marți, 15 iulie 2008

Primul album despre o posibilă arhitectură a rromilor din România




Igloomedia anunţă lansarea albumului „Kastello. Palate ale rromilor din România”, al patrulea titlu din seria igloopatrimoniu. Albumul ilustrează un fenomen cultural actual pe care îl analizează din perspective multiple, cu intenţia de a dezbate asupra existenţei unui stil arhitectural specific reşedinţelor rromilor bogaţi. Lansarea albumului are loc astăzi, 17 iunie, sub_Cărtureşti (Str. Arthur Verona nr. 13), la ora 19:00 şi va fi urmată de vernisajul unei expoziţii cu cele mai surprinzătoare reşedinţe prezentate în volum. Printre vorbitori: Vintilă Mihăilescu, antropolog, Vasile Ionescu, publicist, Dorin Ştefan, arhitect, Florin Botonogu, sociolog.

„Kastello. Palate ale rromilor din România” face parte din colecţia igloopatrimoniu, o serie
prin care editura igloomedia îşi propune să aducă în atenţia publicului expresii arhitecturale specific autohtone care aparţin fie patrimoniului naţional, fie patrimoniului industrial sau formelor de manifestare ale unor comunităţi minoritare/marginale. „Kastello” documentează fotografic realităţile surprinse în teren, care sunt comentate de către personalităţi din domenii diverse: antropologie, sociologie, psihologie şi, nu în ultimul rând, arhitectură. Unele dintre eseuri sunt semnate de cercetători de etnie rroma. Imaginile încearcă să surprindă elementele caracteristice stilului, la interior şi la exterior şi să evidenţieze detaliile de ornamentaţie, faţadele monumentale şi finisajele. Intenţia volumului nu este aceea de a emite verdicte, ci de a semnala apariţia semnelor construite ale unei culturi marginale.

„Kastell-ele se sprijină pe un substrat ce ar putea fi comparat, metaforic vorbind, cu cel care a sponsorizat traiectoria jazz-ului de la marginalitate la statutul de subspecie egală în drepturi în specia muzicii înalte: sete de identitate, ireverenţă faţă de antecedente şi de autoritate dar spirit mimetic activ, libertate în a pune stăpânire pe orice poate fi folosit în proiectul propriu, capacitate de rezonanţă cu o audienţă tot mai mare dar şi excludere, sarcasm şi publicitate negativă - ca fenomen vulgar, esteticeşte grosolan, anticultural. Cu avantajele scandalului ca vehicul al notorietăţii.” (Mariana Celac, arhitect)

„Kastello” doreşte să atragă atenţia asupra emergenţei unei arhitecturi ce transmite însemnele unei identităţi, dar şi asupra interesului pe care l-a suscitat din partea culturii majoritare.
„Într-o pragmatică a fragilităţii, rromii sunt fiinţe într-o perpetuă tentaţie de a-şi compensa deficitul psihic, receptat ca inferioritate şi slăbiciune, supralicitându-l prin tehnici de supravieţuire/influenţare. Acest fapt duce la supracompensare (constiinţa falsă, stima de sine excesivă, stiluri de viaţă eronate/psihotice), individul/colectivitatea irosindu‑se în reajustarea permanentă a propriei personalităţi.” (Vasile Ionescu, publicist)

„Kastello. Palate ale rromilor din România” va fi disponibil în librării începând cu 18 iunie, la preţul de 80 lei.





Niciun comentariu: