joi, 16 aprilie 2015

Expoziţia centrală Romanian Design Week 2015 la Hanul Gabroveni între 15 şi 24 mai. Olanda - ţara invitată a noii ediţii.

Romanian Design Week, cel mai mare eveniment dedicat designului românesc, iniţiat de The Institute, va avea loc anul acesta între 15 şi 24 mai. Expoziţia centrală se va desfăşura la Hanul Gabroveni.

Gazda celei de-a treia ediţii este un centru cultural-artistic, recent renovat de către ARCUB, ce va deveni un viitor nod creativ important în centrul vechi al Bucureştiului. Situat între străzile Lipscani şi Gabroveni, Hanul devine o declaraţie de respect faţă de trecutul oraşului. Străzi ce erau odată recunoscute pentru activităţile loc comerciale, devin puncte de reper şi adresa unui spaţiu cultural, care are avantajul de a se afla la intersecţia acestor istorii şi mărturii.

Romanian Design Week este găzduit de ARCUB la Hanul Gabroveni în contextul unui proiect de anvergură – Bucuresti MEMORIA | EXPLORAREA | IMAGINAREA Oraşului, proiect ce lansează candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. A doua etapă - EXPLORAREA (15 mai – 15 iulie) - constă în redescoperirea oraşului aşa cum este el reflectat astăzi  prin ochii locuitorilor săi.

Romanian Design Week se îmbogăţeşte anul acesta cu o dimensiune internaţională, menită să pună în context ce se întâmplă în comunitatea de design din România şi să adauge un nou strat pe componenta educaţională a proiectului.

Olanda devine ţara invitată în cadrul ediţiei de anul acesta a Romanian Design Week, cu sprijinul Ambasadei olandeze din România. Aceasta va fi reprezentată pe parcursul celor 10 zile prin expoziţii şi workshopuri susţinute de diverşi designeri olandezi în expoziţia centrală de la Hanul Gabroveni. Pe lângă cele ce vor avea loc aici, va exista şi un circuit al companiilor olandeze din România.

În programul Romanian Design Week de anul acesta vor participa şi alte ţări din Europa, precum Austria, Cehia şi Suedia. Invitaţii străini vor susţine conferinţe, dezbateri sau vor derula proiecte pe parcursul zilelor de eveniment.

„Această latură internaţională adăugată Romanian Design Week este un pas firesc în evoluţia festivalului. Totul a plecat de la dorinţa de a promova creativitatea românească ca un mijloc pentru dezvoltarea culturală, economică şi socială a României, de a educa audienţa generală în legătură cu tot universul designului. Cu ajutorul partenerilor noştri de la Ambasada Olandei, descoperim noi oportunităţi de promovare a designului şi noi posibilităţi de colaborare între designeri. Iar faptul că anul acesta am plecat de la Palatul Ştirbei la Hanul Gabroveni, la un spaţiu ce a găzduit încă de la început, din perioada anilor 1802-1804, atelierele meşterilor nu face decât să ne întregească identitatea Romanian Design Week”, declară Andrei Borţun, CEO The Institute.

Attila Kim este cel care va semna şi anul acesta arhitectura expoziţiei centrale din Hanul Gabroveni.

La fel ca şi anii trecuţi, Romanian Design Week va include şi evenimente în locaţii colaterale. Astfel, pe parcursul celor 10 zile se vor desfăşura peste 50 de proiecte, expoziţii sau workshop-uri. Pentru a veni în ajutorul publicului, The Institute lansează aplicaţia Romanian Design Week, disponibilă atât pe sistem Android, cât şi pe IOS. Aceasta va permite utilizatorilor să caute, filtreze şi sorteze evenimentele pentru a îşi personaliza traseul. Fie că sunt interesaţi de expoziţia centrală sau de o locaţie colaterală, vizitatorii vor găsi în aplicaţie toate informaţiile necesare.

Romanian Design Week este o sărbătoare a designului autohton, iar printre cele mai importante obiective ale acestui eveniment se numără: promovarea designului, interacţiunea dintre specialiştii din diverse ramuri ale designului, apropierea unui public cât mai larg de domeniile pe care îşi propune să le acopere, dar şi generarea contextului necesar dezvoltării acestor discipline în România.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic şi cultural.

Este primul proiect dedicat în întregime designului românesc, care se adresează atât publicului, cât şi profesioniştilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor şi spaţiilor ce promovează designul. În 2015, RDW va avea loc în perioada 15-24 mai.


The Institute reprezintă ecosistemul industriilor creative. Iniţiază şi organizează evenimente de 17 ani şi aduce împreună antreprenorii, profesioniştii şi publicul acestor industrii din România. Prin tot ceea ce face contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în ţară, creşte şi diversifică audienţa atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agenţiilor şi manufacturilor, promovează antreprenorii şi profesioniştii creativi pe plan naţional şi internaţional.                                  

Persoană de contact:
Sorina Dăescu Topceanu

Niciun comentariu: