miercuri, 15 iulie 2015

Şcoala de vară Arhitext „Casa bunicilor” între 18 şi 26 iulie în comuna Brăduleţ, judeţul Argeş


OAR Muntenia Vest în parteneriat cu Fundaţia Arhitext designMuzeul Satului „Dimitrie Gusti” şi U.A.U.I.M. organizează în perioada 18-26 iulie 2015 la BrăduleţŞcoala de vară Arhitext „Casa bunicilor”.

Scopul este de a inventaria şi documenta monumentele de arhitectură vernaculară din comuna Brăduleţ (9 sate şi cătune componente)  şi de a realiza un repertoar al acestor monumente. Se va lucra în 5 echipe multidisciplinare de studenţi (arhitectură, urbanism, peisagistică, sociologie, istorie şi geografie) şi elevi locali, sub îndrumarea unei echipe interdisciplinare de cadre didactice (arhitectură, urbanism şi peisagistică, istoria şi teoria arhitecturii, sociologie, istorie) şi sub coordonarea unui expert de la Muzeul Satului „Dimitre Gusti” din Bucureşti.

Activităţile solicitate de o astfel de întreprindere sunt, pe scurt: identificarea şi documentarea pe teren (executarea de planuri, schiţe, desene, fotografii, interviuri, completare de chestionare), prelucrarea, finisarea şi editarea infomaţiilor culese, deci realizarea unei expoziţii şi a repertoarului, sub formă de catalog, care să conţină sinteza şi selecţia acestei documentări.

Echipa de îndrumare:

Constantin Pătraşcu - coordonator de specialitate (istoric şi muzeograf)
Ioana Zacharias Vultur - asistent de specialitate (arhitect)
Ioana Rizea - asistent de specialitate (sociolog)
Andrei Mărgulescu - asistent de specialitate (arhitect)
Răzvan Voinea - asistent de specialitate (istoric)
Mihai Zachi - asistent de specialitate (urbanist)

Invitaţi speciali:
Scriitorul Bogdan Ghiu
Urbanistul Sandu Alexandru
Managerul cultural Richard Edwards (Franţa)
Arhitecta Ana-Maria Goilav
Arhitectul Köllő Miklós

Arpad Zachi – coordonator
Livia Ivanovici – secretar şi responsabil comunicare


PROGRAM

Pe lângă activităţile teoretice şi practice din cele 9 sate şi cătune la care vor participa studenţii şi elevii înscrişi, programul Şcolii de vară “Casa Bunicilor” include şi o serie de activităţi deschise publicului larg conferinţe şi discuţii cu invitaţi speciali şi seri de film la care sunt invitaţi să ia parte toţi cei interesaţi şi care vor avea loc în incinta şcolii din satul Brăduleţ.

sâmbată, 18 iulie
ora 17:00 – Deschiderea oficială a Şcolii de vară „Casa Bunicilor”, vor vorbi prof. arh. Arpad Zachi – Director Fundaţia Arhitext design, arh. Dumitru Barbu – Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Filiala Muntenia Vest şi ist. Constantin Pătraşcu – istoric, etnograf, specialist în arhitectură populară şi muzeograf la muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti

seara: prezentare şi proiecţie film urmată de discuţii libere pe marginea acestuia

duminică, 19 iulie
seara: conferinţă şi discuţii cu un invitat special - Köllő Miklós, proiecţie scurtmetraje: “Cum se face revista Arhitext” şi 25 de ani Arhitext – Jocul de-arhitexturi”

luni, 20 iulie
seara: conferinţă şi discuţii cu un invitat special - Richard Edwards, prezentare şi proiecţie film urmată de discuţii libere pe marginea acestuia

marţi, 21 iulie
seara: conferinţă şi discuţii cu un invitat special - Constantin Pătraşcu, prezentare şi proiecţie film urmată de discuţii libere pe marginea acestuia

miercuri, 22 iulie
seara: prezentare şi proiecţie film urmată de discuţii libere pe marginea acestuia

joi, 23 iulie
seara: prezentare şi proiecţie film urmată de discuţii libere pe marginea acestuia

vineri, 24 iulie
ora 17:00: masă rotundă cu tema „Extincţii şi apariţii” (invitaţi Bogdan Ghiu, Ioana Rizea, Ioana Zacharias Vultur, Sandu Alexandru, Vintilă Mihăilescu, moderator Arpad Zachi)

seara: prezentare şi proiecţie film urmată de discuţii libere pe marginea acestuia

sâmbătă, 25 iulie
ora 18:00: vernisarea expoziţiei Şcolii de vară “Casa Bunicilor”
seara: foc de tabară

duminică, 26 iulie
ora 11:30: colectiv deschis de redacţie al revistei Arhitext

Masa rotundă ce va avea loc vineri, 24 iulie, cu titlul „Extincţii şi apariţii” va fi moderată de Arpad Zachi:

„Oare de ce ne place să vorbim doar despre re-facere, re-structurare, re-staurare, auto-generare, co-generare, re-generare, re-cuperare, re-funcţionalizare, re-straficare, într-un cuvînt despre renaştere, ca o trezire la o nouă viaţă? De unde înclinaţia/atracţia din perioadele mai recente, pentru termeni şi concepte ambigue, incerte, neprecise? Ce ascunde, acoperă, maschează, preferinţa noastră de azi de a glosa, pe marginea unor termeni/concepte, cum ar fi: Anti-utopii (Arhitext 217/mai-iunie 2011), Alteritatea prezentului (Arhitext 220/ iulie-august 2013), Entropii, volatilităţi (Arhitext 235/toamna 2014), Mutaţii (Arhitext 239/mai-iunie 2015) etc.? De ce ne facem că nu vedem, că nu percepem, deşi îl re-simţim şi îl acuzăm cu vârf şi îndesat, reversul medaliei? De ce omitem, obliterăm, sau în cel mai bun caz eufemizăm realităţile din spatele acestor apariţii? De ce uităm (sau ne facem că uităm) că fiecare nou început, orice altă apariţie, pleacă de la un sacrificiu, un abandon, o uitare, o negare? De ce şi de când, sau de unde ni se trage, această profundă teamă/frică/angoasă de a privi/a vedea/a discuta/a povesti ce se află dincolo de fiecare omitere şi în spatele fiecărei uitări? Poate pentru că ele acoperă, ascund de fiecare dată o stingere, o dispariţie, o anulare, o pieire, un sfârşit, o moarte, cu alte cuvinte o extincţie, de fapt o serie de extincţii, precedente, şi una viitoare. Frumoasă şi înţeleaptă vorba populară care spune că orice început are şi un sfârşit, iar orice sfârşit re-prezintă/provoacă un nou început.”

Vă aşteptăm la masa rotundă de vineri 24 iulie, la vernisajul expoziţiei şcolii de vară de sâmbătă 25 iulie, dar şi la proiecţiile de film şi conferinţele ce vor avea loc pe toată perioada desfăşurării Şcolii de vară „Casa Bunicilor”, între 18 şi 26 iulie, în comuna Brăduleţ, judeţul Argeş.
Pentru detalii, ne puteţi contacta la arhitext@gmail.com

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ordinul Arhitecţilor din România prin finanţare din Timbul Arhitecturii

Organizator: OAR Muntenia Vest


Niciun comentariu: