luni, 18 ianuarie 2010

Forumul Cultural Austriac: Expozitie de Fotografie: CULTURE MATTERS, 18 - 28 ianuarie 2010, Galeria GALATECA

Comunicat de presă
Forumul Cultural Austriac organizează, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară din București și cu Biblioteca Națională Română, o expoziție de fotografie având ca subiect monumentele din sud-estul Europei declarate de UNESCO ca aparținând patrimoniului cultural universal. Titlul expoziției este: CULTURE MATTERS
Pe 38 de panouri de mari dimensiuni se pot vedea situri istorice și monumente medievale din Albania, Bosnia - Herțegovina, Croația, din fosta republică iugoslavă Macedonia, Muntenegru, Serbia și Kosovo. Imaginile provin de la artiști născuți și crescuți în regiunile respective, și care trăiesc și acum acolo.

Monumentele prezentate de expoziție relevă faptul că, într-o considerabilă măsură, regiunea Balcanilor, cu influențele ei grecești, romane, paleocreștine, bizantine, iudaice și osmane, este o parte a identității multiculturale europene.
Unul dintre aceste monumente, anume podul din Mostar, a fost restaurat și inaugurat cu fast, după ce fusese complet distrus în timpul celui mai nimicitor război care a bântuit Europa la sfârșitul secolului 20. Ne putem considera astăzi norocoși pentru faptul că orașul medieval Dubrovnik, distrus în cea mai mare
parte în timpul acestui război, a fost refăcut. Alte situri sunt însă lăsate în continuare în paragină și amenințate cu distrugerea.
CULTURE MATTERS reprezintă o inițiativă austriacă pentru sprijinirea integrării europene a tuturor țărilor din sud-estul Europei prin intensificarea cooperării culturale precum și prin eforturile de a poziționa mai bine culturile acestei regiuni la harta spirituală a Europei. Este, de asemenea, o încercare de a întări conștientizarea bogatului aport pe care-l are sud-estul Europei la moștenirea culturală europeană. Această conștientizare este menită să impulsioneze integrarea întregii regiuni în Europa și să promoveze o cooperare regională mai intensă în acest domeniu.

Expoziția va putea fi vizitată între 18 și 28 ianuarie în Galeria Galateca, str. C. A. Rosetti 2-4, București. Vă stă la dispoziție și un catalog cu multe imagini, în limba engleză. El poate fi comandat la Forumul Cultural Austriac: bukarest-kf@bmeia.gv.at, Tel.: 021 201 56 21.

Ambasada Austriei BUCUREŞTI Forumul Cultural Austriac
Str. Dumbrava Roşie nr. 7 RO - 020461 Bucureşti Tel: 0040-21-201 56 21
Fax: 0040-21-210 08 85 e-Mail: bukarest-kf@bmeia.gv.at

Niciun comentariu: