marți, 28 octombrie 2014

Un secol de sculptură românească!

Fundația Culturală META are plăcerea de a vă invita la lansarea enciclopediei on-line bilingve de sculptură româneascăUn secol de sculptură românească (N - Z). Lansarea va avea loc miercuri, 29 octombrie, ora 18:00, la Ceainăria Librăriei Cărturești Verona.
Proiectul, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. 
În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului trecut. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014 cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului - N - Z.
Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor, cercetătorilor, teoreticienilor, istoricilor și iubitorilor de artă, ci va cuprinde și un aparat critic, comentariile fiind semnate de un colectiv de critici și istorici de artă.
Un secol de sculptură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către vizitatorii săi.

Un secol de sculptură românească (A - Z) poate fi accesată la adresa:www.sculpture.ro

Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de artă românească cu acces liber dedicată sculptorilor români (sau de origine română) și reunește fișele a peste 800 de artiști, aflați în țară sau în străinătate, care activează sau care au activat în ultimii 100 de ani.
Fenomenul sculpturii este abordat dintr-o perspectivă contemporană, dicționarul propunându-și să ofere o imagine largă a acestui termen. Discursurilor artiștilor absolvenți ai secțiilor de sculptură, care apelează în primul rând la materialele tradiționale (lemn, piatră, bronz ș.a.), li se alătură acum discursurile altor artiști, preocupați de problematica tridimensionalului, dar care folosesc tehnici dintre cele mai diverse, de la ceramică la instalații, și care, prin lucrările lor, abordează conceptul existenței obiectului în spațiu.

Niciun comentariu: