joi, 7 mai 2015

Mogoşoaia ClasicFest ediţia a IV-a. Recitaluri inedite la Palatul Mogoşoaia

Evenimentul este oferit de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Pro Valores şi Radio România Cultural.

Sâmbătă 9 mai şi duminică 10 mai 2015, de la ora 12, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia au loc noi recitaluri inedite din cadrul Mogoşoaia ClasicFest. 
Sâmbătă, un muzician cu totul special, Nicolae Szekely, va cânta muzică veche alternativ la patru intrumente rar văzute pe scene din România – laută, vihuela, chitară renascentistă şi theorba. O zi mai târziu, pianistul Horia Maxim vă invită să ascultaţi armonii romantice ale nordului european. Respectivul recital va marca împlinirea a 150 de ani de la naşterea a doi mari compozitori: finlandezul Jean Sibelius şi danezul Carl Nielsen.  

Nicolae Szekely, în 1987, a câştigat locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabileşte în Hunedoara. În anii 90 organizează festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Târgu Mureş îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela şi lăută, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din ţară şi participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susţinut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din Bucureşti, Cetatea Râşnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaş. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval şi renascentist, de o bogăţie şi profunzime nebănuite. De curând Gyorgy Lorinczi i-a construit o chitară renascentistă şi o theorbă, cu ajutorul cărora surprinde auditoruiul şi readuce în atenţie epoci demult apuse.

Horia Maxim este unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale. S-a afirmat după 1990, abordând un repertoriu vast, atât ca solist concertist (colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor prestigioşi dirijori), cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost apreciată şi în recitaluri şi concerte susţinute în importante săli de concert din Europa şi Japonia. Laureat al multor concursuri naţionale şi internaţionale, Horia Maxim a realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, interpretând, printre altele, un număr semnificativ de lucrări în primă audiţie. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, fiind profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat, în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.

Programul complet pe: mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic

Parteneri media: Radio Romania Muzical, Observator cultural, Port.ro, Agenţia de carte.ro, Onlinegallery.ro, Calendar evenimente, SensoTV, Ziarul Metropolis, Bucureşteni.ro, Best Event.

Niciun comentariu: