vineri, 15 mai 2009

Populaţia din Roşia Montană şi împrejurimi a spus un “da” hotarât proiectului minier

Roşia Montană, 14 mai 2009 - Peste 4000 de locuitori din Roşia Montană şi localităţile învecinate cer reluarea proiectului minier, în urma unei campanii de consultare a populaţiei prin strângere de semnături, organizată în perioada 27 aprilie - 8 mai de către Primaria Roşia Montană.

Primarul localităţii, Eugen Furdui, însoţit de o delegaţie de primari din judeţul Alba, precum şi de localnici din Roşia Montană, depune personal la Ministerul Mediului din Bucureşti listele de semnături, astăzi, 14 mai a.c.

“Oamenii şi-au spus cuvântul. La noi în Roşia, 1500 din cei aproximativ 1700 de localnici majori care mai traiesc în prezent aici au semnat pentru demararea urgentă a proiectului minier. Asta înseamnă 90%! Roşienii spun DA astăzi Guvernului pentru proiectul minier. S-au săturat să fie ignoraţi şi punctul lor de vedere să fie ultimul luat în calcul când se vorbeşte de soarta localităţii în care trăiesc”, a declarat Eugen Furdui. “Oamenii care au semnat, ei sunt cei care reprezintă comunitatea, ei sunt cei care doresc să li se respecte opinia. Ei s-au născut aici, au trăit aici, şi vor să aibă o şansă aici. Aici este viitorul lor şi nu permitem nimănui să ne refuze dreptul la o viaţă mai bună”, a adăugat edilul.

Cetăţenii s-au pronunţat prin semnătură în favoarea reluării şedinţelor Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) şi pentru aprobarea proiectului minier de la Roşia, cu condiţia respectării legislaţiei interne şi internaţionale în materie de protecţia mediului. CAT are rolul de a analiza Raportul realizat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) privind impactul proiectului de minerit asupra mediului.

Strângerea de semnături s-a desfăşurat cu precădere în comuna Roşia Montană, dar şi în localităţile învecinate: Abrud, Câmpeni, Zlatna, Baia de Arieş. Acţiunea a fost sprijinită şi de organizaţii neguvernamentale locale.

Iniţiativa a venit ca urmare sugestiei făcute edilului din Roşia Montană de către Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, cu ocazia unei discuţii publice organizate la începutul lui aprilie pe tema oportunităţilor de afaceri din judeţul Alba. Ministrul Nemirschi i-a sugerat atunci primarului Eugen Furdui organizarea consultării populaţiei în privinţa reînceperii activităţii de minerit.


Primaria localităţii Roşia Montană
Primar, Eugen Furdui

Un comentariu:

Unknown spunea...

Am fost la Baia de Aries si am vazut ce tristete mare e acolo. Oamenii n-au de lucru. Cei la care fusesem aveau doi baieti gemeni de 23 de ani, ambii plecati la munca in spania. Asa e in toata zona aia, pacat de ea. Citeam ca acum 2000 de ani era una dintre marile centre in care era organizata populatia pe atunci. Acum romanii isi dau cu totii cu parerea, dar rar gasesti pe cineva care sa-ti arate pe harta unde e rosia montana.