joi, 16 octombrie 2008

BAB2008 – BIENALA DE ARHITECTURĂ BUCUREŞTI, ediţia a 8-a, 15 octombrie – 15 noiembrie 2008

Bienala de Arhitectură Bucureşti (BAB) reprezintă cel mai important eveniment din domeniul arhitecturii din România. Organizată fără întrerupere din 1992 de către Uniunea Arhitecţilor din România (UAR), Bienala medaliază arhitectura de valoare realizată în ultimii doi ani de către arhitecţii români din ţară şi din străinătate, după criteriile unui juriu internaţional. O serie de evenimente conexe au menirea să atragă atenţia asupra arhitecturii ca valoare socială şi culturală, dar totodată şi ca resursă principală de dezvoltare economică urbană.

Pentru ultimele două ediţii organizarea Bienalei a fost delegată de către UAR echipei revistei Arhitectura (publicaţia Uniunii, revistă fondată în 1906). BAB2004 şi BAB2006 au reuşit cu adevărat aducerea arhitecturii în spaţiul public (peste 15.000 de vizitatori în Bucureşti şi în cele 8 oraşe în care a fost itinerată expoziţia-concurs) şi deschiderea către marea scenă internaţională (prin expoziţii, seminarii, mese rotunde susţinute de arhitecţi din elita profesională din Spania în 2004 şi din Japonia în 2006). În ediţia BAB din 2008 atenţia este îndreptată spre Europa Centrală şi de Est.

Organizată de către aceeaşi echipă, BAB2008 propune:


1. O poziţie critică mai accentuată. Pe lângă prezentarea unor opere de valoare din România şi din Europa de Est, se pune accentul şi pe problemele teritoriului românesc în perioada de tranziţie, pe evoluţiile periculoase, dar şi pe potenţialul de dezvoltare urbană durabilă. Spaţiul public, valenţele sociale ale arhitecturii, coagularea socială şi identitatea culturală vor juca un rol central în această ediţie.


2. O gândire regională. Fenomenul arhitectural din Europa Centrală şi de Est reprezintă o temă în sine, odată cu preocuparea regiunii pentru propria sa identitate, în contextul integrării în Europa. În acest sens, ţările din regiune se confruntă cu situaţii similare din cauza trecutului lor comunist. Experienţa rezolvării unor situaţii asemănătoare este utilă şi în cazul arhitecturii şi amenajării spaţiilor urbane. BAB 2008 este, deci, şi o ocazie de a învăţa din experienţa statelor din regiune: Ungaria, Cehia, Croaţia etc.


3. Colaborări interdisciplinare şi atractivitate pentru publicul larg. Ediţia din acest an dezvoltă deschiderea iniţiată de ediţiile precedente şi continuă seria de colaborări cu artişti şi specialişti din domenii conexe arhitecturii. În acest sens, prezentările de arhitectură şi expoziţiile interactive constituie un element de comunicare eficientă şi de atracţie pentru publicul vizitator din afara graniţelor stricte ale profesiei.

BAB2008 cuprinde 8 expoziţii şi 3 conferinţe de arhitectură

Elementul central al Bienalei este Expoziţia BAB2008: cele mai valoroase lucrări ale arhitecţilor români sau de origine română, realizate în ultimii doi ani. Expoziţia este împărţită în 6 secţiuni: arhitectură I (cu o suprafaţă construită sub 1000 mp), arhitectură II (cu o suprafaţă construită peste 1000 mp), urbanism, amenajări interioare şi design, restaurare şi reabilitare, publicaţii de arhitectură. Un juriu format din profesionişti de elită face o preselecţie a proiectelor prezentate în concurs şi, după vernisaj, acordă nominalizări la diferitele secţiuni, iar în final, medalii. Dacă la ediţiile precedente preşedintele juriului era un arhitect român din străinătate, în premieră, la această ediţie, în juriu sunt doi arhitecţi străini (de înalt nivel internaţional): preşedintele juriului, arh. Manuel Bailo (ADD+Arquitectura, Barcelona, Spania) şi arh. Hrvoje Njiric (njiric+ arhitekti, Zagreb, Croaţia). Medaliile şi nominalizările vor fi anunţate pe data de 20 octombrie.


Expoziţia este deschisă publicului în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie la Galeria ¾ MNAC etaj 3, Teatrul Naţional Bucureşti, Bulevardul Nicolae Bălcescu nr.2.

Evenimentele conexe ale BAB2008 sunt:

▪ idei mici pentru un oraş mare | expoziţie de proiecte de arhitectură cu buget mic

17 octombrie – 15 noiembrie, Muzeul Ţăranului Român, sala Acvariu


▪ avangardă şi continuitate | expoziţie de arhitectură modernă şi contemporană croată

17 octombrie – 15 noiembrie, Muzeul Ţăranului Român, sala Oaspeţi


▪ FFF08 | expoziţie de arhitectură contemporană maghiară

17 octombrie – 15 noiembrie, Muzeul Ţăranului Român, sala Oaspeţi


▪ NU | foto-instalaţie, spaţiul public la români. Autor: Ştefan Tuchilă

17 octombrie – 15 noiembrie, Muzeul Ţăranului Român, sala Foaier


▪ hyperlocked | instalaţie. Autor: Radu Comşa

17 octombrie – 15 noiembrie, Muzeul Ţăranului Român, holul sălii Foaier


▪ 35 oraşe, mulţi pixeli, ceva cafea | expoziţie de fotografie de arhitectură contemporană

Autori: Ştefan Tuchilă şi Cosmin Caciuc, 17 octombrie – 15 noiembrie, Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti, str. Academiei nr. 15


▪ arhitecturile urbane ale lui rudolf fraenkel | expoziţie monografică

29 octombrie – 15 noiembrie, Galeria ¾ MNAC, etaj 4, Teatrul Naţional Bucureşti


▪ 3 conferinţe marca zeppelin: arh. Manuel Bailo, preşedintele juriului BAB08 (Spania), arh. Hrvoje Njiric, membru juriu BAB08 (Croaţia), arh. Jaroslav Wertig, A69 (Republica Cehă)

17 octombrie, orele 14:00 -18:00, Muzeul Ţăranului Român, sala Horia Bernea


▪ arhitectură şi dezvoltare durabilă | conferinţă organizată de Velux. Invitaţi speciali: Per Olaf Fjeld (Norvegia), Rolf Gerstlauer (Elveţia), Lisbeth Funck (Germania)

6 noiembrie, Muzeul Ţăranului Român, sala Horia Bernea

editarea catalogului Bienalei, dedicat expoziţiei-concurs de arhitectură românească

numărul special al revistei „Arhitectura” nr. 69/noiembrie 2008, dedicat evenimentelor conexe est-europene şi prezentării mai detaliate a unor proiecte selectate.

itinerarea naţională în 2009 a expoziţiei-concurs de arhitectură românească BAB08 şi, eventual, a altor expoziţii conexe. Ca şi în cele două ediţii anterioare, expoziţia de proiecte româneşti va itinerată în 8 oraşe din ţară (Cluj, Timişoara, Braşov, Sibiu, Iaşi, Suceava, Craiova şi Constanţa). În cadrul acestei itinerări vor avea loc în aceste oraşe, în parteneriat cu filialele locale ale UAR şi ale OAR, seminarii, mese rotunde şi alte manifestări profesionale.


Monica David
Responsabil Comunicare
revista Arhitectura

A: Str. 10 Mese, nr. 9, Sector 2, Bucuresti
T: 021 210.07.17 M: 0730. 607.834
publicitate@arhitectura1906.ro
www.arhitectura1906.ro
www.bab.ro


Niciun comentariu: