luni, 4 mai 2009

Noul Cinematograf al Regizorului Roman – Studioul Horia Bernea

ASTRA FILM

TEMATICA 2: INSTITUTII SOCIALE: CASATORIA

„De buna voie si nesilit/a de nimeni...”

Juraminte facute pentru toata viata, care dureaza … cat vrea Dumnezeu. A devenit, oare, casatoria, un gest desuet? Ce inseamna, de fapt, casatoria, dincolo de implicatiile sentimentale ale momentului? Mai merita sa te casatoresti? Multi vorbesc astazi despre disolutia institutiei casatoriei, dupa ce, sub o forma sau alta, ea a rezistat timp de mii de ani. Viata merge inainte. Generatiile vechi fac loc celor noi, care se conformeaza – vrand-nevrand – perceptului „cresteti si va inmultiti”.

Secole de-a randul, institutia casatoriei a functionat ca o necesitate organica a raportului omului fata de realitatea cosmica. Totodata, societatea a stiut sa controleze, prin sisteme complicate de reguli si prin contracte bine gandite, crearea noilor familii, punand de cele mai multe ori atractia fizica si sentimentul pe plan secund. Casatoria poate fi o implinire sufleteasca, o datorie contractuala sau o forma de revolta. Poate aduce fericire, dezastru sau sentimentul datoriei implinite. Oricum ar fi, casatoria este, inca, unul dintre cele mai importante ritualuri de trecere din viata omului, peste tot in lume.


Miercuri, 6 mai, ora 18.30

FAT FIANCÉES/ Logodnicele grase

Regia John Bulmer

UK, 2004

52 min.



Miercuri, 6 mai, ora 21.00

SENTENCED TO MARRIAGE/ Condamnare la casnicie

Regia Anat Zuria

Israel, 2004

65 min.


Detalii pe http://www.muzeultaranuluiroman.ro/index.php?page=acasa&link=126


Proiect realizat prin fonduri Phare

Sponsor : Orange

Parteneri: ASTRA FILM, Institutul Cervantes din Bucuresti, Cocor MediaChannel

Parteneri media : 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Smart FM, Cinemagia, Port.ro, Hot News, Observator cultural, Arhitectura, Ziua

Niciun comentariu: