miercuri, 3 martie 2010

Se lanseaza cartea pentru copii DE-A AVANGARDA


Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 4 martie, ora 11.00 la lansarea cărţii pentru copii De-a avangarda, realizată cu sprijinul Grupului REHAU.

În 2009 MNAR a fost desemnat câştigător al premiului REHAU SEE Arts Education Award Kids need the arts every day acordat de Grupul REHAU împreună cu KulturKontakt Austria. Obiectivul acestui premiu este de a contribui la dezvoltarea departamentelor educative ale muzeelor şi de a promova rolul artei în rândul copiilor din sud-estul Europei.

Cartea se adresează copiilor de 6-10 ani şi se doreşte a fi un instrument de a înţelege arta – în special curentele de avangardă - adaptat vârstei lor. Acest tip de produs este o premieră pentru MNAR şi completează activităţile şi materialele educative pe care muzeul le oferă deja publicului.

De-a avangarda este mai mult decât o lectură ilustrată despre artă, este o carte interactivă, un joc în care cei mici pot pătrunde pentru a se întâlni cu picturile a patru artişti avangardişti expuşi în Galeria Naţională: Victor Brauner, Marcel Iancu, Hans Mattis-Teutsch şi Max Herman Maxy. Parcurgând paginile cărţii – realizate în condiţii grafice excelente – copiii află informaţii despre artişti şi creaţiile lor, despre forme şi culori.

Ghidaţi de patru simpatice mascote, cei mici pot desena, picta sau realiza colaje direct în carte şi, folosindu-şi imaginaţia, atenţia şi observaţia, pot să rezolve diverse jocuri şi să realizeze un afiş, o pagină de revistă, o pictopoezie, o scenetă sau un manifest.

Prima ediţie nu va fi comercializată, aceasta fiind o condiţie a participării la proiect, ci va fi distribuită în şcoli. Specialiştii în educaţie ai muzeului vor prezenta cartea în câteva dintre şcolile cu care MNAR colaborează în mod curent, elevii fiind invitaţi apoi la muzeu să afle mai multe despre avangarda artistică şi să participe la un atelier de creaţie unde vor învăţa tehnici neconvenţionale. Restul exemplarelor vor fi oferite bibliotecilor şcolilor bucureştene care au clase din ciclul primar.

Niciun comentariu: