joi, 6 octombrie 2016

LASER VALLEY – LAND OF LIGHTS Concurs internaţional de idei


Bordul concursului a primit 26 de proiecte din 5 ţări.
Scopul și viziunea competiției au fost clare: o ilustrare a Laser Valley – Land of Lights ca un ecosistem dinamic și deschis de cercetare, care oferă un mediu interesant și eficient și, în același timp, păstrează bogăția resurselor de mediu și istorice ale sitului. Un loc pentru trăit, pentru recreere, pentru învățare, un centru de știință, cercetare, inovare, afaceri și mobilitate.

Bordul concursului a căutat propuneri creative și coerente într-o arhitectură atractivă și cu un scenariu elaborat. În atare condiţii juriul a urmărit: care sunt ideile de vârf în arhitectura de astăzi? Pentru autoritățile locale ideea de continuitate este importantă: promovarea și reprezentarea istoriei și a culturii într-un mediu high-tech. În conformitate cu acestea, juriul a căutat o abordare revigorantă și inovatoare, un plan cu o identitate puternică, folosind materiale locale pentru a ajunge la o intervenție convenabilă în mediul înconjurător. La selectarea câștigătorilor, toate propunerile depuse au fost evaluate pe cele șapte criterii menționate în tema proiectului:
• Abilitatea de a articula creativitatea cu idei inovatoare;
• Urmărirea obiectivelor competiţiei și criteriile de proiectare în raport cu aria urbană în speţă;
• Originalitatea și noutatea în utilizarea unor concepte durabile;
• Abilitatea de a integra diferite discipline în proces;
• Calitatea design-ului;
• Claritatea materialului prezentat;                        
• Comunicarea clară a aspectelor esențiale ale abordării.                


După o analiză atentă și urmărind criteriile, juriul a alcătuit o listă scurtă de cinci proiecte dintre cele primite. Cu siguranță, toate desenele din lista scurtă sunt remarcabile. Acestea intenționează să fie cu un pas înaintea convenției, dând tonul în arhitectura de azi. Dar, dacă căutăm viziuni cu efect pe termen lung, trebuie să prindem nu numai o bucăţică de arhitectură şi urbanism de mâine, ci trebuie, de asemenea, să recunoaştem cultura locală. Aceste șase proiecte sunt:   
                                                                                                                          
• Proiectul: Sun Valley - Dinu Mihaela, Marcu Ioana, Pipos Claudia, Șerban Adina
• Proiectul: Co-Existing City - Andrei Nicolescu, Andreea Petrovici, Miruna Spiridon
• Proiectul: The Full Spectrum - Iulian Canov, Cristina Zlota, Diana Luisa Ghintuială, Mihnea Ioan Grădinaru, Adelina Maria Radu, Mihai Vlăduț, Gabriel Pascariu
• Proiectul: No Limits - Daniel-Ionuț Berindeanu, Mihai-Ionuț Danciu
• Proiectul: Power Grid - Ion Mădălina, Andrei Sergiu Constantin, Sain Andrei Petrișor, Crețeanu Mihai Cosmin

Cele mai multe proiecte prezintă o arhitectură atrăgătoare care rezonează cu piața. Grafica va fi apreciat de multe reviste de arhitectură. Ele ilustrează direcții noi în design și arhitectură. Dar numai câteva proiecte ne arată cum ne putem mișca cu precauție între cunoștințele istorice și întrebările de astăzi. Proiectul câștigător în mod special este un proiect vizionar și puternic. Autorii s-au străduit sa realizeze un echilibru fin reglat între convenție și detaliind dezbaterile contemporane cu privire la continuitate versus discontinuitate.
                                                                                                                                         
Proiectul câștigător poate fi considerat ca o piatră de hotar care leagă arhitectura high-tech, cu forme de recognoscibile în societatea de astăzi. Efectul general rezultă dintr-o interacțiune multidimensională a masei, goliciune și transparență. Temele care sunt astăzi o semnificative. Calitatea spațiilor publice și atenția pentru durabilitatea și energia este puternică. Cu cât analizăm mai mult proiectul, cu atât devin mai puțin clare demarcație dintre aceste diferite teme. Proiectul ilustrează întreaga gamă de opțiuni, care sunt deschise pentru design arhitectural: delimitează graniţele arhitecturii, dar, de asemenea, scoate în evidență punctele forte și impactul potențial asupra evoluțiilor sociale și tehnologice. Și, în acest sens, indică o nouă cale în secolul XXI.

Niciun comentariu: