miercuri, 11 iunie 2014

LAUD 2014 – un eveniment despre arhitectura peisajului din Europa


Pe 3 iunie ABplus Events şi Ordinul Arhitecţilor din România au organizat primul eveniment din România dedicat spaţiilor publice urbane şi spaţiilor verzi – Expoconferinţa Internaţională de Arhitectură LAUD 2014.

            Evenimentul a avut loc la Athénée Palace Hilton, Bucureşti, unde au participat peste 150 de arhitecţi, arhitecţi şefi de oraşe, peisagişti, city manageri, directori din cadrul primăriilor, companii cu soluţii pentru arhitectura, design-ul şi amenajarea spaţiilor exterioare.

            Invitaţii au discutat despre proiectele speakerilor internaţionali, mai exact despre arhitectura peisajului din Europa. Invitatul special al evenimentului, arh. Martí Franch Batllori, laureatul Bienalei Europene de Landscape Architecture, a prezentat în cadrul evenimentului cel mai mare proiect de restaurare din întregul bazin Mediteranean.

LAUD este o iniţiativă foarte bună, va ajuta la dezvoltarea unei culturi între practicienii locali, deoarece aceştia se pot privi în oglindă şi compara cu alţi profesionişti. Am fost surprins pozitiv în ceea ce priveşte proiectele prezentate din Europa de Est despre care nu ştiam foarte multe, de asemenea, cu privire la planurile municipalităţii din Bucureşti. Nu ştiu cine le va pune în aplicare, dar mi se pare un lucru pozitiv, un pas înainte”, a precizat arhitectul Martí Franch în cadrul LAUD.

            De asemenea, în cadrul evenimentului  a fost prezentat proiectul de landscape architecture al anului 2013 din Marea Britanie. Proiectul realizat de arhitectul Chris Churchman, care a primit anul trecut cea mai înaltă distincţie pentru arhitectură, design-ul şi amenajarea spaţiilor exterioare. Invitaţii au fost impresionaţi şi de arhitectul Phil Askew care a adus în atenţia publicului proiectul de reconversie a Parcului Olimpic din Londra, la ora actuală cel mai complex sit de regenerare urbană din Europa. Totodată, au fost prezentate cele mai mari proiecte realizate de biroul de arhitectură Martha Schwartz Partners, aflat în top 10 al celor mai influente birouri de landscape architecture din ultimele cinci secole fac parte din programul sesiunii plenare de deschidere.

            Un alt proiect ce a fost în centrul atenţiei în rândul invitaţilor a fost cel prezentat de către arhitectul şef Gheorghe Pătraşcu, "Bucureşti, oraşul de mâine", ce a cuprins planul integrat de dezvoltare urbană a zonei centrale din Capitală în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.
Eu sunt un susţinător declarat al evenimentelor de acest tip care aduc dezbaterea profesională în zona de business. Este utilă şi lăudabilă iniţiativa acestui eveniment pentru că profesioniştii riscă de multe ori să gândească proiectele într-o manieră utopică, puţin cam în nori, neconectându-se suficient la viaţa reală. [...] Arhitectura nu poate fi tratată ca o simplă artă; arhitectura e o îmbinare între ştiinţă, tehnologie şi artă. Prin acest eveniment, dvs., ABplus Events, aţi reuşit să stabiliţi un echilibru între cele două tendinţe opuse ale arhitecturii: artă şi business. Am nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru susţinerea proiectului pe care tocmai l-am prezentat la Expoconferinţa Internaţională LAUD”, a declarat Gheorghe Pătraşcu, Arhitectul Şef al municipiului Bucureşti.

LAUD 2014 este un eveniment creat de ABplus Events şi face parte din seria expoconferinţelor internaţionale pentru arhitecţi şi contractori, organizate la Bucureşti, Varşovia şi Budapesta, alături de INGLASS, GIS, RIFF şi CONTRACTOR.
Galeria foto şi testimonialele din cadrul Expoconferinţei Internaţionale de Arhitectură LAUD 2014 pe www.laud.ro şi pe www.facebook.com/expoconferinte.arhitectura

Niciun comentariu: