marți, 2 iunie 2009

Profesionistii muzicilor orale: Istorie, practici, stiluri, tendinte recente

Muzeul Taranului Roman – cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, continua ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala: Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului.

In secolele XX-XXI muzicile orale din Romania au fost marcate decisiv de profesionalizare. Profesionalizarea este fenomenul prin care un grup de specialisti („lautarii”) preiau muzicile de la creatorii si detinatorii lor, asumandu-si obligatia de a le reface si a le returna la cerere, contra unor recompense sau remuneratii constituind principala lor sursa de venituri.

Profesionistii sunt deci prestatori de servicii muzicale in beneficiul unor comunitati care, dintr-o comoditate multiplu motivata, le incredinteaza propriile muzici. Ca urmare a acestui gest, comunitatile isi pierd treptat abilitatea de a le produce si totodata si controlul total asupra devenirii lor.

Profesionismul are un trecut; este legat de o etnie minoritara; se intemeiaza pe practici specifice; se exprima prin muzici si stiluri muzicale diferite de la o epoca la alta; in fine, cade sub incidenta ideologiilor si presiunilor politice.

Toate aceste idei vor fi expuse intr-o conferinta ilustrata abundent cu muzici de traditie orala, rurale si urbane, ale romanilor si ale altor etnii, provenind din toate provinciile tarii, joi, 4 iunie, de la ora 18:00, la Clubul Taranului.

Participa: prof. dr. Speranta Radulescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman, Costin Moisil si Florin Iordan

Moderator: prof. dr. Vintila Mihailescu, director al Muzeului Taranului Roman

Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, inregistrari audio si loc de comentat, pe blog la :

http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/


Partener: Clubul Taranului, Cocor MediaChannel

Parteneri media
: 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Smart FM, Port.ro, Hot News, Observator cultural, Ziua

Niciun comentariu: