marți, 16 mai 2017

Ambasada Olandei susţine tinerii artişti de la Romanian Design Week 2017


Cei mai talentaţi absolvenţi 2016 de la departamentul de Fashion Design al Universităţii de Arte din Arnhem, ArtEZ şi de la Departamentul de modă al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti îşi vor prezenta creaţiile în cadrul  Romanian Design Week 2017.  Proiectul TRANSFORMERS  poate fi vizitat la etajul al doilea al spaţiului central din strada George Cobălcescu nr 45. Din 2015, Romanian Design Week este susţinut de Ambasada Olandei.

Expoziţia aduce în atenţie zece tineri designeri de modă care au fost aleşi să îşi prezinte colecţiile de diplomă într-o amenajare ce se concentrează pe viziunea lor personală, pe pasiunea şi pe entuziasmul lor privind viitorul fascinant al modei: Johanna Bas Backer, Jorieke Tenbergen, Rosanne van Wijk, Christina Albrecht, Peer Cox, Alina Iuliana Rădulescu, Diana Petroi, Silvia Pavăl, Cristina Gheorghe, Alexandru Simedru. 


Expoziţia este rezultatul unei colaborări de succes dintre profesionişti olandezi şi români din domeniul designului vestimentar. Transformers prezintă tinere talente din ambele ţări, fiind o reflectare a creativităţii generaţiei următoare. Conferinţa „Re-designing fashion education” cu Matthijs Boellee (profesorul-invitat de la ARTez – n.red.) oferă o platformă excelentă pentru schimbul de idei educaţionale şi creative", declară Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei în România.

Curatorii acestei expoziţii sunt Lenn Cox din Olanda, o curatoare preocupată de idealuri şi de idei avangardiste şi Sergiu Chihaia, un artist vizual complex ce este preocupat de cercetări în domeniul textilelor, volumetriei şi manufacturii.
„Singura certitudine pe care o avem astăzi este că ne aflăm în continuă mişcare şi schimbare. Și că putem influenţa viitorul! Moda este locul în care cultura se arată pe sine drept cea mai dinamică şi se află mereu în tranziţie. Aceşti absolvenţi şi-au descoperit propria cale şi şi-au creat propria semnătură artistică în cei patru ani de studiu, transformând idealuri şi idei în forme, materiale şi meşteşuguri”, declară Lenn Cox.
De asemenea, o abordare creativă a prezentării au avut-o arhitecţii de la studioul BAZA, care au realizat designul şi arhitectura expoziţiei, şi Denis Simion, o tânără artistă care studiază sculptura la Universitatea de Arte Plastice din Bucureşti şi care a realizat manual toate manechinele din expoziţie.
“30 de ţinute. 10 creatori. 2 ţări. UNArte şi artEZ. Am transformat acest face off al ţinutelor de la două şcoli de modă într-un experiment inversat. Vizitatorii urcă pe podium, defilând sub neoanele calde şi privirile egale ale manechinelor de hârtie, ce flanchează lungul traseului ca într-un joc de „ţară ţară vrem ostaşi”. Fiecare ţinută are manechinul personalizat, cu membrele si chipul atent modelate şi decupate de Denis Simion, din hârtie, aracet şi sârmă. Asamblări şi recuperări, o armată de papier mache suspendată la nivelul privirii celor care îi traversează linia frontului.”, declară Maria Duda, arhitect BAZA.
În plus, duminică, 21 mai (ora 17) va avea loc şi conferinţa "Re-designing fashion education", care va aduce în faţa publicului trei alumni deveniţi profesori-icon în şcolile în care s-au pregătit. Seminarul va fi despre lucruri esenţiale pe care fiecare tânăr designer la început de drum trebuie să le stăpânească pentru a depaşi baierele dezvoltării unui brand nou.
Vorbitorii vor fi Sergiu Chihaia, UNArte Bucureşti, Lucian Broscăţean, UAD Cluj, şi Matthijs Boelee, profesor de design vestimentar ArtEZ, unde ocupă şi funcţia de conducere în cadrul departamentului de modă.
Conferinţa "Re-designing fashion education" şi expoziţia Transformers sunt prezentate de Romanian Design Week în parteneriat cu Ambasada Olandei la Bucureşti, departamentul de Fashion Design ArtEZ de la Universitatea de Arte (Arnhem) şi Departamentul de modă al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Expoziţia centrală reuneşte anul acesta 200 din cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de 150 de designeri, graficieni şi arhitecţi români şi va putea fi vizitată între 20 şi 28 mai. Întins pe o suprafaţă de 4000 de mp, spaţiul principal al expozitiei, aflat în perimetrul Cartierului Creativ, se află la nr. 45 pe strada Grigore Cobălcescu. Designul spaţiului central RDW 2017 e semnat, în continuare, de arhitectul Attila Kim, iar clădirea este pusă la dispoziţia RDW de către Mega Image şi va găzdui pe viitor un nou Concept Store.
RDW Main Venue găzduieşte şi anul acesta o serie de prezenţe internaţionale precum şi expoziţii satelit organizate de partenerii Romanian Design Week.
Ca în fiecare an, expoziţia centrală Romanian Design Week aduce în atenţia publicului cele mai bune proiecte de design din ultimul an în domeniile: arhitectură, urbanism, design de obiect, design hibrid.
Proiectele The Institute se bucură de sprijinul Absolut, glo iFuse, Tastemakers şi Ciuc.
_________________________________________________________________________________
Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este evenimentul anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic şi cultural. Primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât şi profesioniştilor, în fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor şi spaţiilor ce promovează designul. În 2017, RDW are loc între 20 si 28 mai. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm vizitaţi institute.ro/romanian-design-week, facebook.com/romaniandesignweek  
The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute iniţiază şi organizează evenimente de 18 ani şi a construit o comunitate ce reuneşte antreprenori, profesionişti şi publicul industrilor creative din România. Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în ţară, creşte şi diversifică audienţa atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agenţiilor şi manufacturilor, promovează antreprenorii şi profesioniştii creativi pe plan naţional şi internaţional. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm accesaţi institute.ro, facebook.com/Institute.ro

Niciun comentariu: