vineri, 12 septembrie 2014

Bisericile de lemn din Oltenia și Transilvania participă la celebrare bienală a patrimoniului cultural

Watch Day, o celebrare bienală a patrimoniului cultural, prilejuiește adunări în jurul a zeci de situri istorice din întreaga lume în 2014


Urși, Județul Vâlcea, România, 20 septembrie - O serie de biserici de lemn din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei participa în 2014 la evenimentul Watch Day, care presupune o serie de activități culturale și educaționale susținute de World Monuments Fund, în toate siturile incluse în 2014 în lista World Monuments Watch.

Președintele WMF, Bonnie Burnham, a declarat: „Watch Day este o oportunitate pentru comunitățile din întreaga lume de a integra în mijlocul lor siturile incluse în World Monuments Watch. Suntem bucuroși sa susținem activitățile propuse pentru aceste evenimente și sperăm să crească aprecierea pentru aceste locuri importante.”

Un număr mare de biserici tradiționale din lemn a supraviețuit în nordul Olteniei și sudul Transilvaniei. Bisericile sunt exemple modeste de arhitectură vernaculară realizate de comunități mici, datate în perioada secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. Veți avea posibilitatea să descoperiți un peisaj deosebit și un patrimoniu arhitectural prea puțin cunoscut.

 În ultima perioadă, multe din aceste biserici au fost abandonate din cauza dimensiunilor mici și a lipsei de dotări (electricitate, încălzire). Ca rezultat, acestea se află în stare de degradare. Evenimentul Watch Day propune vizitarea unui șantier de restaurare în curs pentru biserica de lemn din Urși, jud. Vâlcea - deschiderea unui muzeu dedicat bisericii de lemn, ateliere pentru copii, masă tradițională în comunitate.

Evenimentul este parte a proiectului 60 de biserici de lemn și este organizat de Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România, cu sprijinul World Monuments Fund.


Watch Day a fost lansat în 2012 ca partea programului Watch și oferă oportunități comunităților incluse în Watch cu scopul de a crește aprecierea pentru aceste locuri importante. Evenimentul este suprotat în totalitate sau parțial de catre WMF. Programul bienal World Monuments Watch a fost lansat în 1996 cu suportul sponsorului fondator American Express și are ca obiectiv atragerea atenției internaționale asupra patrimoniului cultural din întreaga lume amenințat de forțele naturii și de impactul schimbărilor sociale, politice și economice. Până în prezent programul Watch a oferit suport pentru peste 600 situri.  

Niciun comentariu: