joi, 17 decembrie 2009

IMAGINI ALE LUMII TRECĂTOARE Kunisada - un mare gravor al şcolii Utagawa Gravură japoneză din secolul al XIX-lea




Vernisaj: vineri, 18 decembrie, ora 12.00
Durata: 18 decembrie – 28 martie 2010
Locul: Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu
Telefon: 314.81.19, 313.30.30
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00- 18.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună



Muzeul Naţional de Artă al României are plăcerea să vă invite vineri, 18 decembrie, ora 12:00 la vernisajul expoziţiei Imagini ale lumii trecătoare. Kunisada - un mare gravor al şcolii Utagawa. Gravură japoneză din secolul al XIX-lea, organizată de Secţia de Artã Orientalã a MNAR, în urma unei minuţioase cercetãri a colecţiei de artã japonezã pãstrată în patrimoniul muzeului.
Curatorul expoziţiei şi autorul catalogului care o însoţeşte expoziţia este doamna Carmen Brad, specialist în arta extrem orientală.

Expoziţia reuneşte un ansamblu de şaizeci şi trei de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maeştri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator şi colorist redutabil.

Discipol al lui Utagawa Toyokuni (1769-1825), cel mai influent membru al şcolii Utagawa, Kunisada îşi consolidează încã din tinereţe o poziţie privilegiatã printre gravorii de notorietate ai epocii, abordând o varietate de teme, dar în special reprezentarea frumuseţii feminine şi a actorilor de teatru kabuki.

Kunisada a avut parte de o posteritate artistică sinuoasă, determinată şi de variaţia calităţii gravurilor de-a lungul carierei sale, gravuri adeseori finalizate în colaborare cu numeroşi discipoli.

Ceea ce caracterizează opera sa este extraordinara varietate a subiectelor şi energia creatoare aproape nelimitată, întemeiată pe respectul tradiţiei. A fost colecţionat cu pasiune de către amatorii de artă occidentali, care au descoperit prin intermediul operelor sale lumea exotică a Japoniei.
Viu admirat pentru forţa desenului şi culorile vibrante, a inspirat pictori impresionişti şi postimpresionişti, care i-au copiat gravurile în picturile lor.

Din ansamblul de gravuri aflate în colecţiile MNAR au fost selectate exemplarele cele mai valoroase ca realizare artistică şi calitate a imprimării. Ele ilustreazã cîteva dintre temele predilecte la Kunisada: imagini cu femei frumoase, scene de teatru, portrete de actori, lucrãri inspirate din literatura, istoria şi legendele Japoniei.
O secţiune specialã este dedicatã lucrãrilor care îl prezintã pe Genji/Mitsuuji, personaj literar ilustru în epocã. Expoziţia cuprinde de asemenea un set de gravuri create în colaborare cu marele peisagist Utagawa Hiroshige (1797-1858).


Parteneri media: Sapte Seri, Bucharest Herald, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, TVR Cultural

Niciun comentariu: