vineri, 15 mai 2009

Anuala de Arhitectură București 2009 - Public. Spațiul Public

Între 14-28 mai, la Sala Dalles are loc cea de-a 7-a ediție a Anualei de Arhitectură București.

Urmând exemplul tuturor marilor manifestări culturale, începând cu ediția din acest an, Anuala se va centra în jurul unei tematici de actualitate pentru arhitectură, în context local și global. Anuala 2009 va pune în discuție unul dintre cele mai intens dezbătute subiecte ale perioadei recente – Spațiul Public, concretizându-se într-o dezbatere multi-disciplinară asupra spațiilor urbane și asupra diverselor oportunități de intervenție, transformare și regenerare a orașului contemporan.

În acest sens, Anuala 2009 va găzdui o serie de expoziții, conferințe și manifestări adresate deopotrivă comunității de arhitecți și bucureștenilor în general, menite să exemplifice strategii și inițiative urbane implementate cu succes în contexte similare peisajului bucureștean și să testeze disponibilitatea arenei urbane autohtone la schimbare.

Invitații Anualei din acest an se vor alătura arhitecților bucureșteni în încercarea de a defini direcții viabile de dezvoltare pentru București, într-un schimb de know-how al cărui scop final este integrarea Bucureștiul în rândul marilor metropole Europene.

Printre evenimentele din acest an se vor număra expoziții - In Favour of Public Space (organizată de Centrul de Cultură Contemporană Barcelona în parteneriat cu Arh. Prof. Dr. Augustin Ioan); Changing the Face – Architectural Studies of Skin and Shelter (organizată de DuPont); Expoziția de fotografie Bucureștiul Posibil, parte a cu același nume derulat de OAR București și igloomedia; Conferințe pe tema spațiului public susținute de experți în inițiative și strategii urbane – Dennis Kaspori (NL – conferință sprijinită de Ambasada Olandei) – Could We Have A Little More Friction? Please! și Ulrik Nielsen, de la Jan Gehl Architects – Public Space in Lively Cities; Proiecții de film – Koolhaas Houselife (cu sprijinul Ambasadei Olandei); happeninguri urbane ¬– Descoperă București ID (organizat de Space Syntax); dezbateri publice cu ONG-urile din domeniu – Privatizarea Spațiului Public (organizată alături de ICR) și altele.

Pentru programul complet al Anualei de arhitectură și amănunte legate de evenimentele găzduite în acest an, vizitați site-ul Anualei – www.anuala.ro.


Anuala de Arhitectură a Municipiului București
este cea mai importantă manifestare anuală a comunității de arhitecți bucureșteni, un eveniment de amploare inițiat de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților și organizat în colaborare cu igloomedia și Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC). Inaugurată în 2003 ca o manifestare internă a unei asociații profesionale, Anuala de Arhitectură a devenit astăzi una dintre cele mai cunoscute și respectate manifestări culturale urbane din București.

Adresata inițial arhitecților membri ai filialei, profesorilor și studenților, Anuala a urmărit treptat să se concretizeze într-o platformă de comunicare între breasla arhitecților, autoritățile decidente și publicul direct afectat de deciziile acestora.

Niciun comentariu: