joi, 4 iunie 2015

Expoziție cu rezultatele etapei de educație urbană din cadrul proiectului ”Spații Urbane în Acțiune”


În data de 5 iunie, Asociaţia Komunitas organizează un eveniment care marchează finalul componentei de educaţie urbană din cadrul proiectului ”Spaţii urbane în acţiune”. Evenimentul este susţinut şi de ARCUB şi va fi găzduit la Hanul Gabroveni, în strada Lipscani nr. 84-90, în foaier.

La eveniment vor participa elevi din cele 3 şcoli gimnaziale şi 2 licee bucureştene care au beneficiat de 100 de ateliere de educaţie urbană derulate pe întreg parcursul anului şcolar 2014-2015, de către formatori ai Asociaţiei Komunitas şi ai grupului de arhitecţi studioBasar. Instituţiile educaţionale implicate sunt: Școala nr. 31, Școala nr. 79, Școala nr. 100, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”şi Colegiul Tehnic ”Petru Rareş”.

În cadrul evenimentului vor fi acordate diplome echipelor de proiect din şcoli şi se va expune o mini-expoziţie cu diverse produse realizate de elevi de-a lungul atelierelor de educaţie urbană: machete, stenciluri, fotografii urbane, propuneri de intervenţii pentru îmbunătăţirea spaţiilor din curţile şcolilor etc.

Expoziţia va rămâne în spaţiul ARCUB, la Hanul Gabroveni, timp de o săptămână, putând fi vizitată de publicul larg. Expoziţia va avea loc într-una din sălile Hanului Gabroveni – detalii despre locaţia exactă pot fi obţinute la recepţie.

Educaţia urbană, prin metode inovatoare şi interdisciplinare, îşi propune să îi familiarizeze pe tineri cu diverse noţiuni legate de mediul urban sau de dezvoltarea urbană. Se bazează pe elemente specifice mai multor domenii (antropologie urbană, urbanism, arhitectură, educaţie civică, implicare comunitară), care sunt combinate într-un mod inedit şi prietenos, pe înţelesul copiilor şi tinerilor.

Scopul atelierelor de educaţie urbană a fost să îi apropie pe tineri mai mult de oraşul în care locuiesc, să îi înveţe să-l perceapă în diverse moduri, dar şi să devină mici cetăţeni mai conştienţi, mai implicaţi, mai activi şi mai responsabili. Câteva dintre metodele folosite în ateliere au fost: explorări urbane, ”vânători de comori”, realizarea de către elevi a unor fotografii şi filme pe tematici urbane, realizarea de machete, jocuri de socio-animaţie educativă, organizarea unor intervenţii de îmbunătăţire a curţilor şcolilor, bazate pe exerciţii de proiectare participativă şi pe idei generate de elevi (realizarea unor obiecte de mobilier, a unor spaţii de socializare, a unor decoraţiuni, plantări etc).

Proiectul ”Spaţii urbane în acţiune” propune soluţii de abordare a trei cartiere din Bucureşti (Tei, Tineretului şi Timpuri Noi) într-o manieră integrată şi interdisciplinară, lucrând pe mai multe planuri complementare, care vizează următoarele tipuri de activităţi: cercetare urbană pe tema spaţiilor publice din cele trei cartiere, evenimente comunitare şi festivaluri urbane, intervenţii urbane participative, educaţie urbană adresată elevilor din cinci şcoli/licee situate în cele trei cartiere şi bazată pe elemente de urbanism, antropologie urbană şi implicare civică.

Proiectul se derulează în perioada 1 mai 2014- 30 octombrie 2015, iar zonele de interes sunt trei cartiere din Bucureşti: Tei, Tineretului şi Timpuri Noi.

Niciun comentariu: