miercuri, 8 iulie 2015

Conferinţă despre primele parcelări de locuințe sociale din Bucureşti susţinută de Andrei-Răzvan Voinea la Palatul Suţu, joi, ora 19


Conferinţa analizează politicile de locuire socială implementate de statul român la începutul secolului XX, investigând modul în care s-au construit primele parcelări de locuinţe sociale în perioada 1910 – 1916 în Bucureşti, informează reprezentanţii muzeului.


“Principalul promotor al proiectării şi construirii de locuinţe, Societatea Comunală pentru Locuinţe ieftine, a încurajat construirea de locuinţe pentru categoriile de muncitori şi funcţionari capabile să returneze investiţia prin achitarea de rate lunare. Societatea Comunală a ignorat treptat cerințele categoriilor sociale ale căror nevoi duseseră la înființarea sa, în special a proletariatului care locuia în codiţii precare la periferia Bucureştiului.

Parteneriatele cu C.F.R. şi Regia Monopolurilor de Stat, precum şi cu Ministerele de Finanţe sau de Război au condus la mutarea în cartierele nou înfiinţate a muncitorimii şi funcţionarilor de stat cu un venit constant. Treptat, Societatea nu a mai răspuns cerinţelor pentru care fusese creată în 1910. În consecinţă, Societatea Comunală pentru Locuinţe ieftine şi-a atras numeroase critici din partea muncitorilor, aşa cum reiese din presa socialistă a perioadei, dar şi din partea principalilor reformatori care sprijiniseră iniţiativa înfiinţării Societăţii.”, explică Andrei-Răzvan Voinea, cel care va susţine conferinţa de joi.


Conform acestuia, Societatea Comunală pentru Locuinţe ieftine a optat pentru un model de dezvoltare bazat pe principiile oraşului-grădină, caracterizat prin parcelarea de terenuri la periferia de atunci a oraşului pe care Societatea a construit locuinţe individuale pentru beneficiar şi familia sa. Pe termen lung, această politică de locuire prin parcelări succesive de case a determinat dezvoltarea aproape rurală a Bucureştiului, fiind abandonată la începutul anilor '50.

Andrei-Răzvan Voinea este doctorand al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti – Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii.

Intrarea la conferinţă este 7 lei, iar în preţ este inclusă vizitarea expoziţiiei permanente la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:
Joi, 16 iulie 2015, ora 19.00 „Înghiţituri de sociabilitate. Fizionomii de început ale obiceiurilor şi spaţiilor cafelei în Ţara Românească” cu Daniela Calciu
Joi, 23 iulie 2015, ora 19.00 „Blazoanele anatomiei urbane” cu Sebastian Grama
Joi, 30 iulie 2015, ora 19.00 „Disciplina urbană în secolul XX” cu Adrian Crăciunescu

Niciun comentariu: