joi, 25 septembrie 2014

De Ziua Mondială a Locuirii, Habitat for Humanity organizează BIG BUILD 2014

Habitat for Humanity România sărbătorește ”Ziua Mondială a Locuirii” (UN World Habitat Day), ce are loc în acest an pe 6 octombrie, prin BIG BUILD 2014 -  eveniment național de construcție, voluntariat și promovarea locuirii decente. Anul acesta, BIG BUILD are loc în perioada 6-10 octombrie și se desfășoară în cinci orașe din țară: Caracal, Comănești, Cluj, Beiuș și Rădăuți.

În cadrul BIG BUILD, Habitat for Humanity România construiește și reabilitează, împreună cu voluntari din țară și din străinătate, locuințe și centre comunitare din zone sărace și aduce în prim-plan problema locuirii din România.

BIG BUILD FOCUS: Caracal, Ghetoul Carpați. Sub același acoperiș - 200 de adulți și copii
Peste 200 de adulți și copii care locuiesc în două blocuri din Ghetoul Carpați din Caracal au nevoie urgentă de ajutor. Blocurile, construite în anii '60, se află într-o stare avansată de deteriorare și au nevoie de renovare completă, inclusiv de instalații sanitare, electricitate și canalizare, izolare termică și de amenajare a teritoriului.

Nevoia urgentă este de a repara acoperișul celor două blocuri.

Între 6 și 10 octombrie, Habitat for Humanity România, împreună cu voluntari din țară și din străinătate, va repara acoperișului unuia dintre cele două blocuri. 

Intervenția în Caracal este cuprinsă în proiectul zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune, prin finanțarea căruia se va renova unul dintre blocuri.

În aceeași perioadă au loc evenimente de construcție, voluntariat și promovarea nevoii de locuire decentă și în Beiuș (o echipă de voluntari Habitat for Humanity Irlanda de Nord va ajuta la construcția unei case pentru o familie din Șoimi), Cluj (cursuri de eficiență energetică), Comănești (construcția unei locuințe noi pentru o familie din Nicolae Bălcescu), Rădăuți (cursuri de eficiență energetică).

Încă din 1986, prima luni a lunii octombrie a fost declarată de către Organizația Națiunilor Unite „Ziua Mondială a Locuirii” (UN World Habitat Day). 

Susținători din toată lumea vor fi alături de Habitat for Humanity în proiectele speciale organizate cu această ocazie, pentru a  atrage atenția asupra nevoii unui adăpost sigur, decent și accesibil. 

Habitat for Humanity Internațional și ONU au semnat recent un memorandum pentru a promova împreună soluțiile de locuire la nivel mondial prin campanii de advocacy și conștientizare. Prin filialele sale din Beiuș, Cluj, Rădăuți, Comănești, Cumpăna și Craiova, Habitat for Humanity România a ajutat peste 16.000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcții de case și reabilitări, și alte 20.000 prin programele de prevenție și răspuns la dezastre. La nivel internațional, Habitat for Humanity a construit și reabilitat peste 800.000 de locuințe pentru 4 milioane de persoane din 80 de țări de pe întreg Globul.

Proiectul zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune este inițiativa unui consorțiu coordonat de Terre des Hommes și format din Amare Rromentza, Agenția Împreună, Fundația PACT și Fundația Pestalozzi, ca parteneri principali, și Habitat for Humanity România și SASTIPEN, ca prteneri asociați. 

Prin acest proiect, consorțiul dorește să îmbunătățească accesul la educație și sănătate pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural și urban mic din 12 comunități din județele Dolj (Amărăștii de Jos, Bârca, Filiași, Negoi), Gorj (Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Polovragi, Târgu-Cărbunești) și Olt (Caracal, Grădinari, Piatra Olt, Slatina). 

Persoanele vizate prin proiect aparțin unor grupuri vulnerabile, în special romi, cu precădere femei, tineri și copii.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. www.zefirincomunitate.ro






Niciun comentariu: