luni, 15 februarie 2010

Biogazul – o sursă importantă de energie regenerabilă în România

Conferinţă naţională la Arad în cadrul evenimentului
ENREG ENERGIA REGENERABILAâ 2010

În prezent, instalaţiile de biogaz sunt foarte răspândite în Europa, iar tendinţa este în creştere. În schimb ponderea biogazului din Estul şi Sudul Europei este foarte scăzut, cu toate că în această zonă există un potenţial ridicat. Acest potenţial nu se evidenţiază doar prin folosirea materiei prime regenerabile, ci şi în mod special prin utilizarea deşeurilor, deoarece deşeurile agricole şi industriale reprezintă, în momentul de faţă, o mare problemă.

De mai bine de 50 de ani România face cercetări în domeniul biogazului. La sfârşitul anilor 70 a fost deja preluată prima instalaţie industrială, care producea zilnic 2000 m3 de biogaz. La sfârşitul anilor 80 au fost instalate alte zece staţii de epurare producând anual peste 30 milioane m3 de biogaz. În aceeaşi perioadă de timp au fost preluate diverse instalaţii de dimensiuni mai mici cu o producţie zilnică de 5 până la 10 m3 de biogaz. Astfel s-a ajuns ca România să deţină la sfârşitul anilor 80 câteva mii de instalaţii. Datorită schimbărilor politice piaţa biogazului s-a prăbuşit. Pentru ca România să redevină o concurenţă puternică, este necesară o transmitere de informaţii cu privire la tehnica actuală.

În această privinţă, Conferinţa Naţională „Biogazul. Tehnologii de obţinere şi importanţa acestora pentru dezvoltarea durabilă” reprezintă o platformă ideală pentru reprezentanţii din domeniul ştiinţei, cercetării, politicii şi economiei, care se vor întâlni pe data de 19 martie la Arad, pentru a schimba opinii cu privire la sectorul biogazului. Conferinţa organizată pentru a doua oară în colaborare cu USAMV – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, va avea loc la Expo Arad Internaţional. Importanţa tehnologiei de producere a biogazului pentru dezvoltarea durabilă ; Inovaţii în domeniul Biogazului. Utilizarea materialelor biogene ca de exemplu alge ; Utilizarea diferitelor tipuri de deşeuri la producţia de biogaz sunt doar unele din titlurile lucrărilor prezentate în cadrul acestei conferinţe.În paralel cu această conferinţă, va avea loc târgul ENREG ENERGIA REGENERABILAâ, între 17-19 martie 2010, unde dezvoltatorii, producătorii şi prestatori de servicii îşi vor prezenta noile realizări din domeniul energiilor regenerabile.Tematica biogazului se bucură de o atenţie deosebită la ENREG ENERGIA REGENERABILA®. Expozanţii din acest domeniu vor avea posibilitatea să îşi prezinte produsele şi serviciile pe Strada Biogaz, o parte separată în cadrul spaţiului expoziţional, unde pot fi găsiţi mai uşor de vizitatorii de specialitate.Evenimentul face parte din Programa Sustainable Energy Europe.
Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.enreg-expo.com.

Niciun comentariu: