miercuri, 15 aprilie 2015

Timp de trei zile, Spotlight îţi luminează Calea Victoriei
Ca urmare a hotărârii UNESCO, anul 2015 a fost proclamat în mod oficial Anul Internaţional al Luminii, scopul acestei acţiuni fiind de a se promova o mai bună înţelegere la nivel public şi politic a rolului central al luminii în cadrul lumii moderne.

Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti organizează, în perioada 23-25 aprilie, prin intermediul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii, Spotlight.

Festivalul va fi lansat printr-un concert incendiar susţinut de Robin and the Backstabbers şi Alternosfera pe 23 aprilie, de la ora 20.00, pe Strada Franceză din Centrul Istoric al Bucureştiului.

Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piaţa Naţiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformându-se într-o expoziţie-gigant, iar spaţiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalaţiilor interactive şi al spectacolelor de lumini.

Pentru a le prezenta bucureştenilor cele mai captivante instalaţii şi a le oferi o experienţă unică, ARCUB a lansat la începutul lunii martie un call for projects pentru tineri artişti, arhitecţi sau designeri aflaţi la început de drum. Au fost înscrise aproximativ 30 de proiecte inovatoare ce au la bază lumina şi tehnologii bazate pe lumină, cu accent pe interacţiunea publicului cu lucrarea.

După procesul de jurizare, în cadrul căruia au fost analizate toate proiectele, s-a desemnat instalaţia câştigătoare: Urban Neon Forest, aparţinându-le lui Antonio Păun şi Thomas Herrera, studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu‟.

Proiectul câştigător îşi propune să transpună o simplă plimbare prin Centrul Vechi, pe Str. Lipscani, într-o experienţă inedită: o promenadă printr-o „pădure de lumină". Instalaţia va fi compusă din 80 de stâlpi de neon, dispuşi aleatoriu în faţa clădirii Băncii Naţionale a României, oferindu-le trecătorilor atât prilejul de a interacţiona cu obiectele arhitecturale, cât şi un spectacol urban inedit.

Ideea festivalului a apărut din nevoia alinierii la manifestările similare din marile oraşe şi îşi propune să includă oraşul Bucureşti în circuitul celor mai importante festivaluri de profil şi, în acelaşi timp, să îi ofere publicului larg un spectacol inedit, unic în România.

De asemenea, Spotlight se bucură de un parteneriat puternic cu unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de acest tip din Europa - Signal Festival din Praga - care în acest an va asigura prezenţa unor instalaţii inedite, cu dimensiune internaţională.

Programul final şi harta Spotlight vor fi făcute publice în cel mai scurt timp.

Niciun comentariu: