joi, 19 martie 2015

Câştigătorul CREATE YOUR BUCHAREST este "How I miss Bucharest or The Journey of a Dog's Life"

 


225 de proiecte creative despre Capitală au fost înscrise în competiţia Create Your Bucharest, depăşind aşteptările organizatorilor.

Pe 16 martie 2015, juriul i-a desemnat în unanimitate pe Ovidiu Anton & Alexandru Bălăşescu drept câştigători ai premiului cel mare al competiţiei, în valoare de 10.000€. Proiectul lor, How I miss Bucharest or The Journey of a Dog's Life, i-a cucerit pe membrii juriului. De asemenea, au fost acordate nouă premii speciale în valoare de 3.000€ fiecare. Ideile, cuprinzând proiecte din domeniul artei, designului şi arhitecturii, au fost propuse de artişti români din toată lumea.

Membrii juriului au făcut următoarea declaraţie cu privire la decizia lor unanimă:

Să explorezi istoria Bucureştiului contemporan urmărind vieţile contras­tante a doi dintre câinii oraşului este o modalitate neobişnuit de elocventă, incisivă şi originală de a aborda teme importante, dar, de cele mai multe ori, dureroase, precum mobilitatea, exilul, proprietatea, supravegherea, urbanismul şi apartenenţa. Unul dintre câini s-a născut în Bucureşti, dar a fost luat de pe străzi, adoptat şi dus la Viena. Celălalt a ajuns în Bucureşti câine de companie, împreună cu stăpânii lui vienezi, doar ca să ajungă, în cele din urmă, pe străzi. Soarta fiecărui câine acţionează ca o metaforă pentru vicisitudinile şi promisiunile vieţii de zi cu zi în oraş."


Competiţia Create Your Bucharest a fost organizată de MAK - Muzeul Austriac de Artă Aplicată / Artă Contemporană cu sprijinul financiar al OMV şi OMV Petrom sub egida VIENNA BIENNALE 2015: IDEAS FOR CHANGE (11 iunie - 4 octombrie 2015) iniţiată de directorul MAK Christoph Thun-Hohenstein. Proiectele câştigătoare ale concursului Create Your Bucharest vor fi prezentate în cadrul unei secţiuni special dedicate a expoziţiei MAKMapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016, unul din proiectele centrale ale VIENNA BIENNALE 2015, avându-i drept curatori pe Peter Weibel, director al ZKM | Centrul pentru Artă şi Media din Karlsruhe; profesor, Universitatea de Artă Aplicată din Viena şi Baerbel Vischer, curator al colecţiei MAK de artă contemporană. Prin participarea la expoziţie, proiectele câştigătoare ale competiţiei Create Your Bucharest vor contribui la diversitatea scenei contemporane din Bucureşti şi România, pe fundalul mişcărilor de avangardă din trecut şi prezent.

Juriul internaţional, compus din Christoph Thun-Hohenstein (director, MAK, Viena), Barbara Baum (consultant pentru proiecte artistice al OMV), Andreiana Mihail (consultant de artă, Bucureşti), Alice Rawsthorn (critic de design, International New York Times, Londra) şi Baerbel Vischer (Curator, MAK, Viena), a evaluat lucrările din competiţia Create Your Bucharest pe criteriile inovaţiei, relevanţei artistice şi sociale, sustenabilităţii şi fezabilităţii, în raport cu domeniul de exprimare artistică al concurenţilor. Mariana Gheorghe, Director General al OMV Petrom: „Sun­tem una dintre cele mai importante companii din România şi, de aceea, vrem să avem o contribuţie şi în alte domenii importante pentru societate. Prin acest proiect ne-am propus să încurajăm arta contemporană şi să promovăm artiştii români la nivel internaţional."

Juriul a evaluat 225 de proiecte înscrise în cadrul competiţiei de idei Create Your Bucharest şi a premiat zece dintre acestea, care acoperă o gamă impresionantă de idei creative pentru Capitală în artă, arhitectură şi design. Pe lângă marele câştigător, juriul a mai acordat 9 premii speciale (fiecare în valoare de 3.000€) pentru următoarele proiecte:

„A Pedestal of Thoughts" de Anca Benera & Arnold Estefan
Îndrăzneţ şi înălţător, piedestalul de cărţi promite să încurajeze învăţarea, cunoaşterea şi dezbaterea, recunoscând, în acelaşi timp, complexitatea istorică a accesului la cărţi în Bucureşti, atât în forma lor monumentală cât şi prin împărţirea conţinutului în patru categorii distincte: cenzurate, dis­truse, nepublicate şi publicate independent sau prin mijloace proprii.

„Atelier 35 Cooperative" de Larisa Crunţeanu & Xandra Popescu
Consolidarea colaborării dintre artişti şi meşteri ar fi o cale captivantă şi constructivă de a revitaliza moştenirea artizanală a Bucureştiului prin readucerea la viaţă a aptitudinilor tehnice şi a culturii depanării care a fost pierdută în alte oraşe. Prezervând resurse istorice valoroase, proiectul promite în acelaşi timp să promoveze noi oportunităţi antreprenoriale.

„Bucharest Veins. Resuscitation Intervention" de Carmen Secăreanu
Vizitatorii străini în Bucureşti remarcă, de multe ori, reţeaua de cabluri care împânzeşte oraşul, dar ea este numai rareori observată de rezidenţi. Vop­sirea cablurilor şi decorarea lor cu fire luminoase va atrage atenţia către unul dintre aspectele neglijate ale oraşului şi îi va încuraja pe oameni să fie mai atenţi şi la alte elemente trecute astăzi cu vederea.

„Discover Bucharest, The Open Air Museum" de Rareş Tudor Pop
Bucureştiul este plin de clădiri aparent banale din epoci diferite, multe dintre ele având însă poveşti fascinante. Descrierea poveştilor uitate ale clădirilor istorice derăpănate şi ale celor din perioada comunistă ar trebui să îi facă pe oameni să se uite la ele cu alţi ochi şi, sperăm, să evite greşelile făcute de alte oraşe care şi-au distrus moştenirea arhitecturală autohtonă.

"Floreo: A Ruin Blossoms Downtown mapping memories of architec­tural heritage as public space. Bucharest 2015" de Răzvan Delcea & Andrei Voica
Încurajarea voluntarilor locali să transforme ruinele pustii ale vilelor aban­donate în spaţii atrăgătoare poate readuce la viaţă zone din Bucureşti tre­cute cu vederea, cu beneficii clare pentru mediu. Fiecare proiect poate, în egală măsură, să joace rolul unui catalizator, impulsionând şi alte comunităţi să revitalizeze zone uitate din propriile cartiere.

"Homeless Practices" de Maria Daria Oancea & George Octavian Marinescu
Lipsa de adăpost este o problemă gravă în Bucureşti şi în multe alte oraşe, o problemă care cere soluţii imediate. Homeless Practices propune un mod imaginativ şi constructiv de documentare a realităţii şi a dificultăţilor ex­treme ale vieţii de zi cu zi a persoanelor fără adăpost din Bucureşti, colec­tând în acelaşi timp informaţiile necesare pentru a-i sprijini în mod practic.

"Kilobase Bucharest A-Z", de Dragoş Olea
Creşterea gradului de conştientizare a nuanţelor culturii istorice şi contem­porane a Bucureştiului a fost o temă recurentă în cadrul Create Your Bucha­rest". Kilobase Bucharest A-Z este un răspuns neobişnuit de ingenios. Schimbul de fragmente care ţin de diferite aspecte ale culturii oraşului promite să prezinte o imagine eclectică, năstruşnică şi de multe ori surprinzătoare a Bucureştiului.

"TableTalks" de Andra Răcăşan & Elena Rucsandra Maior
Crearea unui forum în cadrul căruia oamenii din Bucureşti se pot întâlni la o masă pentru a dezbate chestiuni importante este un mod vivace de încura­jare a comunicării, a sentimentului de comunitate şi a cercetării intelec­tuale. În timp ce adăposteşte o nouă cultură a dialogului în Bucureşti, TableTalks ar putea declanşa, de asemenea, noi prietenii, colaborări şi moduri de gândire.

"Your Concrete Shadows" de Gina Ster
Apariţia unui trio al "îngerilor" care veghează asupra clădirilor din perioada comunistă ar adăuga un plus de ambiţie în ceea ce priveşte cultura înflori­toare a artei stradale din Bucureşti. Pătrunzători şi memorabili, cei trei "îngeri" ai Libertăţii, Curiozităţii şi Evoluţiei sunt destinaţi să provoace discuţii şi să încurajeze oamenii să se uite din nou la oraş şi patrimoniul său arhitectural modern.

Prin susţinerea competiţiei Create Your Bucharest, OMV şi OMV Petrom doresc să contribuie încă o dată la dialogul cultural, pe lângă implicarea lor economică. Compania internaţională integrată de petrol şi gaze OMV, cu sediul central la Viena, îşi concentrează acţiunile de sponsorizare culturală asupra schimburilor culturale din domeniul artei contemporane între statele care constituie principalele sale pieţe: Austria, România şi Turcia. OMV este de zece ani acţionar majoritar al OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din sud-estul Europei, cu sediul la Bucureşti.

Create Your Bucharest s-a desfăşurat ca o competiţie deschisă. Din 3 octombrie până în 15 ianuarie, candidaţii au avut posibilitatea să prezinte concepte inovatoare şi lucrări de artă, design şi arhitectură special concepute pentru un anumit loc, având ca scop transformarea dinamică a „Micului Paris", cum este adesea denumit Bucureştiul datorită nu­meroaselor sale realizări din domeniul artei şi arhitecturii. Au fost invitaţi să participe la competiţia Create Your Bucharest cetăţeni români, români care locuiesc peste hotare, precum şi studenţi şi profesionişti străini din sfera creaţiei care locuiesc în România. Ghidul de înscriere este disponibil la adresa www.createyourbucharest.org.

Niciun comentariu: