vineri, 7 noiembrie 2008

Energia solară în Europa

Realizari ale diverselor tari stau marturie ale avansului pe care domeniul fotovoltaic l-a inregistrat in ultimii ani atat din punctual de vedere al scaderii costurilor dar si al celui de crestere a randamentelor de producere a energiei.

Sa nu uitam ca soarele este incontestabil, sursa care se incadreaza perfect in conditiile impuse de mediu si bineinteles este cu adevarat regenerabila fara a fi necesara in nici un fel interventia factorului uman, ca in cazul altor variante.


Statele UE au luat o serie de masuri pentru incurajarea cetatenilor si a companiilor sa investeasca in energii regenerabile. De exemplu, in Marea Britanie se acorda subventii pentru cetateni si pentru companii, astfel incat acestia sa instaleze panouri solare, iar energia este utilizata pentru activitatile domestice. Germania este un exemplu de excelenta prin programul celor 100 000 acoperisuri solare realizate in anii 2006-2007. Energia solara este utilizata si subventionata partial in Spania, Grecia si Suedia, Franta si in Germania.


In ultimii ani s-a sesizat o crestere rapida a numarului de instalatii PV fotovoltaice) de pe cladirile care sunt conectate la reteaua electrica. Aceasta zona de cerere a fost stimulata partial de programele de subventie ale guvernelor (in special Japonia si Germania) si de politica preturilor ecologice ale utilitatilor sau furnizorilor de servicii electrice (ex. In Elvetia si SUA). Totusi forta centrala de conducere vine din dorinta indivizilor sau companiilor de a obtine electricitate de la o sursa curata,nepoluanta si regenerabila pentru care sunt pregatiti sa plateasca o recompensa (small premium).


In aceste sisteme conectate la retea, un sistem PV aprovizioneaza cu electricitate cladirea si orice exces poate fi exportat inapoi la retea. Nu sunt necesare baterii deoarece reteaua asigura orice cerere. Totusi, daca doriti sa fiti independenti de proviziile retelei va trebui sa stocati energia pentru a asigura functionarea pe timp de noapte.


Modulele solare PV pot fi instalate corespunzator pe un acoperis peste tiglele déjà existente sau acestea pot fi inlocuite cu sisteme PV de tigle special proiectate. Daca intentionati sa instalati un sistem PV pe o cladire si sa il conectati la reteaua nationala este posibil sa intalniti anumite reguli si sa aveti nevoie de permisiunea furnizorului dumneavoastra de utilitati sau servicii electrice. Nivelul creditului in diferitele tari europene pentru orice electricitate exportata variaza in functie de planurile/proiectele locale.

APLICATII INDUSTRIALE

Timp de multi ani, energia solara a fost sursa de putere folosita in
aplicatiile industriale unde puterea este ceruta in anumite locuri izolate.
Adica in acele aplicatii in care energia solara este economica, fara
subventii. Majoritatea sistemelor pentru uz individual necesita cativa kW.

Exemple sunt aplicatiile pentru microunde,TV si radio,dar si aparatura de masurare si telefoane mobile.


Energia solara este de asemenea folosita frecvent pentru semnalizarea pentru transporturi (ex. geamandurile pentru navigatie, turnurile luminoase,luminile pentru avertizare aeriana de pe piloni sau structuri, semnalele de avertizare din trafic). Solarul este folosit in alimentarea diverselor echipamente dedicate protectiei mediului si a echipamentelor de monitorizare contra coroziunii pentru reteaua de tevi/conducte, izvoare poduri sau alte structuri.

Pentru sarcini electrice mai mari poate fi eficienta pentru costuri configurarea unui sistem de putere hibrid care leaga PV-ul de un mic generator diesel.

Cele mai mari beneficii al solarului sunt siguranta oferita si eforturile mici de intretinere necesare, asadar este ideal pentru locurile greu accesibile.


Contact şi informaţii:

Timea Horvath

REECO RO Expoziţii S.R.L.
B-dul. Unirii Nr. 23, Bl. 13, Sc. 1
Et. 6, Ap.16, Sector 4
040103 Bucureşti, România
Tel: 0040 257-23009-9
Fax: 0040 257-23009-8
info@reeco.ro
www.reeco.ro

Niciun comentariu: