miercuri, 16 iulie 2014

Câștigătorul marelui premiu “Mies van der Rohe” 2013 invitat special la RIFF 2014




Câștigătorul Marelui Premiu al Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporană “Mies van der Rohe” 2013, arh. Ósbjørn Jacobsen este invitatul special al celei de-a cincea ediții a Expoconferinței Internaționale de Arhitectură RIFF. Arhitectul Ósbjørn Jacobsen, partener Henning Larsen Architects - Danemarca, prezintă la București, în noiembrie, proiectul premiat Harpa – Sala de Concerte și Centrul de Conferințe din Reykjavik.

Harpa – Reykjavik Sală de Concerte şi Centru de Conferinţe

Harpa este un proiect inspirat de luminile nordice şi peisajul dramatic islandez. Situată la graniţa dintre pământ şi mare, Sala de Concerte apare ca o sculptură impozantă, radiantă, ce reflectă atât cerul, portul pe care a fost construită, cât şi viaţa oraşului Reykjavik. Faţadele spectaculoase au fost proiectate în strânsă colaborare cu artistul danez-islandez Olafur Eliasson şi companiile de inginerie Rambøll şi ArtEngineering GmbH din Germania.
Sala de Concert de 28.000 m2 este situată într-un spaţiu solitar, cu vedere spre marea şi munţii care înconjoară oraşul Reykjavik. Clădirea dispune de un foaier situat în faţa clădirii, patru săli de concerte şi conferinţe şi o zonă de culise cu birouri, sală de repetiţii şi dressing în partea din spate a clădirii. Cele trei săli de mari dimensiuni sunt localizate una lângă alta, cu acces pentru public pe latura de sud şi acces în culise pe latura dinspre nord. Etajul al patrulea este o sală multifuncţională pentru spectacole mai intime şi banchete. Privite din foaier, sălile formează un masiv care, similar pietrei de bazalt de pe coastă, formează un contrast puternic cu faţada expresivă şi deschisă.
Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană „Mies van der Rohe” este acordat o dată la doi ani pentru a recunoaşte şi premia proiecte de arhitectură din Europa. În acest fel, premiul atrage atenţia asupra contribuţiei majore pe care arhitecţii europeni o au în dezvoltarea de idei şi tehnologii noi. În acelaşi timp, acesta oferă atât arhitecţilor cât şi instituţiilor publice o oportunitate de a înţelege mai bine rolul cultural al arhitecturii în construirea oraşelor. Mai mult decât atât, premiul îşi propune să promoveze arhitectura în două moduri la fel de importante: prin stimularea unei mai mari circulaţii a arhitecţilor în întreaga Uniune Europeană şi prin sprijinirea tinerilor arhitecţi care se află la început de carieră.

RIFF 2014 face parte din seria expoconferințelor internaționale de arhitectură organizate de ABplus Events în acest an, la București, Varșovia și Budapesta, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, Asociația Arhitecților Polonezi și Camera Arhitecților din Ungaria.

Website: www.ieriff.ro

Facebook: https://www.facebook.com/expoconferinte.arhitectura

Niciun comentariu: