joi, 30 iulie 2015

Expoziţia „Problemele oraşuluiˮ la Turnul Porţii Ecaterina din Braşov între 25 iulie şi 20 august
Expoziţia itinerată sub numele „Problemele oraşului” este produsul unei cercetări antropologice condusă de conf. dr. Bianca Botea (Universitatea Lumière Lyon 2) şi ocazionată de proiectul urban complex de reconstrucţie a unui cartier proiectat şi construit în anii 1960 în Lyon. Proiectul urban, în desfăşurare încă, implică din 2003 demolări, construcţii de locuinţe şi crearea de noi spaţii publice iar scara sa afectează întregul cartier.

Cercetarea bazată pe interviuri a pus în paralel modul de raportare a locuitorilor cartierului la o intervenţie atât de amplă şi discursul politic care susţine la nivel economic şi social intervenţia. Expoziţia s-a bucurat de interes larg în Franţa, fiind itinerată la nivel naţional.

Relevanţa expoziţiei pentru Braşov constă în chestionarea la un nivel general a relaţiei locuitorului cu oraşul, şi care intră în contradicţie adeseori cu opiniile politice sau cu decizii fundamentate pe practicile uzuale de urbanism, peisagism şi arhitectură. De aici, perspectiva unor situaţii similare, de intervenţie asupra unor cartiere de locuinţe de la noi, a căror urbanism şi arhitectură îşi vor atinge în curând limita de durabilitate, poate deschide un dialog util în comunitate.

Expoziţia a fost vernisată vineri, 24 iulie, în turnul Porţii Ecaterina, având ca invitat pe conf. dr. Bianca Botea, coordonatorul expoziţiei.

Program de vizitare: 25 iulie – 20 august 2015, marţi - duminică, între orele 16,00 - 19,00.
Intrarea este liberă.
Realizatori expoziţie: Casa Tineretului şi Culturii Duchère, Lyon (Franţa) şi Universitatea Lyon 2 (Franţa)
Organizator itinerare: Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Braşov-Covasna-Harghita
Partener: Mons Medius

Expoziţie itinerată prin finanţare din timbrul arhitecturii din România.

Niciun comentariu: