marți, 3 martie 2009

Energia din Lemn în România - Conferinţă inovatoare la Arad

Prima conferinţă internaţională: Energia din lemn în România - Sisteme moderne de energie din lemn: o nouă oportunitate pentru România şi Europa de Sud-Est

Cu toate că România posedă un deosebit potenţial pentru folosirea energiei din lemne, până în acest moment a fost folosită aproape exclusiv pentru încălzire şi furnizare de apă caldă către locuinţe private. Doar o mică parte este folosită pentru centrale electrice moderne cu emisii scazute. În ultimul timp atitudinea Guvernului României în privinţa producerii energiei a început să se schimbe, ceea ce a condus la planuri pentru creşterea utilizării biomasei şi construirea centralelor electrice pe bază de lemn.

În această ţară, sectorul energetic al biomasei este împărţit. Producţia de lemn este concentrată în zona Munţilor Carpaţi şi zona Subcarpatică, în timp ce produsele secundare din agricultură provin din sudul ţarii şi regiunea Moldovei. Pentru a garanta distribuţia independentă a energiei electrice către populaţia rurală, au fost dezvoltate concepte pentru producerea energiei şi căldurii din produsele secundare rezultate din agricultură.

Deoarece piaţa românească este într-o continuă dezvoltare, Târgul Internaţional pentru Energii Regenerabile şi Eficienţă în Construcţii si Renovări ENREG ENERGIA REGENERABILA 2009, care va avea loc în perioada 26 -28 martie 2009 va servi ca o platformă importantă pentru vizitatori, participanţi la conferinţă şi expozanţi, precum şi experţi.

În special “Prima conferinţă internaţională:Energia din lemn în România - Sisteme moderne de energie din lemn: o nouă oportunitate pentru România şi Europa de Sud-Est” care va avea loc în 27 Martie 2009 în cadrul târgului, oferă experţilor români de peste hotare o imagine de ansamblu asupra posibilelor utilizări ale energiei din lemn în România, precum şi exemple practice din alte state europene, cât şi şansa de a afla informaţii despre ultimele rezultate din apicaţii practice şi stadiul actual în cercetare şi dezvoltare.

Conferinţa va fi deschisă de catre d-l. Cristian Georgescu de la Ministerul Român al Economiei, care va analiza factorii economici ai Energiei din Lemn şi căile de accesare a fondurilor structurale. Directorul managerial Josef Plank, din cadrul Asociaţiei pentru Biomasă din Austira, va prezenta cerinţele pentru implementarea sistemelor moderne de Energie din Lemn. Subiectul “pregătirea eficientă şi durabilă a lanţului de biomasă” va fi abordat, printre alţii, de preşedintele ASFOR Ioan Sbera, preşedintele ROMSILVA Florian Munteanu şi dr. Attila Bai de la Universitatea din Debrecen.

Suportul tehnic, inovaţiile şi cele mai bune exemple practice vor completa imaginea de ansamblu cu privire la utilizarea biomasei solide pentru încalzire în Serbia vor fi prezentate primele experinţe cu utilizarea peleţilor în centralele termice din Croaţia. Sisteme de încalzire de cartier pe baza de biomasă, fabrici modulare de peleţi şi salcia energetică sunt doar câteva dintre cele mai bune exemple prezentate de experţi.

Conferinţa din cadrul târgului va fi completat de prezentările produselor expozanţilor la ENREG ENERGIA REGENERABILA 2009, unde dezvoltatorii şi prestătorii de servicii îşi vor prezenta noile realizări din domeniul energiilor regenerabile.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.enreg-expo.com

Niciun comentariu: