miercuri, 25 martie 2009

Premiile Radio România Cultural 2008

Premiile Radio România Cultural au fost acordate pentru a noua oară în cadrul Galei din seara de 23 martie de la Teatrul Odeon, partener tradiţional al manifestării.

Premiile care s-au decernat în urma nominalizărilor acoperă 10 categorii. La “Poezie” laureata s-a numit Svetlana Cârstean, cu volumul Floarea de menghină (Editura Cartea Românească), iar la categoria “Proză” a urcat pe scena galei Răzvan Petrescu, pentru volumul de proză scurtă Foxtrot XX (Editura Cartea Românească). Câştigătorul premiului pentru „Teatru” este Marcel Iureş, recunoscut astfel ca susţinător consecvent al creatorilor de teatru valoroşi şi ca promotor al publicului tânăr în sala de spectacol, pe parcursul celor zece ani de existenţă a Teatrului Act. Laurii pentru “Film” pe anul 2008 i-au revenit regizorului Nae Caranfil, pentru Restul e tăcere. La categoria “Muzică” a fost distins violonistul concertist Alexandru Tomescu, iar „Artele plastice” l-au avut în prim plan pe graficianul Mircea Dumitrescu.







La categoria „Ştiinţă” a câştigat dr. în chimie Narcis Avarvari, Université d’Angers, Franţa, iar la categoria „Educaţie-Învăţământ” dr. Aurora Luminiţa Stănescu, şefa secţiei Relaţii publice, marketing cultural şi programe educaţionale a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.




Pentru secţiunile rezervate jurnalismului cultural s-au ales doi câştigători: revista Suplimentul de cultură la “Reviste şi suplimente culturale” şi emisiunea La porţile ceriului de la TVR Cultural, moderator Grigore Leşe, la “Emisiuni culturale de televiziune”.




Trei au fost premiile speciale decernate. Premiul „Iosif Sava” i-a fost acordat Teodorei Gheorghiu, solistă a Wiener Staatsoper cu roluri de anvergură în anul 2008. Premiul „Lux Mundi” i-a fost decernat în acest an poetului şi traducătorului român Dinu Flămând, stabilit în Franţa. Premiul de excelenţă Radio România Cultural i-a revenit prozatorului Mircea Horia Simionescu, “ingeniosul bine temperat” al literaturii române de azi, pentru proza sa unică în formă şi conţinut, evoluând de-a lungul a patru decenii de omologare editorială de la experiment la clasicizare.





Spectacolul, transmis în direct de coproducătorul evenimentului TVR Cultural şi de Radio România Cultural, a fost prezentat de actorii Monica Davidescu şi Ionuţ Kivu şi i-a avut ca invitaţi pe muzicienii de la Analia Selis Band, regia spectacolului fiind semnată de Attila Vizauer.

Persoana de contact
Oltea Şerban-Pârâu (redactor şef)
Mail: oltea@rornet.ro; oltea@srr.ro

Niciun comentariu: