miercuri, 19 august 2015

Concert SoNoRo Conac la Biserica fortificată din Viscri


Un nou concert de muzică de cameră marca SoNoRo Conac va avea loc sâmbătă, pe 22 august, de la ora 19:00, în Biserica evanghelică fortificată din Viscri (județul Braşov).

Programul serii va cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Invenţiuni pentru vioară, violă şi violoncel/violă, BWV787), Wolfgang Amadeus Mozart (Duo în si bemol major, KV424), Zoltan Kodaly (Intermezzo), Frank Bridge (Lament pentru două viole), Robert Fuchs (Terzetto pentru 2 viori şi viola, op.107), în interpretarea muzicienilor Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Christian Naş (violă).
Concertul va fi urmat de un cocktail găzduit de Viscri 125.
Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vizitaţi: conac.sonoro.ro.


Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie, în clădiri de patrimoniu precum :· Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015)


· Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)

· Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (10 septembrie 2015)


· Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015)


· Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti (13 septembrie 2015)


· Muzeul de Artă Timişoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)

Biserica evanghelică fortificată din Viscri, comuna Buneşti, judeţul Braşov, este cea mai veche biserică fortificată transilvaneană. A fost construită în secolul al XIII-lea, pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea, după care şi-a luat şi localitatea numele. Planul bisericii este simplu, cu o singură navă şi o absidă semicirculară pe latura dinspre răsărit.
Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane şi turn de poartă este monument istoric. Biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea cu turnuri, bastioane şi două ziduri de apărare. Cel mai interesant element al fortificaţiei este probabil drumul de apărare acoperit, pentru că în caz de atac putea face legătura între turnuri şi biserică. Materialele folosite la construirea cetăţii sunt: piatră amestecată cu cărămidă parţial tencuită, lemn şi acoperişurile din ţiglă.
Între anii 1970 - 1971 cetatea a fost restaurată, reconstruindu-se coridorul de apărare al bastionului de est. Au urmat lucrări de restaurare în anii ’90, iar din 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
***
Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.
SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei României.

***
Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET) coordonează proiectele de conservare a patrimoniului şi revitalizare a satelor din Transilvania şi Maramureş, două dintre cele mai bine păstrate regiuni din Europa.  Fundaţia a fost fondată la Londra în anul 1987, iar filiala românească în anul 2000. Fundaţia s-a bucurat de sprijinul Alteţei Sale Regale, Prinţul de Wales, al cărui patronaj a durat 13 ani, din 2000 până în 2013.

Viscri 125 este o casă în stil saxon, veche de 300 de ani, complet restaurată şi transformată în casă de oaspeți în anul 2010.

***
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Parteneri principali: Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Arché
Maşina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Illy, Avincis, Aqua Carpatica, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi, Fundația Societatea de Concerte Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Merci Charity Boutique, Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Festivalul "Dilema veche", Viscri 125, Fundația Mihai Eminescu Trust, Casa Boema, Crama La Salina/ISSA, Marrevolution, Centrul de Promovare a Turismului Cultural ”Grof Károlyi”, Direcţia de Cultură, Sport şi Turism Carei Nagykaroly-Grosskarol, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, Centrul Municipal de Cultură şi Primăria Arad, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, Monumente Uitate.
Parteneri media: România liberă, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Esquire, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, designist.ro, HotNews.

***
Contact:
Oana Dobre

Niciun comentariu: