joi, 5 iunie 2014

SoNoRo Conac, iunie 2014 : un circuit de concerte de muzică de cameră care revitalizează clădiri de patrimoniu din ţară


Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac vizitează, între 9 şi 27 iunie 2014, unele dintre cele mai spectaculoase edificii de patrimoniu din ţară. Pentru a reintegra aceste clădiri emblematice în circuitul cultural, SoNoRo Conac propune, în strânsă colaborare cu gazdele şi în paralel cu seria de concerte, un program cultural care să pună în valoare moştenirea culturală şi artistică a locurilor. Astfel, fiecare concert SoNoRo Conac este integrat într-un program artistic adaptat personalităţii clădirii şi domeniului gazdă. Primul concert SoNoRo Conac din luna iunie are loc pe 9 iunie pe domeniul viticol Avincis, la vila Dobruşa din Drăgăşani şi propune oaspeţilor o degustare de vinuri şi o vizită a cramei, restaurate în 2011 de arhitectul Alexandru Beldiman, un picnic gurmand şi un concert inedit SoNoRo, în via domeniului. 

Circuitul SoNoRo Conac din luna iunie continuă cu Casa Avramide – Casa Colecţiilor, parte a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Tulcea), Conacul Bellu din Urlaţi, aflat în componenţa Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti), Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iaşi), Conacul Miclescu, Călineşti (Botoşani), Sinagoga din Bistriţa, monument istoric, Castelul Corvinilor (Hunedoara) şi încheie luna la Conacul Hodoni (Timişoara), pe 27 iunie. 
Programul vizitei la vila Dobruşa de luni 9 iunie începe la ora 11 cu o degustare a vinurilor Avincis şi o vizită în crama domeniului. Picnicul programat la ora 13:30 este acompaniat de muzica live a Alex Porro Band. Concertul SoNoRo începe la ora 16, cu Răzvan Popovici (violă) şi bursierii SoNoRo Interferenţe Alexandra Bobeico (vioară) şi Radu Dunca (vioară), care vor interpreta piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvorák, Johann Halvorsen şi George Enescu. Ziua se încheie cu o plimbare pe domeniul Dobruşa.

Picnicul Avincis şi Concertul SoNoRo Conac se desfăşoară pe domeniul viticol Vila Dobruşa din Drăgăşani, Valea Caselor 1A, judeţul Vâlcea. Accesul se face numai pe baza de invitaţie sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.
***
Deschiderea ediţiei a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu acelaşi nume şi i-a adus un omagiu scenografului şi pictorului George baron Löwendal (1897-1964).

Calendarul concertelor SoNoRo Conac din iunie 2014:
·         Crama Avincis - Vila Dobruşa (Drăgăşani), 9 iunie
·         Casa Avramide – Casa Colecţiilor, parte a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Tulcea), 15 iunie
·         Conacul Bellu din Urlaţi, aflat în componenţa Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti), 18 iunie
·         Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iaşi), 21 iunie
·         Conacul Miclescu, Călineşti (Botoşani), 22 iunie
·         Sinagoga din Bistriţa, monument istoric, 24 iunie
·         Castelul Corvinilor (Hunedoara), 26 iunie
·         Conacul Hodoni (Timişoara), 27 iunie
Muzicienii SoNoRo care vor concerta în luna iunie sunt Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă), Christian Naş (violă) şi bursierii programului SoNoRo Interferenţe.
Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Braşov, Conacul Ghyka de la Coteşti şi Casa Monteoru din Bucureşti.
*** 
Domeniul Avincis – Vila Dobruşa, Drăgăşani
În 2007, Cristiana Stoica a revenit împreună cu soţul său Valeriu, în regiunea Drăgăşani, unde în 1927, Maria Râmniceanu, străbunica Cristianei, şi soţul ei, Iancu, cumpăraseră un conac în cel mai pur stil neoromânesc, inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncoveneşti. Emoţia amintirilor, frumuseţea locului şi calitatea vinurilor degustate în împrejurimi a fost o adevarată revelaţie pentru famila Stoica. Astfel s-au născut ideea restaurării conacului familial şi hotărârea de a reda farmecul de odinioară al viei rămase în paragină şi al podgoriei din regiune, care cunoscuse perioada sa de glorie la sfârşitul secolului al XIX-lea.

În dorinţa lor de a îmbina tradiţia şi modernitatea, Valeriu şi Cristiana Stoica au încredinţat arhitectului Alexandru Beldiman misiunea de a restaura conacul familiei şi de a crea pentru cramă o inedită operă de arhitectură modernă. Arhitectul a conceput astfel un fel de navă situată pe coama dealului Dobruşa, perfect integrată în peisaj, cu zidurile placate cu calcar de Arnota, gazon care urcă până pe acoperiş şi trei case de lemn care străjuiesc terasa. Creativitatea arhitectului a fost menită să asigure calitatea vinificaţiei, ţinând seama de imperativele acestui proces şi de circulaţia fluxurilor prin gravitaţie: o impresionantă rampă de acces subteran şi un tunel amplu permit comunicarea optimă cu spaţiile tehnice. Selectată pentru premiile White Building, Crama Avincis este un exemplu de sustenabilitate culturală în arhitectură.

Pentru a construi pe termen lung personalitatea viei lor, Valeriu şi Cristiana Stoica au apelat la serviciile tânărului şi talentatului oenolog francez Ghislain Moritz. Ghislain, absolvent al Universităţii din Dijon, a dobândit experienţă în vinificaţie, lucrând în Franţa, la Domaine Devillard în Bourgogne şi în Portugalia, la Conceito da Veiga, în valea Douro. Din vechile soiuri, se cultivă astăzi Tămâioasă Românească, Negru de Drăgăşani şi Crâmpoşie Selecţionată, dar pe lângă acestea, altele, de origine străină, mai numeroase, au fost de asemenea introduse în podgoria Drăgăşani. Astfel, soiul Sauvignon Blanc s-a adaptat foarte bine la condiţiile climatice şi de sol.

Domeniul Vila Dobruşa şi-a deschis porţile pentru iubitorii de vinuri bune şi de frumos, într-o nouă înfăţişare, care îmbină linia tradiţională a conacului familial şi modernitatea concepţiei  arhitecturale a cramei, conservarea calităţilor solului şi metodele agricole cele mai eficiente, folosirea celor mai performante utilaje de îngrijire a viţei de vie şi culesul manual, experienţa agronomului şi creativitatea oenologului, dotarea cramei cu tehnologie de ultimă generaţie şi procedeele clasice de vinificaţie, atât cele din regiunea Drăgăşani, cât şi cele din regiunea Bourgogne.
***
Informaţii despre proiect
În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Casa Ion Mincu din Bucureşti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeş şi Portul Cetate.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Partener principal: Ordinul Arhitecţilor din România
Maşina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Dorna, Illy, Cramele Rotenberg,  Monumente uitate (un proiect al Asociaţiei ARCHÉ), ParteR, Scena, Art Cafe La Scena
Fundaţia Löwendal, Domeniul Manasia, Avincis – Vila Dobruşa, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean – Muzeul de Artă, Casa Avramide, ICEM (Institutul de cercetări eco-muzeale Tulcea), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Bellu - Urlaţi, Societatea de concerte Bistriţa, Muzeul memorial „Alexandru Ioan Cuza” (Ruginoasa, Iaşi), Conacul Miclescu (Călineşti, Botoşani), Sinagoga din Bistriţa, Muzeul Castelul Corvinilor, Primăria Municipiului Hunedoara, Conacul Hodoni (Timişoara), MET (Mihai Eminescu Trust), Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră (Braşov), Conacul Ghyka (Coteşti), Casa Monteoru (Bucureşti)
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, HotNews

Niciun comentariu: