joi, 20 noiembrie 2014

Turcii și tătarii din Dobrogea. Amintiri


Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizează expoziţia Turcii şi tătarii din Dobrogea. Amintiri. Vernisajul va avea loc în ziua de 20 noiembrie 2014, ora 16.30, la Școala Satului de la Muzeul Naţional al Țăranului Român. 

 Expoziţia conţine 32 de fotografii provenind din colecţii personale ale membrilor celor două comunităţi, turcă şi tătară, din Dobrogea. 
Tema expoziţiei, după cum o sugerează şi titlul, este o istorie în imagini a celor două comunităţi, aşa cum se regăseşte în arhivele de familie – practic, o istorie a vieţii private a unor destine de familie sau individuale care, fiecare în parte, surprind evenimente, perioade aşa cum au fost ele trăite de membrii comunităţii. Fotografiile redau momente din viaţa de familie a celor două comunităţi – nuntă, circumcizie, înmormântare – dar şi aspecte care ţin de cultura, religia şi modul de petrecere a timpului liber. Din punct de vedere cronologic, fotografiile cuprind segmentul dintre începutul secolului al XIX-lea, până la începutul secolului XX. 
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 7 decembrie 2014, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.


Niciun comentariu: