miercuri, 1 aprilie 2015

Târgul de Florii la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, 3 – 5 aprilie 2015


Printre bunele obiceiuri de primăvară ale Muzeul Ţăranului se numără şi Târgul de Florii, la care vă invităm să luaţi parte anul acesta, de vineri, 3 aprilie, până duminică, 5 aprilie, între orele 10 dimineaţa şi 6 seara.

Pe lângă numeroasele lucruri meşteşugite cu sârg şi încărcate cu semne şi înţelesuri, pe care le veţi putea neguţători, veţi avea prilejul să-i întâlniţi şi să staţi la taifas cu cei care le-au făurit: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar şi încondeietoare, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, din toate zonele ţării.

Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat şi alte obiecte frumoase vor putea fi tocmite şi târguite la Muzeul de la Şosea.

Iar pentru a vă pune stomacul la cale găsiţi: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, kürtös kalács, mere din Maramureş, miere de albine, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă şi dulceaţă.


Târg (o)rânduit de Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Preţ bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenţi, pensionari).


Obiceiuri din bătrâni:

Se zice că în vremea de demult o femeie avea un băiat, şi băiatul acela se numea Lazăr, şi era slab şi dorea sa mănânce plăcinte.

Însă mama lui n-avu când să facă şi să îi dea plăcinte de mâncat, şi Lazăr muri de dorul plăcintelor. Şi ziua, în care a murit el, era o zi de sâmbătă.

Mama lui, văzând aceasta, se întristă şi începu a plânge şi a zice:

Să nu fie iertată de Dumnezeu femeia aceea, care nu face în Sâmbăta lui Lazăr plăcinte.

Şi de atunci fac femeile întotdeauna în Sâmbăta lui Lazăr plăcinte.

În ziua de Florii se face dezlegare la peşte. Deşi se află în post, în această zi mănâncă peşte chiar şi oamenii săraci, că e slobozenie.

Ca să se ferească roadele de piatră, podgorenii leagă primăvara viţă de vie cu salcie de la Florii sau îngroapă un ou roşu din Vinerea Mare.

De Florii se umple ciubărul cu fiertură de pădureţ şi sovârf care servesc la încondeierea ouălor de Paşti.

Ouăle se vopsesc în roşu, galben, verde, albastru şi negru. Cele negre înseamnă chinul şi durerea lui Hristos.

Ouăle încondeiate se mai numesc: împistrite, picate, scrise sau muncite.

Diavolul întreabă mereu două lucruri: de se mai scriu ouă pe pământ şi de mai sunt colinde-n sat. Când nu se vor mai scrie ouă şi nu vor mai fi colinde, atunci şi el va apărea.




Niciun comentariu: