joi, 18 iunie 2009

„Requiem pentru o casă”

joi, 18 iunie 2009, ora 21.30, in fata casei de pe Visarion nr.8

Bucureştiul este singura capitală din Europa care a demolat pe vreme de pace un număr echivalent de clădiri pierdute de alte capitale pe vreme de război. Cartierul Uranus este doar unul dintre cartierele demolate de monstruosul elan urbanistic din perioada regimului comunist.

Pe termen lung, distrugerea unor case precum cele de pe străzile Maria Rosetti, nr. 38, Visarion, nr. 8 sau Aviatorilor, nr.8, nu poate fi oprită decât prin vindecarea deprinderii maligne de a pierde sub demolări identitatea culturală a oraşelor în care trăim.

„Omul dărâmă locul” este o campanie iniţiată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în vederea schimbării percepţiei publice asupra patrimoniului construit. Cele trei săptămâni de campanie sunt dedicate înţelegerii faptului că memoria culturală şi chipul frumos al oraşelor sunt distruse nu doar de proiectele investitorilor imobiliari, ci şi de indiferenţa şi pasivitatea cotidiană a celor care locuiesc în spaţiul urban.

“Requiem pentru o casă” este un recital susţinut, la vioara Stradivarius Elder, de violonistul Alexandru Tomescu în faţa imobilului de pe strada Visarion, nr. 8. Evenimentul va fi precedat de un marş de susţinere a patrimoniului construit care va porni la ora 21.00 din Piaţa Universităţii (în dreptul T.N.B.) şi care va avea ca punct terminus imobilul de pe strada Visarion nr. 8. Întrucât este vorba despre un marş al lumânărilor aprinse, care vor fi depuse în dreptul respectivei case, cei care doresc să participe sunt aşteptaţi, cu candele sau lumânări, între orele 20.30 şi 21.00 în Piaţa Universităţii.

Evenimentul este dedicat semnalării faptului că nepăsarea faţă de patrimoniu reprezintă condamnarea la moarte a acestuia. De aceea, o participarea numeroasă în cadrul evenimentului poate reprezenta nu doar semnul asumării unui doliu urban pentru casele pierdute, ci şi prilejul regăsirii abilităţii de a lupta împreună pentru salvarea locului în care trăim.

Alexandru Tomescu va interpreta în programul recitalului: Bach - Allemanda şi Giga, Fritz Kreisler – Recitativ şi Scherzo Capriccio, Ciprian Porumbescu - Balada.

Programul evenimentului:

20.30 – 21.00: întâlnire pe trotuarul din dreptul bornei kilometrice din Piaţa Universităţii (în faţa T.N.B.).

21.00: Pornire spre imobilul de pe str. Visarion nr.8, cu trecere prin Piaţa Romană.

21.30 – 22.15: Recital de vioară susţinut de Alexandru Tomescu, în faţa imobilul de pe str. Visarion nr.8.

Niciun comentariu: