marți, 18 noiembrie 2014

De la bucătărie la literatură, Zilele Culturii Ruse la Bucureşti



Zilele Culturii Ruse au loc la Bucureşti în perioada 17-30 noiembrie.

La cea de-a IV-a ediție a Zilelor Culturii Ruse, citim împreună cărți din Rusia. În acest an, Rusia va fi prezentǎ ȋn calitate de invitat de onoare la Târgul Gaudeamus, cu un stand de peste 1.000 de cărți provenind de la cele mai importante edituri din Federația Rusǎ și cu un bogat program de activitǎți culturale, pe care vi-l prezentăm în continuare.
Literatura contemporanǎ rusǎ va fi reprezentatǎ de cǎtre editurile «Curtea Veche» și «Cartier». În cadrul prezentǎrii cărților traduse în limba română, vor avea loc întâlniri directe ale publicului cu autorii Zahar Prilepin, unul dintre cei mai populari scriitori ruși contemporani (pe 19 noiembrie 2014, la ora 14:00), precum și cu tânăra și premiata autoare Marina Stepnova (pe 20 noiembrie 2014, la ora 18,00).
Editura «All», împreună cu traducătoarea Antoaneta Olteanu, excelentǎ cunoscătoare a culturii şi literaturii ruse, alǎturi de profesori ai Facultǎții de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universitǎții București, va organiza o serie de discuții publice pe tema traducerilor ȋn limba românǎ a poeziilor Olgǎi Slavnikova și a romanelor Nataliei Kliuceriova (pe 20 noiembrie 2014, la ora 17:00), precum și a celebrelor romane polițiste ale cunoscutei autoare Daria Donțova (pe 21 noiembrie 2014, la ora 17:30).
Literatura rusă clasică și literatura rusǎ a secolului XX va fi reprezentată la standul “Cărților din Rusia”, prin câteva prelegeri: editura «All» va prezenta opera lui Iuri Dombrovski, autor semnificativ al sfârșitului de secol XX (pe 20 noiembrie 2014, la ora 15:30); Editura “Ratio et Revelatio” va prezenta viața și opera lui Dostoievski ȋn prelegerea intitulatǎ “Dostoievski cel viu” (pe 21 noiembrie 2014, la ora 18:30); editura “Univers” va prezenta publicului noua versiune a traducerii romanului “Donul liniștit” de Mihail Şolohov (pe 22 noiembrie 2014, la ora 15:00). Special pentru Târgul de carte Gaudeamus au fost editate cărţile Nataliei Ovsienko în rusă şi română, dar şi un album foto dedicat vizitei Împărătului Nikolae al II-ea în România.
Romanciera Margarita Hemlin va fi prezentǎ pe 19 noiembrie 2014, la ora 18:30 la Centrul Cultural “Arcub” (str. Batiște 14, București) cu un master class bazat pe cărțile sale. Autoarea  va oferi publicului o simbioză ȋntre teatru și prelegerea publică, avȋnd ca temǎ viața de zi cu zi a omului sovietic din anii ’40 -‘60.
Lingvistul Maxim Krongauz invitǎ publicul la o discuție interesantǎ și accesibilǎ despre limba rusă în termenii Internet-ului, ȋn cadrul prelegerii publice “Limba rusǎ și noile tehnologii” (pe 19 noiembrie 2014, la ora 16:30).
Poezia autorilor ruși: ȋntȋlnirea cu poetul și traducătorul Kirill Kovaldji “Poezia românească în Rusia, ieri și astǎzi” (pe 22 noiembrie 2014, la ora 14:00), prezentarea autorilor de poezie liricǎ contemporanǎ Iuri Ţvetkov și Nikolai Zveaghințev (pe 20 noiembrie 2014, la orele 15:00 și 16:00).
Seria consacratǎ poeziei se va ȋncheia cu deja cunoscuta competiție informalǎ pentru premiul literar “Apa Vie” (la restaurantul «City Grill», str Covaci nr. 19, pe 22 noiembrie 2014, la ora 20:00).
Tot în sfera literaturii clasice ruse se va desfășura și concursul “Recitȋnd din literatura clasicǎ rusǎ” (pe 23 noiembrie 2014, la ora 13:00), cu participarea actorilor români Antoaneta Cojocaru și Adrian Ciobanu. Publicul este invitat să participe recitând din Tolstoi, Puşkin, Lermontov, Esenin, Bulgacov, în limba rusă, ori în limba română.
Seneca AntiCafe (București, Strada Arhitect Ion Mincu, nr. 1) va gǎzdui, ȋn incinta sa recent deschisǎ, renumitul art-project “Propria Lunǎ” a ilustratorului Leonid Tișkov.
Filmul rus va fi marcat pe 21 noiembrie 2014, la ora 15:30, printr-o prezentare, la standul “Cărților din Rusia”, a colecției de aur a “Mosfilm”, pregǎtitǎ special pentru aniversarea a 90 de ani de existențǎ a celei mai mari case de producție cinematograficǎ din Rusia, cu participarea Irinei Margareta Nistor, membru al Uniunii Cineaștilor din România, a actorului Vlad Ivanov precum și a profesorilor și studenților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale“.
Centrul Cultural “Arcub” (str. Batiște nr. 14) va organiza pe 19 noiembrie 2014 și pe 20 noiembrie 2014 discuții și proiecții de filme rusești – “Opt” în regia lui Alexei Ucitel cu Zahar Prilepin ca actor şi “Vreau şi eu” în regia lui Alexei Balabanov, ultimul film al regizorului care s-a bucurat de succes.
Aspectelor istorice ale rușilor lipoveni din România le va fi dedicatǎ o masă rotundă pentru a contura tematica “Rușii de rit vechi ȋn noua Europǎ: destinul istoric al lipovenilor” (standul de carte al Rusiei, pe 21 noiembrie 2014, la ora 14:00). Vizitatorii târgului sunt invitați să pună întrebări istoricilor Alexandr Prigarin, Alexei Muraviov, Alexandr Varona și Daniel Hrenciuc, autori de cărți dedicate staroverilor, dar și jurnaliștilor Alexandra Fenoghen de la Radio România și Ana Preda de la TVR, care au realizat de-a lungul timpului reportaje și emisiuni despre ortodocșii de rit vechi. Istoricul și teologul Alexei Muraviov, împreună cu Mitropolitul Leontie,  Arhiepiscop de Fântâna Albă și Mitropolit al tuturor credincioșilor ortodocși ruși de rit vechi din întreaga lume vor conduce o discuție pe tema “Schisma Bisericii Ruse: eveniment-cheie al istoriei Rusiei” (Brǎila, Str. Zidari nr. 5, pe 20 noiembrie 2014, la ora 14:00).



Organizatori: Agenția Federală pentru mass-media și comunicare a Federaţiei Ruse, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, Reprezentanţa Rossotrudnicestvo în România.
Sprijinul financiar: TMK-ARTROM, Lukoil, Reprezentanţa Gazpromexport în România.
Parteneri media: Radio România, TVR, Revista Accente, Zile şi nopţi, Revista Modernism, Ziarul Metropolis, revista Yorick. 
Parteneri: Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti– Arcub, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”,  concernul MOSFILM, Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Studio, Asociaţia Arhtviva, Centrul Cultural al Fundației “Russkiy mir”, Comunitatea ruşilor-lipoveni din România, Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa, Editura Litera, Editura Next Page, Editura Univers, Editura Curtea Veche, Departamentul  Filologie Rusă și Slavă al  Universităţii București

Niciun comentariu: