marți, 22 septembrie 2009

VERNISAJ MICHELE BRESSAN & BOGDAN GARBOVAN, MEMORIES 4 FREE

IAC - Centrul International pentru Arta Contemporana, Bucuresti
THE ARK – Bursa Marfurilor, AFCN

în cadrul proiectului cultural Spaţiu Experiment



prezintă:



MEMORIES 4 FREE



Artişti: Michele Bressan şi Bogdan Gîrbovan

Curator
: Raluca Nestor

Vernisaj marti 22 septembrie, ora 20




22-28 SEPTEMBRIE 2009




Galeria THE ARK subsol – Calea Rahovei 196A, sector 5 Bucuresti

Program de vizitare Marti - Duminica 11:00 – 19:00.

Un proiect experimental care prezinta fotografii contemporane printate la calitate minilab, stil album de familie.

-------------------------------------------------------------------------------------


“Pentru a sonda ipoteza potrivit căreia o fracţiune de om (dacă nu chiar omul însuşi cel puţin, într-o oarecare măsură, eliberat de condiţionările cotidiene) ar putea fi interceptată urmărind pista individului în vacanţă, proiectul MEMORIES 4 FREE propune o investigaţie asupra imaginarului estival. Inevitabil, investigaţia porneşte cu o definiţie: definiţi o călătorie, trip sau vacanţă. Căutaţi o conexiune între aceasta şi realitate! Întrebare: Să fie vorba de mai mult decât o altă poveste semifabricată? Mai mult decât unul dintre scenariile gata scrise ale agenţiilor de turism: all inclusive la bulgari cu familia, la noi la două stele, de fiţe la Mamaia, în Tenerife cu o firmă fantomă care dispare cu banii clienţilor?

În registru fenomenologic ne-am putea întreba: care este trip-ul cel mai trip? Cum ne apropiem mai mult de adevăr, deplasându-ne sau dimpotrivă rumegând ciuperci prăvăliţi pe linoleu’ unei garsoniere sufocate de caniculă? Pentru tipicul individ al societăţii de consum o vacanţă adevărată înseamnă dovezi. Dovezi palpabile, cuantificabile, ce pot fi înghesuite sub noţiunea umbrelă a amintirilor: amintiri de tip nou, amintiri consumiste.

Plecăm în vacanţă pentru a acta într-o poveste semifabricată, nerăbdători a cumpăra îngheţată, porumb sau găletuşe de nămol, dornici de a plăti accesul la piscină, a închiria un şezlong sau a savura un masaj. Plecăm în vacanţă pentru a perfecta un schimb: bancnote contra amintiri.

La întoarcere tragem linie: ce ne-a rămas, cu ce anume ne-am întors? Nu putem apărea în faţa celor de acasă cu inutilităţi implicite ca nisipul de pe şlapi. Amintirile adevărate costă: fie că-i vorba de un slip de firmă, un prosop cu gagică sau câteva scoici neapărat poleite şi iscusit asamblate în chip de ustensil – veioză, vază sau, de ce nu, suport de scobitori.

În caz de urgenţă se acceptă ca amintire şi o poză. Staţiunile gem de profesioniştii colorata mâine-i gata. Ca reacţie la susnumiţii făcători de poze, artiştii implicaţi în proiectul MEMORIES 4 FREE şi-au propus să saboteze instaurata ordine. Pe teren, înarmaţi cu aparate foto incapabile să îi condiţioneze, ei arhivează vacanţele altora fără a ignora faptul că sunt ei înşişi prizonieri ai propriului trip.

În spirit Ro Archive se produc amintiri accesibile tuturor for free. Arhiva este mecanismul care, asemeni unui filtru sau criteriu de selecţie, garantează valoarea. Toate personajele hărţuite în vara aceasta îşi pot recupera imaginea pe Internet sau o pot arăta prietenilor direct la sediul The Ark.

MEMORIES 4 FREE îşi propune să adauge cîteva piese la puzzle-ul memoriei colective, ferindu-se să arhiveze orb informaţie, să supraacumuleze cunoştinţe, punând în schimb întrebări şi căutând în sens heideggerian înţelesuri.”



Raluca Nestor

---------------------------------------------------------------------------------------


Expoziţia presupune o selecţie de lucrări

din cadrul proiectului artistic TRIP LA 2 STELE,

realizat de Michele Bressan şi Bogdan Gârbovan în iunie 2009, sub marca: www.roarchive.ro

Niciun comentariu: