joi, 10 decembrie 2009

Filme rusesti, romanesti si europene la NCRR

Decembrie aduce la Noul Cinematograf al Regizorului Roman o selectie speciala de filme rusesti, romanesti si europene.

Cinematografia rusa
a fost intotdeauna capabila sa produca filme de calitate, care captiveaza publicul occidental prin viziune si mesaj. Veti avea astfel ocazia de a descoperi filmele lui Karen Shakhnazarov, regizor, producator si scenarist rus, nascut in 1952 la Krasnodar. Shakhnazarov a absolvit VGIK, Scoala de Cinematografie de la Moscova, devenind in 1998 directorul general al studiourilor Mosfilm. Reprezentant de marca al scolii de film ruse, filmele sale sunt unanim apreciate de critica internationala si au obtinut numeroase premii la festivalurile internationale.

Premii obtinute
: 1990, Orasul zero / Gorod Zero - Bronze Rosa Camuna la Bergamo Film Meeting; 2004, Calaretul numit moarte / Vsadnik po imeni Smert - nominalizare Grand Prix des Ameriques la Montreal World Film Festival; 1987, Mesagerul / Kurer - Special Prize si nominalizare Golden Prize la Moscow International Film Festival; 1991, Tsareubiytsa - nominalizare Golden Palm la Cannes Film Festival; 1995, Amerikanskaya doch - Special Jury Award la Shanghai International Film Festival.

Salonul no. 6 / Palata no.
6este o adaptare contemporana a unei nuvele de Cehov care urmareste povestea unui doctor psihiatru devenit pacient in propriul azil.

Mesagerul / Kurer. Dupa ce a ratat intrarea la un colegiu pedagogic, Ivan se angajeaza ca mesager la o editura. Cu aceasta ocazie, il cunoaste chiar din prima zi de munca pe profesorul Kuznetov si pe fiica acestuia, Katia. In timp ce profesorul e pe jumatate fascinat, jumatate enervat de felul de a fi al tanarului, Katia isi da seama ca in spatele teribilismului exista o mare nevoie de a se face placut.

Imperiul disparut / Ischeznuvshaya imperiya.Moscova anilor '70 devine fundalul unui triunghi amoros intre doi tineri si colega lor. Acaparati de propriile vieti si povesti de dragoste, acestia nu reusesc sa intuiasca faptul ca tara in care s-au nascut si in care traiau va disparea curand de pe harta.

Calaretul numit moarte / Vsadnik po imeni Smert. La inceputul secolului XX, o femeie frumoasa patrunde in palatul tarului, solicitand o audienta pentru a obtine permisiunea de a-si vizita fratele aflat in inchisoare. Ajunsa in fata tarului, femeia scoate un pistol si il ucide, in timp ce vocea din fundal descrie istoria revolutiei ruse si consecintele acesteia.

Orasul zero / Gorod Zero. Un inginer, responsabil cu o linie de productie dintr-o fabrica moscovita este trimis in alt oras pentru a prezenta beneficiarului caracteristicile piesei comandate. In acest oras, insa, toti par a fi nebuni - o secretara lucreaza goala, un grup de persoane il confunda pe inginer cu un star rock si in plus, inginerul devine martor al unei sinucideri, ceea ce il tine captiv in oras.

Va invitam, de asemenea, sa descoperiti in perioada 11-17 decembrie filmele romanesti si cele in coproductie europeana ale lui Alexandru Solomon, Peter Strickland, Radu Mihaileanu si Claude Berri.

Katalin Varga, regia Peter Strickland, Romania-Marea Britanie-Ungaria.Iubitoarei sotii a lui Antal Borlan nu i-ar trece vreodata prin minte ca blajinul sau sot este vinovat de o crima atroce. Antal crede ca a primit iertarea lui Dumnezeu a carui principala dovada este chiar mariajul sau fericit. Cu toate acestea, un inger razbunator, pe nume Katalin Varga, este in stare sa-l caute pe Antal si-n gaura de sarpe pentru a-l trage la raspundere.

Razboi pe calea undelor / Cold Waves, in regia lui Alexandru Solomon, a fost selectionat in competitia oficiala a Sheffield Doc/Fest, cel mai important festival de profil din Marea Britanie, si a participat la festivalurile de film Astra Sibiu, Dok Leipzig, IDFA Amsterdam, Goteborg Film Festival, IDFF London, Visions du Réel Nyon, Alpe Adria Trieste.

Concertul / Le concert, regia Radu Mihaileanu, Romania-Franta-Italia-Belgia.

Impreuna / Ensemble c'est tout, regia Claude Berri, Franta.
Premii obtinute: 2007, Cel mai bun actor, Guillaume Canet la Cabourg romantic Film Festival; 2008, Cesar, Meilleur espoir masculin, Laurent Stocker la Cesar Awards; 2007, Actorul anului, Guillaume Canet la NRJ Cine Awards.

Program 11 – 17 decembrie

Vineri, 11 decembrie
18:00 Katalin Varga, regia Peter Strickland, Romania – Marea Britanie – Ungaria, 2009, 83 min.
20:00 Salonul nr. 6 / Palata no.6, regia Karen Shakhnazarov, Rusia, 2009, 83 min.

Sambata, 12 decembrie

16:30 Katalin Varga, regia Peter Strickland, Romania – Marea Britanie – Ungaria, 2009, 83 min.
18:30 Mesagerul / Kurer, regia Karen Shakhnazarov, Rusia, 1987, 88 min.
20:30 Imperiul disparut / Ischeznuvshaya imperiya, Rusia, 2008, 145 min.

Duminica, 13 decembrie
16:00 Numele celui ce calarea era Moartea / Vsadnik po imeni Smert,regia Karen Shakhnazarov, Rusia, 2004, 106 min.
18:00 Katalin Varga, regia Peter Strickland, Romania – Marea Britanie – Ungaria, 2009, 83 min.
20:30 Orasul zero / Gorod Zero, regia Karen Shakhnazarov, Rusia, 1988, 103 min.

Marti, 15 decembrie
18:30 Katalin Varga, regia Peter Strickland, Romania – Marea Britanie – Ungaria, 2009, 83 min.
20:30 Salonul nr. 6 / Palata no.6, regia Karen Shakhnazarov, Rusia, 2009, 83 min.

Miercuri, 16 decembrie
18:30 Razboi pe calea undelor / Cold Waves, regia Alexandru Solomon, 2007, 108 min.
20:30 Concertul / Le concert, regia Radu Mihaileanu, Romania – Franta – Italia – Belgia, 2009, 119 min.

Joi, 17 decembrie
18:30 Impreuna / Ensemble c’est tout, regia Claude Berri, Franta, 2007, 97 min.
20:30 Concertul / Le concert,regia Radu Mihaileanu, Romania – Franta – Italia – Belgia, 2009, 119 min.

Pentru sinopsisuri, trailere si imagini din filmele proiectate la NCRR accesati blogul http://noulcinematograf.blogspot.com

Noul Cinematograf al Regizorului Roman este un proiect realizat prin fonduri Phare

Parteneri media: Sapte Seri, Cinemagia, Port.ro, Arhitectura

Niciun comentariu: