joi, 7 mai 2015

„Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi”. Lansarea albumului de fotografii la Clubul Ţăranului pe 8 mai 2015, ora 18


Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită vineri, 8 mai 2015, ora 18, la Clubul Ţăranului, unde va avea loc lansarea albumului de fotografii Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi, realizat de fotojurnalistul Andreea Tănase.

Armenii, un proiect de suflet

Impresionată de mărturiile despre masacrele armenilor din Turcia anilor 1915 – 1919, Andreea Tănase decide să se apropie de comunitatea armenilor din România pentru a înţelege mai bine istoria recentă şi cultura veche a acestei etnii, ca să poată povesti apoi şi altora lucruri mai puţin ştiute sau mai puţin spuse.
Proiectul documentarului fotografic „Armeni în România” prinde contur cu sprijinul nemijlocit al Uniunii Armenilor din România şi al Ambasadei Armeniei la Bucureşti, dar mai ales al numeroşilor armeni pe care Andreea Tănase i-a cunoscut, dintre care mulţi i-au devenit prieteni dragi.
Timp de trei ani (2007 - 2010), Andreea Tănase a călătorit în 16 oraşe din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Armenia, peste tot pe unde trăiesc armeni refugiaţi, cu toate dorurile şi poveştile lor. Chipurile şi trăirile acestora, ca şi viaţa lor de zi cu zi, au fost surprinse în mii de fotografii şi zeci de ore de interviuri.
Rezultatul acestei călătorii, aproape iniţiatice, este albumul Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi, care a văzut lumina tiparului în 2015, fiind dedicat celor datorită cărora a început acest proiect: supravieţuitorii masacrelor. Albumul, tipărit în limba engleză, conţine 561 de imagini color însoţite de 148 de pagini cu texte care vorbesc despre istoria uneia dintre cele mai vechi comunităţi din spaţiul românesc.

„Am început să mă documentez despre comunitatea armenilor din România pentru că m-a impresionat ceea ce am citit despre genocidul armean. Mi-am dorit să stau de vorbă cu oamenii despre lucruri nespuse şi să transmit poveştile mai departe oamenilor de lângă noi. Mi-am dorit, de asemenea, să cunosc trecutul şi istoria noastră. După câteva luni de documentare, mi-a fost limpede că activităţile comunităţii armenilor din România sunt concentrate în jurul bisericii, aşa că am hotărât să îi întâlnesc pe armeni în momentele lor de de sărbătoare. [...]
Albumul de fotografie Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi este o carte de vizită a comunităţii armenilor din România, aşa cum sunt ei azi. Este o incursiune în istoria armenilor, dar şi o carte despre istoria şi poveştile lor personale. [...]
În călătoria mea în România am cunoscut armeni descendenţi din vechile familii care au sosit în ţara noastră în primele valuri de emigrare, armeni care nu mai cunosc limba sau tradiţiile, care au fost obligaţi de regimul comunist să îşi ascundă identitatea, dar care sunt acum avizi să redescopere armenismul din ei. Am cunoscut armeni care au luptat să îşi păstreze identitatea şi care au citit şi scris în limba armeană zilnic, pentru a nu o uita. Am cunoscut armeni care au plecat din România într-un anumit moment al vieţii lor şi care se reîntorc în fiecare an la sărbătorile mari pentru a se reuni cu comunitatea din ţara natală. Am cunoscut armeni care s-au mutat în România în ultimii ani şi care sunt fericiţi să trăiască aici şi sunt recunoscători pentru ospitalitatea românească. Am cunoscut armeni care visează la România şi români care visează la Armenia. M-am apropiat mult de comunitatea armeană, mi-am făcut prieteni apropiaţi şi pot spune că armenii sunt parte din identitatea mea.”
Andreea Tănase

ANDREEA TĂNASE

Biografie

Fotojurnalist independent, cu 10 ani de experienţă în fotografia de presă.
A lucrat la ziare de top din România, printre care Evenimentul zilei şi Cotidianul.
A colaborat cu reviste importante şi agenţii foto din România şi din străinătate.
A publicat fotografii şi articole în National Geographic România, Geo România, Foreign Policy România, Intact Image, Ostphoto, Amnesty International Journal, British Photo Agency, Die Welt, Die Tageszeitung, Die Presse, revista Ararat.
S-a specializat în arta fotografică la New York Institute of Photography, USA, şi în fotojurnalism la Centrul pentru Jurnalism Independent, Bucureşti.
Este membră a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor Media (IFJ).

Albumul de fotografii - Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi poate fi comandat aici: www.armenianromania.com


Niciun comentariu: