joi, 4 decembrie 2008

Săptămâna Arhitecturii Braşov 9 – 19 Decembrie 2008Organizator : Ordinul Arhitecţilor din România. Filiala Braşov-Covasna-Harghita

Locaţie: CASA MEDIEVALA, Piata Sfatului nr. 15-16 Brasov

Orar de vizitare: 11.00 – 19.00

Evenimente:
________________________________________
Expoziţie Arhitectura 07-08 Lucrări realizate de arhitecţii din filială

Expoziţie Viziuni de Arhitectura 2008 – Proiecte de Diplomă ale studenţilor arhitecţi pe situri din jud. Braşov

Expoziţie Agresiuni

În Construcţie – Inaugurare Casa Medievală (vizitarea clădirii, viitorul Muzeu Etnografic Braşov


Prezentare şi discuţii – diplomele din cadrul expoziţiei Viziuni de Arhitectură 2008
Masă rotundă cu tema Agresiuni.

Patrimoniu Industrial – Prezentare, Discuţii

Lansare proiecte Efort minimal No man's land-uri Urbane
________________________________________

Program:

Marţi, 9 dec. ora 14.00: Deschidere Săptămâna Arhitecturii 2008

Miercuri 10 dec. ora 17.00: Vernisaj Săptămâna Arhitecturii 2008

Joi 11 dec. ora 17.00 – Sediul OAR: Prezentare – discuţii diplome

Sâmbătă 13 dec. ora 16.00 – Sediul OAR: Prezentare – discuţii diplome, Discuţii Masă rotundă

Luni, 15 dec. Ora 17.00 - Sediul OAR: Prezentare – discuţii diplome

Miercuri, 17 dec. Ora 17.00 - Sediul OAR: Patrimoniu Industrial - prezentare

Joi, 18 dec. ora 17.00: Decernare premii Bienala Locală 2008

Vineri, 19 dec.: Închidere Săptămâna Arhitecturii 2008
________________________________________
PREZENTARE (Istoric):

Expoziţia Arhitectură 07-08, cu lucrări din cele trei judeţe se organizează pentru cea de a doua oară, după ce în 2007 avea loc primul eveniment de acest gen (cu participarea a douăzeci şi patru de arhitecţi, membri ai filialei, cu un număr de treizeci şi cinci de lucrări). Expoziţia prezintă şi premiază lucrările realizate de arhitecţii Filialei OAR, fiind un prilej pentru publicul larg de a vizualiza şi comenta noile dezvoltări şi intervenţii. Prezentarea lucrărilor, jurizarea şi premierea se fac pe diferite categorii: Arhitectură sub 1000 mp, Arhitectură peste 1000 mp, Amenajări Interioare, Restaurare şi Urbanism. Juriul v-a fi format din arhitecţi consacraţi din ţară (Ştefan Lungu – Bucureşti, Dan Marin – Bucureşti şi Gabrile Roşca - Sibiu). Se va atribui câte un premiu la fiecare categorie.

Viziuni de Arhitectură 2008 – expoziţie cu tradiţie, a ajuns la cea de a treia ediţie, prezintă proiectele de diplomă a studenţilor de la facultăţile de arhitectură din ţară care au ca temă locaţii din judeţul Braşov. Proiectele, evocă o imagine vizionară a unor posibile dezvoltări din judeţ, temele –de obicei- sunt alese în funcţie de necesităţile oraşului, de zonele cu dezvoltări problematice etc. În acelaşi timp, libertatea unui proiect de diplomă dă şansa exprimării într-un limbaj contemporan, fără restricţii constructive sau financiare.

Agresiuni este un proiect iniţiat de arh. Şerban Sturdza (preşedintele OAR România) şi promovat de Ordinul Arhitecţilor din România împreună cu filialele teritoriale, prin care se doreşte editarea unui album cuprinzând agresiuni majore la care asistăm şi care duc degradarea iremediabilă, accelerată a unor monumente, situri istorice, clădiri cu valoare arhitecturală deosebită, parcuri, grădini, scuar-uri, la ocuparea spaţiilor publice, verzi cu construcţii. La nivel local s-a pornit prin realizarea unei expoziţii cu documentaţiile trimise de către arhitecţi cu exemple de agresiuni din judeţele Braşov, Covasna, Harghita.

Locaţia aleasă generează un plus de interes pentru cetăţenii Braşovului: după ce timp de peste zece ani Casa Medievală a fost închisă publicului (fiind într-un stagiu îndelungat de restaurare), acum există posibilitatea de vizitare a clădirii. Se propune o pre-inaugurare, eveniment prin care se doreşte introducerea Casei Medievale – viitor Muzeu Etnografic, chiar şi dacă numai pentru zece zile, în circuitul cultural al Braşovului.

PARTICIPANŢI:
Arhitecţi, studenţi arhitecţi, oficialităţi locale şi publicul doritor de a afla informaţii din lumea arhitecturii şi cultura urbană.


Ordinul Arhitectilor din Romanaia – Filiala Brasov-Covasna-Harghita

Brasov, P-ta Sfatului nr. 22, tel. 0268 471438, e-mail. ordinularhitectilor@gmail.com
www.oar-brasov-covasna-harghita.ro

Niciun comentariu: