miercuri, 25 martie 2009

«Sustainable Construction Materials – Materiale de Constructie Sustenabile»


19 martie 2009, Bucuresti

Motto: “Clădirile sunt răspunzătoare de o şesime din consumul de apă, de un sfert din consumul de lemn şi de două cincimi din consumul global de materiale şi de energie” (Roodman and Lenssen, 1995)

În data de 19 martie, Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi) a organizat la Hotelul Crowne Plaza din Bucureşti un curs de o zi pe tema “Sustainable Construction Materials – Materiale de Construcţie Sustenabile”, cu scopul de a-i sprijini pe producătorii, designerii şi furnizorii de soluţii în înţelegerea opţiunilor disponibile, paşilor necesari şi oportunităţilor oferite de implementarea principiilor construcţiilor verzi.

Cu aproximativ 70 de participanţi, evenimentul s-a bucurat de un real succes. La workshop au participat reprezentanţi cheie din sectorul construcţiilor: firme de construcţie, arhitecţi, dezvoltatori, ingineri, producători şi furnizori de materiale de construcţie, autorităti publice, etc. Organizatorii au oferit si un număr limitat de burse studenţilor interesaţi.

Cursul a avut ca principal obiectiv evidenţierea provocărilor şi oportunităţilor din piaţa materialelor de construcţii, în contextul evoluţiilor rapide din legislaţia europeană armonizată către un cadru ecologic şi sustenabil. Printre vorbitori s-au numarat: Florin Dobrescu – Consultant Tehnic al Romania Green Building Council, Anamaria Stroia si Iulia Degeratu – Ministerul Mediului, Steven Borncamp – Preşedinte al Romania Green Building Council.

Au fost abordate implicaţiile Directivei Europene privitoare la Eficienţa Energetică a Clădirilor (EPBD), ale dezvoltării criteriilor de acordare a Etichetei Ecologice Europene în domeniul construcţiilor (M350), ale Planului de Acţiune pentru Consum şi Producţie Sustenabile / Politică Industrială Sustenabilă (SCP / SIP), ale Directivelor privitoare la Achiziţiile Publice Verzi (GPP), Ecodesign, etc. Deosebit de importantă este şi Directiva privitoare la Deşeurile Rezultate din Construcţii, care lansează o provocare întregii industrii: Până în 2020 refolosirea şi recuperarea deşeurilor nepericuloase rezultate din construcţii şi demolări trebuie să crească până la minimum 70%, în termeni de greutate.

Au fost abordate conceptele de dezvoltare sustenabilă, de clădire verde, de design regenerativ sau “cradle to cradle”, precum şi transformările profunde pe care acestea le aduc în industria materialelor de construcţie şi în felul în care clădirile sunt concepute, construite, exploatate, renovate şi în final desfiinţate.
In cadrul cursului au fost ilustrate si schemele voluntare de certificare a clădirilor verzi – LEED (SUA), BREEAM (Marea Britanie), HQE (Franţa), Green Star (Australia) şi CASBEE (Japonia) – prin proiecte reprezentative. Mai mult, au fost prezentate locul şi rolul acestora în educarea şi informarea publicului, în auditarea caracterului sustenabil şi al calităţii construcţiilor şi în dezvoltarea standardelor industriale şi a legislaţiei.

Au fost descrise pe scurt caracteristicile materialelor de construcţie sustenabile şi contextul sustenabil al folosirii materialelor de construcţie (durabilitate, ecologie, flexibilitate, refolosire, recuperare, reciclare, etc). Discutiile au continuat cu prezentarea modurilor în care un produs nociv, neecologic sau nesustenabil este convertit în produse noi şi viabile, ce corespund standardelor de mediu europene şi internaţionale şi se califică pentru includerea în clădiri verzi certificate.

Au fost trecute în revistă materialele şi tehnologiile de construcţie, incluzând:
– materiale folosite la scară largă: cimenturi ecologice, cu o amprentă de carbon redusă cu 40%, betoane armate cu fibre naturale sau artificiale, betoane cu agregate uşoare, etc
– tehnologii de construcţie tradiţionale ce traversează transformări revoluţionare şi au un potenţial verde excepţional, cum ar fi tehnicile de construcţie bazate pe pământ, folosite în clădiri de birouri, turistice sau comerciale
– materiale de construcţie din era spaţială, ce pătrund în practica actuală, de la aerogel (cel mai uşor solid, cu performanţe excepţionale în izolaţii) la ferestrele electrocromice şi termocromice
– materiale banale şi adeseori ignorate, de la conducte, cabluri, materiale de etanşare, etc, cu impact important asupra mediului şi asupra eficienţei folosirii resurselor naturale
– materiale de construcţii cu conţinut reciclat, cum ar fi geotextilele neţesute şi izolaţiile din vată poliesterică, produse din sticle PET reciclate
Participarea reprezentanţilor autorităţilor,ca şi discuţiile ocazionate de diferitele teme au ilustrat implicarea şi preocupările industriei privitoare la temele actuale ale sustenabilităţii şi ecologiei.
Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail pentru participanţi şi membrii RoGBC, facilitând colaborarea şi interacţiunea acestora.


Organizator:
Romania Green Building Council (www.RoGBC.org) este o asociaţie non-profit şi apolitică ce încurajează apariţia condiţiilor de piaţă, educaţionale şi legislative necesare transformării industriei construcţiilor şi a celor adiacente în scopul creării şi renovarii unor clădiri performante care sa fie atât sustenabile, cât şi profitabile. RoGBC a primit acreditarea ca “Emerging Council” (Consiliu Emergent) al World Green Building Council (www.WorldGBC.org) .


Pentru detalii vă rugăm contactaţi:

Laura Nemoianu

Romania Green Building Council
Marketing & Communications
021-222 5135 / 021-569 5012
Laura.Nemoianu@RoGBC.org
www.RoGBC.org

Niciun comentariu: