vineri, 25 aprilie 2014

Tur multisenzorial în Galeria de Artă Europeană
Un nou produs cultural pentru persoanele cu deficienţe de vedere, de auz şi de vorbire
în cadrul proiectului ARTtouch


Muzeul Naţional de Artă al României organizează miercuri, 30 aprilie 2014, în Galeria de Artă Europeană, evenimentul de lansare a produselor multimedia destinate persoanelor cu dizabilităţi de vedere, de auz şi de vorbire, realizate în cadrul proiectului ARTtouch.

Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Fundaţiei Orange România, prin programul „Lumea prin culoare şi sunet”, şi s-a derulat în perioada mai 2013 – aprilie 2014.

În cadrul proiectului au fost realizate aplicaţii multimedia şi de realitate augmentată, replici tactile, mostre textile, o „bibliotecă de sunete” şi o „bibliotecă olfactivă” ce oferă publicului cu nevoi speciale experienţa unei explorări multisenzoriale a Galeriei de Artă Europeană. În plus, împreună cu beneficiarii au fost concepute tururi ghidate şi ateliere speciale pentru aceste categorii de public.

Produsele multimedia realizate pornind de la câteva dintre capodoperele Galeriei de Artă Europeană - Buchet cu flori de Jan Brueghel cel Bătrân, Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant de Guercino şi Poartă (Saint-Tropez) de Paul Signac - au rolul de a aduce în atenţia tinerilor, prin mijloace moderne şi atractive, poveştile de dincolo de imagine şi de a facilita procesul de înţelegere a artei.
Capodopera lui Jan Brueghel cel Bătrân - Buchet cu flori - se află la baza unei aplicaţii de realitate augmentată ce propune o nouă modalitate de a percepe pictura şi oferă informaţii utile despre istoria, stilul de viaţă şi credinţele oamenilor din secolul al XVII-lea. Aplicaţia prezintă buchetul de flori în 3D, detalii despre istoricul „dinastiei Breughel” şi propune un traseu al florilor prin cele trei galerii permanente ale muzeului. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe AppStore şi Google Play.

De asemenea, maeştrii parfumieri de la Expressions Parfumées din Grasse au creat un parfum inspirat de acest tablou, care face parte din „biblioteca olfactivă” special creată pentru turul multisenzorial.Lucrările Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant de Guercino şi Poartă (Saint-Tropez) de Paul Signac beneficiază de aplicaţii multimedia accesibile pe două touchscreen-uri amplasate în apropierea tablourilor, care oferă informaţii despre elementele compoziţiei - planuri, personaje, sursa de lumină (Guercino) şi despre corespondenţa dintre sunete şi culori (Signac).

Valoarea totală a proiectului ARTtouch a fost de 288.967 RON, din care Fundaţia Orange a contribuit cu 216.768 RON. Pentru Muzeul Naţional de Artă al României, acest proiect reprezintă o modalitate de a se apropia de un public al cărui acces la produse culturale de calitate este deseori extrem de limitat. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt persoanele (copii şi adulţi) cu deficienţe de vedere, auz şi vorbire, ca şi familiile şi educatorii acestora, pentru care materialele ajutătoare şi o abordare creativă, interdisciplinară sunt esenţiale.

Despre Muzeul de Artă al României
Muzeul Naţional de Artă al României este deţinătorul celui mai bogat patrimoniu de artă românească şi universală din ţară. Înfiinţat în 1948, el funcţionează în fostul Palat Regal, ocupând un loc important în ierarhia instituţiilor culturale din Bucureşti. Muzeul desfăşoară o bogată activitate expoziţională şi acordă o importanţă crescândă diversificării activităţilor pentru public. În 2013 au fost organizate la sediul muzeului 174 programe pentru şcoli, pentru familii şi pentru adolescenţi şi 153 programe pentru adulţi, la care au participat în total 13.400 de persoane (reprezentând aproximativ 15% din numărul total de vizitatori).


Despre Fundaţia Orange
Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange desfăşoară proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere, ajutându-le să comunice şi să relationeze, pentru a se integra în societate şi pentru a trăi mai bine. Anual, prin fondul de finantare “Lumea prin culoare si sunet”, Fundaţia Orange oferă granturi pentru organizatii neguvernamentale care propun proiecte în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere. Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.fundatiaorange.ro/.


Parteneri:
Asociaţia Nevăzătorilor din România
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti
Universitatea Politehnică Bucureşti
Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta”
Şcoala Gimnazială Specială pentru Surzi nr. 1
Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere
Expressions Parfumées Grasse

Niciun comentariu: