marți, 5 mai 2015

Bienala de Artă de la Veneţia: Attila Kim semnează designul expoziţiei Adrian Ghenie "Darwin’s Room" organizată în Pavilionul Naţional al României din Giardini di Castello


Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român
Comisar: Monica Morariu
Vicecomisar: Alexandru Damian

România  participă la cea dea 56a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia, cu două proiecte, Adrian Ghenie: Darwin’s Room şi Inventingthe Truth. On Fiction and Reality organizate în Pavilionul Naţional din Giardini di Castello şi Noua Gelerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Adrian Ghenie: Darwin’s Room

Artist: Adrian Ghenie
Curator: Mihai Pop
Coordonator general al proiectului şi curator evenimente publice: Corina Şuteu
Coordonare: Corina Bucea, Oana Radu, Cristian Neagoe, Mihaela Luțea
Arhitect expoziţie: Attila Kim
Co-editor al catalogului expoziției: Juerg Judin
Parteneri: Proiect iniţiat de Fabrica de Pensule, Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Film ETC; Pace Gallery (New York); Galerie Thaddaeus Ropac (Paris); Tim Van Laere Gallery (Anvers); Galerie Judin (Berlin); Fundaţia Plan B (Cluj); Nicodim Gallery (Los Angeles/Bucureşti); Universitatea Naţională de Arte Bucureşti; Universitatea de Artă şi Design (Cluj); Universitatea de Arte „George Enescu” (Iaşi); Editura Hatje Cantz (Berlin); Asociaţia Galeriilor de Artă Contemporană din România; Asociaţia Amicii Muzeului Naţional de Artă Contemporană.
Spaţiu expoziţional: Pavilionul Naţional din Giardini di Castello

Adrian Ghenie aparţine unei generaţii care a demonstrat capacitatea sa de a reflecta cu luciditate asupra fundamentelor dificile şi adesea traumatice ale istoriilor locale. Cercetarea  sa se dizolvă în cum contemporaneitatea este modelată de memorie şi de dorinţă, de convulsie şi de spectacol, găsind un rol fundamental în opera sa.

Ghenie este, alături de alţi reprezentanţi ai aceleiaşi comunităţi artistice, unul din fondatorii Fabricii de Pensule din Cluj, un centru cultural care reuneşte câteva din cele mai dinamice iniţiative artistice ale României.

În pavilionul României din Giardini va fi prezentată expoziţia Darwin’s Room, îngrijită de Mihai Pop. Expoziţia va prezenta o selecţie de picturi expuse în trei camere conform arhitecturii interne originare a Pavilionului (din 1938) şi va include o temă specifică pentru fiecare dintre aceste camere: “furtuna”, “galeria de portrete” (Autoportret ca Charles Darwin) şi “disonanţele istoriei”.

Dezvoltând “laboratorul” lui Darwin, Ghenie propune o cale interpretativă a noţiunii de supravieţuire. De aceea cercetează lectura teoriei evoluţionismului biologic şi modalităţile în care a fost deformat pentru a transforma societatea. De asemenea, utilizează şi alte izvoare istorice în aducerea la zi a imaginii (fundamentală pentru autopercepţia noastră), „contaminândo” cu o reflexie incisivă asupra competitivităţii neoliberale, care se extinde în toate zonele şi meandrele vieţii sociale şi afective.  Atelierul lui Darwin lărgeşte domeniul de aplicare şi devine un incubator, unde ideile viitoare cresc şi se dezvoltă. Este vorba de o împletire de istorii trăite şi viitoare, care nu deţine probele sau speculaţiile asupra evoluţiei speciei, care nu alterează şi nu idealizează, ci deschide o cale spre o reformulare a valorilor sociale care compun existenţa contemporană. În acelaşi mod, revine la un moment esenţial, când tabelele epistemologice au fost transformate, folosind tabula rasa ştiințifică a lui Darwin pentru a proiecta sau a înscrie o nouă imagine a viitorului nostru. Privirea spre viitor devine o acţiune ce se bazează pe revizitarea trecutului cu privire lucidă, examinând traseul şi miturile care reprezintă fundamentul pentru scrierea istoriei, povestirile care definesc naţiuni, naraţiunile fabricare ce fragmentează istoria în centre şi periferii ocupate de învingători şi învinşi.

Expoziţia va fi însoţită de un volum editat de Juerg Judin şi Mihai Pop, şi publicat de Hatje Cantz Verlag, intitulat Adrian Ghenie – Darwin’s Room. Ediţia în limba română va fi publicată de editura Humanitas.


Conferinţă de presă:
7 mai, ora 16
Pavilionul României din Giardini di Castello

Deschiderea expoziţiei: 7 mai, ora 17

Pentru mai multe detalii legate de proiect, vă rugăm să contactaţi:
Cristian Neagoe: cristian@filmetc.org

Niciun comentariu: