pe de-o parte interferenţele dintre teorie ca discurs textual şi obiectul construit, şi situl arhitectural, pe de altă parte. În capitolul «Fişa de istorie contemporană», Dana Vais trece în revistă câteva curente teoretice internaţionale, privindu-le dintr-o perspectiva istorică şi critică. În ultimul capitol al cărţii, «Arhitectura românească», sunt dezbătute câteva curente din arhitectura româneasca, dar şi posibilele poziţionări ale unor creatori de arhitectură locali, care, deşi în acest moment nu sunt foarte cunoscuţi în afara ţării, pot deveni repere pe plan internaţional.



Din cuprins:

Sticla nu se pliază
Cultură (arhitectură) şi natură
Organicul

Brutalismul
(Post)Modernism
Românesc, avangardă, neo-românesc

Niciun comentariu: