miercuri, 6 august 2014

Ateliere de Patrimoniu Rural & Expoziţie multimedia „De la Bucium, din Ţara Moţilor’

În perioada 28 aprilie - 5 mai 2014,  la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sala „Irina Nicolau”, a avut loc evenimentul Ateliere de Patrimoniu Rural & Expoziţie multimedia „ De la Bucium, din Ţara Moţilor”, organizat de Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie (RPER).

Comuna Bucium, situată în vestul judeţului Alba, se compune din 29 de sate cuprinse între culmile Munţilor Metaliferi şi este locuită de o populație ce a practicat mineritul aurifer încă din Antichitate.
RPER, asociaţie fondată la Paris în anul 2008, sub deviza „patrimoniul românesc - patrimoniu european”,  a ales acest loc cu arhitectură şi peisaj  tradiţional autentice pentru a elabora şi propune un model de salvare a moştenirii culturale a satului românesc.

Expoziţia de la MNŢR a prezentat prin mijloace multiple - proiecii video, fotografii, un micromuzeu etnografic şi panouri grafice de analiză arhitecturală, peisagistică şi sociologică - sinteza activităţilor «Universităţii de Vară Restaurare Şcoala Veche și Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium» (UdV Bucium),  proiect fără termen de finalizare, desfăşurat până azi în 3 ediții - 2011, 2012, 2013, care propune un model didactic, de cercetare multidisciplinară, de reabilitare in situ, dar şi de punere sub protecţie legală a patrimoniului rural.

Găzduite în Expoziţie, Atelierele de Patrimoniu Rural s-au desfăurat în două module: „Patrimoniul Rural Românesc - Patrimoniu European", marţi, 29 aprilie, orele 9:40-18:00 şi "Mijloace de savgardare a Patrimoniului Rural", miercuri, 30 aprilie, orele 10:00-18:00.

Un public numeros a participat la dezbaterile prilejuite de temele conferinţelor susţinute de specialişti din ţară şi din străinătate, universitari, reprezentanţi ai ICOMOS, ai Fondation du Patrimoine, ai Institutului Naţional al Patrimoniului şi ai marilor muzee de etnografie: „Patrimoniul Rural românesc - motor de dezvoltare teritorială, „Modele de salvgardare a Patrimoniului Rural, "Patrimoniul Rural Românesc - o perspectiva antropologică", „Memorie şi Patrimoniu”, „Muzeele, dincolo de ziduri?.

Evenimentul a reamintit publicului din România că “mai mult ca oricând, Patrimoniul a devenit un bun de interes public, cu un rol esenţial pentru omenire”, aşa cum a transmis în cuvântul său, arhitectul sef al monumentelor istorice, Benjamin Mouton, din partea Comitetului Executiv al ICOMOS.

Programul complet al evenimentului  poate fi consultat pe site-ul: 
www.patrimoniu-rper.com


01.   Flaviu Barbacaru, curatorul expoziției, Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, Ștefana Bianu, președinte RPER Franța și Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez din România, la festivitatea de deschidere a evenimentului  Ateliere de Patrimoniu Rural & Expoziţie multimedia „ De la Bucium, din Ţara Moţilor”, MNȚR, 28 aprilie 2014



    02.   Aspect de la festivitatea de deschidere a evenimentului 


 03.   Expoziţie multimedia „ De la Bucium, din Ţara Moţilor”. Making-of.MNȚR, 28 aprilie 2014


        04.   Expoziţie multimedia „ De la Bucium, din Ţara Moţilor”. Making-of. MNȚR, 28 aprilie 2014


     05.   Expoziţie multimedia „ De la Bucium, din Ţara Moţilor”. Making-of. MNȚR, 28 aprilie 2014


Coordonator eveniment: Ştefana Bianu, preşedinte RPER – Franţa
Curator expoziţie multimedia: arh. Flaviu Barbacaru
Director Ateliere: dr. arh. Mihai Opreanu
Colegiu ştiinţific: cerc. şt. Iozefina Postăvaru, dr. arh. Mihaela Hărmănescu, dr. Damiana Oţoiu
Colectiv Expoziţie: arh. Ioana Rizea, arh. Silvia Costiuc, arh. Dragoş Băbeanu, arh. Mihai Coşurba
Muzică originală
i sound design: Mircea Florian
Design grafic: Cristian Gache

Niciun comentariu: