vineri, 26 septembrie 2014

Vernisajul expoziţiei “ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ ÎN GEOPARCUL PLATOUL MEHEDINȚI”

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român vă invită LUNI, 29 SEPTEMBRIE 2014, începând cu ora 19:00, la vernisajul expoziţiei “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”.

Evenimentul va avea loc în sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Expoziţia prezintă fotografii realizate de patru tineri arhitecţi: Simona Meilescu, Mihaela Fiscuci, Adrian Sandor şi Horia Lupan. Elementele de arhitectură tradițională identificate în Geoparcul Platoul Mehedinţi constituie laitmotivul seriei, punând în evidență relația continuă dintre vechi și nou, precum și permanenta interacțiune dintre patrimoniul construit și mediul natural.

Fiecare cadru ilustrează câte o particularitate a satului românesc – împins spre modernitate, dar în același timp încercând să își păstreze autenticitatea. Imaginile stau mărturie identității și tenacității locuitorilor Geoparcului Platoul Mehedinți, care continuă să trăiască în deplină armonie cu natura.

Expoziţia va putea fi vizitată în sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 29 septembrie - 10 octombrie 2014. 

Vernisajul marchează încheierea proiectului “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi. Studiu de caz în comunele Isverna, Balta şi Ponoarele”, realizat de asociaţia MAIE şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Scopul proiectului a fost promovarea și protejarea elementelor de arhitectură tradițională identificate în Geoparcul Platoul Mehedinţi, în vederea dezvoltării durabile și armonioase a zonei.

 Proiectul s-a bazat pe ocercetare de teren în cele trei comune, propuneri de restaurare și măsuri de păstrare a specificului local, totul materializându-se prin această expoziție, un album de fotografii, un ghid de recomandări, şi site-ul www.arhitectura-gpmh.ro.


Niciun comentariu: