Locaţie:
Localitatea Iaşi, Judeţul Iaşi
Perioada de desfăşurare:
16 – 22 mai 2010
Rezumat:
Festivalul de arhitectură este destinat studenţilor din cadrul aceluiaşi profil universitar, pentru a le oferi oportunitatea de a stabili o legătură constructivă, un schimb de informaţii susţinute de creativitatea şi cunostinţele fiecărui participant. Festivalul a găzduit o serie de beneficiari direcţi din celelalte centre universitare din ţară de profil având activităţi diverse: expoziţii de fotografie, workshopul – principalul punct de interes şi lait-motivul festivalului - proiecţii outdoor, analiza şi expoziţia finală a rezultatelor.
Informaţia este totul in lumea zilelor noastre, avem nevoie de aceasta pentru a evolua şi trebuie să găsim mereu noi modalitaţi de a o accesa. Cea mai bună formă de a percepe şi asimila informaţia de către tineri este schimbul de experienţă; relaţionarea unor idei, concepte şi atitudini este motorul procesului evolutiv. Astfel A.S.A.I. propune organizarea unui festival destinat studenţilor la arhitectură pentru a le oferi oportunitatea de a stabili o legătură constructivă, un schimb de informaţii susţinute de creativitatea şi cunoştinţele fiecărui participant. ARKA reprezintă: Architecture (arhitectură), Revolution (revoluţie), Knowledge (cunoaştere), Art (artă); un proiect care dorim să se dezvolte la nivel internaţional, să reuşim crearea unei reţele de legături între studenţii de la toate facultăţile de arhitectură. Vrem să facem o tradiţie din acest festival pentru ca acesta să deschidă orizonturile studenţilor.
Planul de activitate:
Prima zi (duminica, 16.05.2010)
Primire participanţi
Concert de deschidere a Festivalului
A doua zi (luni, 17.05.2010)
Prezentarea temei workshop-ului de arhitectură şi a traineri-lor
Inceperea workshop-ului de arhitectură
Piesa de teatru
A treia zi (marţi, 18.05.2010)
Prezentarea workshop-ului de fotografie şi a trainer-ului
Inceperea workshop-ului de fotografie
Conferinţe
Workshop-ul Haute-Couture
A patra zi (miercuri, 19.05.2010)
Desfăşurarea workshop-urilor de arhitectură şi de fotografie
Conferinţe
Filmul documentar
A cincea zi (joi, 20.05.2010)
Desfăşurarea workshop-urilor de arhitectură şi de fotografie
Concert
A şasea zi (vineri, 21.05.2010)
Desfăşurarea workshop-ului de arhitectură
Expoziţia de fotografie
Proiecţii
A şaptea zi (sâmbătă, 22.05.2010)
Graffiti
Petrecerea de final
Descrierea evenimentelor:
Info-point
Info-point-urile se vor materializa prin trei construcţii temporare plasate în spaţii-cheie ale oraşului (parcul Voievozilor, parc Primărie, Universitatea de Medicină şi Farmacie). Scopul lor este de a informa populaţia, într-un mod interactiv, despre programul de desfăşurarea a evenimentului şi relaţia temei festivalului cu arhitectura mediului urban în care trăim.
Workshop-ul de arhitectură
În cadrul festivalului, workshop-ul de arhitectură reprezintă coloana vertebrală, activitatea principală care oferă participanţilor ocazia de a pune în practică un concept dezvoltat într-o formă materială concretă. Tema acestei ediţii este „articulaţie”, potrivit căreia va fi realizat un pavilion format dintr-o suită de module interconectate. Acestea vor fi definite individual printr-o funcţie de tipul unui spaţiu expoziţional, unui loc destinat socializării sau pur şi simplu sub forma unui parcurs vizual-tactil impresionant. Pavilionul va fi conturat ca un întreg pe durata a cinci zile de workshop sub îndrumarea unor traineri, iar construcţia propriu-zisă va avea loc într-un spaţiu public din centrul oraşului. Această activitate va avea ca urmare o conferinţă la care sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi.
Workshop-ul de fotografie
Intenţia noastră de a include artele în festivalul ARKA se materializează şi prin workshop-ul şi expoziţia de fotografie. Activităţile au ca scop dezvoltarea abilităţilor fotografice a studenţilor participanţi şi stimularea pasiunii lor pentru această artă sub îndrumarea unui profesionist. Expoziţia de fotografie va fi de această dată rezultatul workshopului, scopul ei fiind de a provoca o comunicare constructivă atât între participanţi cât şi între pasionaţii de evenimente culturale de acest gen.
Conferinţe
Acoperind segmentul Knowledge (cunoaştere) din întregul concept ARKA, conferinţele işi propun punerea în discuţie a elementelor componente ale arhitecturii din România, legăturile dintre ele şi imaginea de ansamblu a acesteia, toate urmărind nu numai o analiză a situaţiei actuale ci mai ales modalităţi de evoluţie.
Participanţii vor avea un cadru adecvat prezentării materialelor şi discursurilor. Dorim să punem în lumină puncte de vedere diferite, atât naţionale cât şi internaţionale, cu experienţă în domeniul arhitecturii.
Concert
Printre programele de divertisment cele mai animate se numără două concerte din partea unor artişti deosebit de apreciaţi în Romania cât şi peste hotare, cu o experienţă îndelungată în sfera muzicii rock. Cei prezenţi vor fi puşi în mişcare pe acordurile tari şi refrenurile consacrate ale unor trupe din ţară, precum şi o serie de trupe locale. Membrii foramţiilor vor cânta pentru împătimiţii genului un amestec de alternative rock cu influenţe de metal şi punk până la indie şi grunge. Evenimentul reprezintă deopotrivă o oportunitate a tinerilor de a relaţiona dar şi de a se bucura de atmosfera revigorantă adusă de muzica unor trupe cu un ecou puternic în lumea rockului românesc.
Film documentar
Prezentarea filmului documentar constă în realizarea unui portofoliu video al activităţii arhitectului Porumbescu, fondatorul Şcolii de Arhitectură din Iaşi . Un scurt metraj care să pună în evidenţă cele mai reprezentative lucrări ale acestei personalităţi importante dintr-o serie de oraşe cum ar fi: Suceava, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi Bucureşti. Documentarul va cuprinde scene cu o parte din edificiile proiectate de Nicolae Porumbescu, (planuri de întemeiere şi material informativ asupra detaliilor constructive, urbanistice, istorice, etc.), prin care se reliefează dăruirea şi profesionalismul care au stat la baza acestor realizări, caracteristici esenţiale ale oricărui arhitect în devenire. Evenimentul se adresează publicul de specialitate, care va avea ocazia să cunoască mai în amănunt munca unui renumit şi totodata controversat arhitect român, dar şi un model semnificativ de exploatare a cunoştintelor şi de exercitare a profesionalismului.
Workshop-ul Haute-Couture
În contextul revoluţionării viziunii omului asupra artei, frumosului, creaţiei, workshopul haute-couture şi prezentarea de modă din cadrul festivalului îşi propune să vină cu prospeţimea ideii noi, şi anume articole vestimentare realizate din materiale reciclabile. Cu o înclinaţie firească spre arhitectură şi mediul în care aceasta se dezvoltă, ideea centrală a prezentării de modă este cea a creării unui cerc inovator, unind arta şi arhitectura într-o explozie revelatoare de idei, concepţii, vibraţii, într-un cuvânt arta în mişcare. Arhitectura prinde noi forme, se dezvoltă sub ochii participanţilor, se înalta şi se reflectă în lucrurile care o inspiră. Asemeni celor ce vor avea parte de acest spectacol de viziuni, am decis ca arhitectura ca şi arta nu poate trăi nicio clipă închisă în prezent, de aceea am transpus-o, folosind aceleaşi forme în contextele vestimentare.
Piesa de teatru
Programul festivalului conţine şi o incitantă invitaţie la teatru, materializată printr-o reprezentaţie dramatică susţinută de o trupă independentă cu o uşoară notorietate pe plan cultural. Sub regia tânarului absolvent Vlad Volf, piesa de teatru se vrea a fi o interpretare modernă experimentală a celebrelor “Momente şi schiţe” ale dramaturgului Caragiale. Evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de teatru, celor care apreciază o atmosferă destinsă prin care se pot deconecta de realitate şi pătrunde în lumea viziunii unor tineri artişti.
Concursul de design tricouri
Pentru că nu trebuie trecută cu vederea grafica digitală, fenomen artistic în evidentă expansiune, propunem organizarea unui concurs de design pentru tricouri. Prin acest eveniment le oferim participanţilor ocazia să îşi promoveze propriul concept, personalitatea şi ideile, motivul principal fiind importanţa exprimării prin vestimentaţie a celor de vârsta noastră. Acest proiect este menit să stimuleze creativitatea şi implicarea studenţilor de la cât mai multe facultăţi de profil.
Graffiti
Graffiti este o formă de exprimare artistică lipsită de educaţie, dar nu şi de valoare estetică. Datorită culorilor stridente şi a contrastelor puternice se deosebeşte de alte forme artistice; lucrările de acest gen sunt vii şi extrem de animate.
Artiştii anonimi doresc să schimbe imaginea mediului urban, să scoată în evidenţă arhitectura gri impersonală şi repetitivă, să îmbunătăţească imaginea mobilierului urban învechit. Acest motiv ni s-a părut suficient pentru a integra un eveniment de gen în cadrul festivalului ARKA, avem nevoie de imbold revoluţionar pe care acest curent îl impune, de energia pe care o generează în a ne face auziţi şi văzuţi.
Proiecţii
Parte importantă a festivalului, accesibilă publicului larg, se concretizează prin proiecţii video de mari dimensiuni, alcătuite cu ajutorul elementelor vizuale şi acustice folosite ingenios împreună. Locul de desfăşurare va fi într-o zona urbană importantă, oferind o perspectivă bogată unui număr cât mai mare de persoane şi punând în evidenţă atât un spaţiu important cultural cât şi o vizune nouă, tridimensională îmbinând arhitectura şi arta.
Petrecerea de final
Pentru a încununa o săptămână plină de evenimente şi activităţi, cea din urmă seară are în program petrecerea de închidere a festivalului. Aceasta va fi în primul rând o ocazie pentru participanţi şi organizatori de a se relaxa şi socializa într-un mediu informal, de a schimba, poate, păreri şi impresii în legătură cu experienţele din zilele anterioare. Prin natura evenimentului se preconizează o mediatizare nu doar a festivalului ci şi a asociaţiei şi a colaboratorilor care au sprijinit acest proiect.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu