joi, 30 octombrie 2014

Urban Eye Film Festival, primul festival de film despre oameni și orașele lor.

În perioada 13-16 noiembrie 2014, la Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr. 77, Bucureşti), va avea loc prima ediție a festivalului de film UrbanEye, singurul festival din România care promovează discuția despre mediul construit și viața urbană prin intermediul filmului – documentar, artistic, scurt metraj sau animație.

Ediţia de anul acesta aduce pentru cinefili şi pasionaţi de mediul în care trăiesc patru zile de proiecţii de film (11 filme documentare sau artistice din 7 ţări și din spații culturale extrem de diverse) însoţite de ateliere, dezbateri şi evenimente pentru copii, toate abordând cele mai neașteptate și actuale aspecte ale vieţii urbane.

Selecţia excelentă de filme, în care oraşul şi arhitectura sunt subiecte şi actori deopotrivă, e structurată în 3 secțiuni tematice (Autentic versus Simulacru, Oameni fără case și case fără oameni, Interferențe) care ajută publicul să se orienteze și totodată îmbogățesc subiectele abordate. De asemenea, festivalul este o ocazie unică de a vedea o serie de filme în premieră în România.

Majoritatea proiecțiilor sunt însoțite de discuții susținute de personalități relevante pentru tema abordată, de la arhitecți și regizori la jurnaliști sau sociologi. Atelierele și dezbaterile vor pune în context subiectele ilustrate prin filme, dar, mai ales, vor provoca spectatorul să (își) descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.

Deschiderea festivalului îi aduce la București, pentru prima dată, pe Jord den Hollander (arhitect și regizor) directorul Festivalului de Film de Arhitectură din Rotterdam – primul și cel mai mare festival de gen din lume, pe Sofia Mourato, directoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona şi pe Anja Schlamann, fotograf de arhitectură din Germania, cea care va coordona workshopul de fotografie din cadrul festivalului.

Proiectul îşi propune să devină o platformă de interacţiune între domeniile care influenţează viaţa în oraş prin discuţii despre: cum se transformă orașul tău, cum să înțelegi schimbările subtile, cum și dacă le poți opri, ce înseamnă locuire și criza locuințelor, rolul fotografiei pentru arhitectură, și invers. Toate aceste subiecte vor fi aduse în discuția publicului în serile de festival, în spațiile Institutului Francez din București.        

Programul detaliat al evenimentelor va fi disponibil pe site-ul dedicat: www.urbaneye.ro
și pe Facebook.
Organizator: Asociaţia ARTA în dialog



Niciun comentariu: