vineri, 3 iulie 2009

Arta ascunsa in detalii. La Vellant

Colectia cartilor de arta de la Vellant s-a imbogatit cu o noua serie, intitulata Arta in detalii. Seria cuprinde patru titluri care prezinta in detaliu operele reprezentative ale curentelor impresionist si suprarealist, ale arhitecturii moderne si ale artei japoneze din perioada Edo.

Fiecare capodopera a genului prilejuieste o analiza detaliata a compozitiei, a tehnicilor utilizate in crearea sa, dar si a contextului istoric in care a fost produsa. Utilizand o serie de ferestre decupate, cartile permit cititorului sa priveasca din mai multe unghiuri lucrarile de arta selectate si sa descopere amanuntele care unesc sau separa operele din cadrul fiecarui curent analizat.
O idee perfecta de cadou sau un obiect de studiu pentru pasionatii de arta, titlurile din seria Arta in detalii pot fi rasfoite acum in librariile din Bucuresti si din tara.


Arhitectura moderna foloseste decupaje inedite pentru a ilustra detaliile designului si tehnicilor de constructie ale douazeci dintre cele mai uimitoare si reprezentative cladiri ale epocii moderne. Selectia cuprinde constructii precum Vila Savoye proiectata de Le Corbusier, extraordinarul Hotel Burj Al Arab, cladirea Wainwright, Mississippi – considerata primul zgarie-nori modern – sau primul zgarie-nori ecologic din Marea Britanie, faimosul „Castravete“. De la splendoarea suprarealista a Sagradei Familia a lui Gaudi pana la remodelarea futurista a Reichstagului de catre Norman Foster, cartea evidentiaza cele mai semnificative aspecte ale arhitecturii moderne.

Arta japoneza ilustreaza bogata varietate de obiecte de arta vizuala create in perioada Edo, unica din punct de vedere social si istoric. Sunt prezentate lucrari variate, de la rulouri verticale si imprimeuri ukiyo-e, la textile si ceramica pictata. Cartea il invita pe cititor sa admire si sa studieze dintr-o varietate de perspective douazeci de capodopere ale artei japoneze, printre care Cinci femei frumoase de Hokusai si Pasari domestice a lui Jakuchu. Incepand cu Marele val al lui Hokusai, pana la setul de ceai al lui Ninsei, ne sunt dezvaluite intr-un mod inedit trasaturile si motivele esentiale din perioada Edo.


Impresionistii analizeaza indeaproape, intr-un mod original, stilurile si tehnicile celor mai de seama artisti ai acestei miscari. Impresionistii au incercat sa surprinda impresia fugara a unei scene, o abordare spectaculoasa in contrast cu imaginile mitologice si istorice idealizate, apreciate in acea epoca de Academie. Cartea urmareste istoria si dezvoltarea curentului printr-o analiza a lucrarilor fundamentale ale catorva maestri, precum Monet, Pissarro, Renoir si Degas. De la atmosfera din Impresie, rasarit de soare al lui Monet pana la tusele vibrante din Peisaj in Chaponval al lui Pissarro, arta revolutionara a impresionistilor este pusa intr-o noua lumina.


Suprarealistii aduna douazeci de opere care surprind aspecte semnificative ale miscarii suprarealiste. Lucrari celebre ale unor artisti precum Magritte, Ernst, Dali sau Miro sunt plasate in context istoric, iar contributiile lor in materie de culoare, tehnica sau compozitie sunt analizate detaliat. Un tur de forta creativ, miscarea suprarealista si-a inceput activitatea in mod oficial in anul 1924, ca reactie la distrugerea Europei in timpul Primului Razboi Mondial si ca raspuns la evolutia artei, literaturii si stiintei din acea vreme. Tehnicile si motivele marilor artisti ai acestui gen enigmatic sunt evidentiate prin surprinderea unor detalii semnificative.

Niciun comentariu: