luni, 13 iulie 2015

Ateliere de vară De-a arhitectura


De-a arhitectura organizează ateliere de arhitectură şi design pentru copii cu vârstele cuprinse între 8 şi 15 ani la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Bucureşti, pe perioada vacanţei de vară. Aceste ateliere sunt realizate în parteneriat cu Anuala de Arhitectură Bucureşti şi MNAC.

Invităm toţi copiii cu adevărat pasionaţi de arhitectură să ni se alăture în această călătorie a creativităţii. Atelierele sunt cu taxă (40€/176lei) şi includ toate materialele necesare desfăşurării acestora.Pentru înscrieri vizitaţi pagina evenimentului, de-a-arhitectura-vara.eventzilla.net. Atelierele se reiau, împreună cu altele noi, în septembrie şi octombrie 2015.


ATELIERE DE VARĂ DE-A ARHITECTURA

8-10 iulie 2015, 10:30-13:30
DE-A DESIGNUL ÎN PARC_ arh. Oana Coarfă
8-12 ani
Oare cum poţi să faci un super-tobogan? Dar o lampă care să ştie că a venit noaptea? Sau o băncuţă pentru câini, dar şi pentru pisici? La atelierul „De-a designul în parc” vom afla lucruri noi despre mediul înconjurător şi vom da liber imaginaţiei pentru a realiza obiecte pentru parc. Bancă sau balansoar, lampadar sau cişmea, vom lucra împreună pentru a inventa obiecte noi pe placul tuturor. La finalul cursului, copiii vor cunoaşte mai multe despre obiectele din spaţiul public şi vor realiza o machetă la scară a obiectului imaginat.

15-17 iulie 2015, 10:30-13:30
A1. DE-A DESENUL DE ARHITECTURĂ. CAIETUL DE SCHIŢE ALB/NEGRU._ arh. Oana Popescu
9-13 ani
Cum schiţăm o casă sau un obiect care ne place mult? Aţi auzit de Dancing House? Dar de Sidney Opera House? Sau de imaginea „imaginată” a calului troian din expoziţia muzeului? La atelierul nostru „De-a desenul” vom face exerciţii de desen liber, dar ca un arhitect. Prin câteva linii şi accente vom schiţa şi câteva din casele „funny” ale unor arhitecţi celebri. La finalul cursului, copiii vor avea câteva noţiuni de perspectivă interioară şi exterioară. Și pentru că spaţiul Muzeului Naţional de Artă Contemporană ne inspiră, vom expune desenele realizate. Să deschidem CAIETUL DE SCHIŢE!

22-24 iulie 2015, 10:30-13:30
AGRE-GATA_ arh. Andrei Ivănescu
10-15 ani
Totul pe lumea asta, inclusiv noi înşine, e construit din bucăţele mai mici. Dacă umbli la bucăţele, modifici întregul. Departe de a face inginerii genetice, vom face nişte inginerii sculpturale, bazate pe multe module mici şi identice, care se conectează între ele pentru a construi un soi de corali sculpturali, a căror formă n-o putem ghici decât încercând şi experimentând cu bucăţelele din care sunt făcute. Dacă orice copil ştie să asambleze un LEGO©, aici încercăm să re-gândim cărămida de LEGO© şi, apoi, vedem ce putem face cu ea. În prima zi vom discuta despre relaţia dintre parte şi întreg, cărămidă şi construcţie, celulă şi organism, cauză şi efect. A doua zi, organizaţi în mini-echipe, vom imagina module felurite, împreună cu modurile lor de conectare şi vom vedea ce se conturează la nivel macro, asamblându-le. La final, ele vor fi produse de către oameni mari, cu utilaje serioase, şi asamblate de copii în ziua 3, pentru a fi expuse spre deliciul tuturor.

Tot pe perioada verii, De-a arhitectura şi Asociaţia Prietenii Școlii de la Buneşti organizează între 8-15 iulie prima tabără-atelier „De-a arhitectura în sat”, pentru copii de 9-13 ani, în satul Buneşti, comuna Mălureni, judeţul Argeş, atelier dezvoltat în cadrul unui proiect cultural al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).
„De-a arhitectura în sat” este un nou program educaţional pentru copii, cu ajutorul căruia ei vor descoperi, înţelege şi reimagina spaţiul construit rural. Vom explora satul, vom afla despre arhitectura populară şi tehnici tradiţionale de construcţie, vom imagina o bucătărie de vară pentru campus şi vom construi un cuptor de pâine pentru ea. Copiii vor veni însoţiţi de un adult (>18 ani), părinte sau frate. Taxa de participare este de 1200lei, pentru copil+părinte, include mâncarea pentru o săptămână, plata materialelor şi a instructorilor atelierului. Cazarea se face în cortul propriu sau în „Casa de pământ”. Pentru înscrieri şi mai multe detalii despre tabăra-atelier, trimiteţi un email la: office@de-a-arhitectura.ro.

Asociaţia De-a Arhitectura a fost fondată în ianuarie 2013 de către şase arhitecte şi îşi propune dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Numai prin înţelegerea şi asumarea lor de către diverse categorii de public se poate asigura o creştere durabilă a calităţii mediului construit din mediile urbane şi rurale. De-a Arhitectura crede cu tărie că o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale nu se poate face decât pornind de la educaţia copiilor, viitorii cetăţeni şi formatori indirecţi de opinie ai părinţilor lor, iar această idee a dus la dezvoltarea unor programe educaţionale complementare care aduc cunoştinţe despre arhitectură şi mediu construit în şcoli.

Niciun comentariu: