joi, 9 iunie 2016

Ediția a IV-a SoNoRo Conac debutează cu o seară Art Deco

SoNoRo Conac deschide seria de concerte găzduite în clădiri de patrimoniu din România cu un recital de muzică din anii ’20 - 30. Evenimentul va avea loc duminică, 12 iunie, la Rezidența Scena9, amplasată pe strada Ion Luca Caragiale nr. 32, într-o vilă monument istoric, ce a aparținut Regelui Mihai. 

Programul primului recital va fi interpretat de Rodney Earl Clarke (bariton), Diana Ketler (pian), Anna – Liisa Bezrodny (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Jan-Erik Gustafsson (violoncel).

Contextul arhitectural și programul muzical vor conduce publicul într-un cadru Art Deco, iar participanții la această reprezentație sunt rugați să completeze tema serii prin ținutele lor.

Acesta este singurul concert ce va avea loc în București, urmând ca alte trei să aibă loc în luna iunie, iar până la final de septembrie SoNoRo Conac să aducă în atenția publicului, cu ajutorul muzicii, conace și clădiri de patrimoniu din toată țara.

SoNoRo Conac și-a propus să aducă muzica de cameră în spații care au fost gândite special pentru acest tip de evenimente – sălile de concert sau de bal ale vechilor conace și case boierești. Ne bucurăm că pentru a patra ediție invităm publicul să descopere aceste monumente arhitecturale, în cadrul unor recitaluri ce pun spațiul și funcționalitatea sa în cel mai potrivit context.” - Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

„Această ediție a SoNoRo Conac este una specială pentru noi, pentru că debutează „în casa noastră”, in Rezidența Scena9. RS9 este un loc plin de istorie, care, în curând, sperăm să devină un spațiu dedicat tinerilor artiști, o cameră de dialog și actiune, despre cum putem schimba România prin cultură. E o bucurie pentru noi că, partenerii noștri de la SoNoRo sunt primii care deschid ușa reședinței, pentru a da startul ediției cu numărul patru a acestui proiect extraordinar, pe care l-am susținut încă de la început. Le urăm și vă urăm tuturor, bun venit!” – Flavia Popa, Secretar General al BRD – Groupe Societe Generale.


Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în septembrie 2016, în clădiri de patrimoniu precum :

- Centrul Cultural Castel Sâncrai din Sâncrai, jud. Alba (13 iunie 2016)
- Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, jud. Hunedoara (14 iunie 2016)
- Muzeul de Artă din Craiova, jud. Dolj (15 iunie 2016) - în imaginea de mai sus

- Biserica Foritficată și Casa Kraus, Criț, jud. Brașov   (23 iulie 2016)
- Casa cu Blazoane, Chiojdu, jud. Buzău (24 iulie 2016)
- Conacul Domniței Ralu, Chițorani, jud. Prahova (25 iulie 2016)
- Biserica Fortificată, Ilieni, jud. Covasna (29 iulie 2016)

- Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, jud. Covasna (6 august 2016)

- Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, jud. Sibiu (14 septembrie 2016)
- Cetatea Făgăraș, jud. Făgăraș (15 septembrie 2016)

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro  

***
Vila declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale nr. 32, care găzduiește de anul acesta Rezidența Scena9, datează din 1890 și a aparținut Regelui Mihai. Imobilul de lângă Grădina Icoanei a fost un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. Cuplul regal nu a locuit însă niciodată aici, ci în Castelul Peleș din Sinaia, finalizat în aceeași perioadă. Vila are șase saloane la parter, o mansardă în plan deschis și o cramă și două saloane mici la subsol, plus o curte generoasă. În viitor, BRD – Groupe Société Générale își propune să o transforme într-un spațiu cultural-artistic, deschis noilor generații de creatori.

Scena9 este o platformă care radiografiază viața culturală din România (și nu numai), propunându-și să curatorieze fenomenul cultural și să deseneze portretul noii generații, care face lumea noastră să se învârtă.

***
Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Național "George Enescu" din București, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

***
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Parteneri principali: Ordinul Arhitecților din România, Asociația Arché

Mașina oficială oferită de: BMW

Parteneri: Illy, Avincis, AQUA Carpatica, Centrul Cultural Castel Sâncrai din Sâncrai, Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Muzeul de Artă din Craiova, Biserica Foritficată și Casa Kraus din Criț, Conacul Domniței Ralu din Chițorani, Biserica Fortificată din Ilieni, Casa de Oaspeți a Prințului de Wales din Valea Zălanului, Casa cu Blazoane din Chiojdu, Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România din Cisnădioara,  Cetatea Făgăraș.

Parteneri media: România liberă, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar, Marie Claire, Beau Monde, National Geographic, Forbes Life, HotNews, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, designist.ro, Bucharest Gentleman, Alist, Academia Cațavencu, Visuell.ro, The Institute.


***
Pentru acreditări și mai multe informații despre SoNoRo Conac:
Mihaela Mureșanu - mihaela@whitewords.ro 

Niciun comentariu: