marți, 1 aprilie 2014

Targul de Florii la Muzeul National al Taranului Roman 11 – 13 aprilie 2014



Oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat si alte obiecte frumos mestesugite vor putea fi tocmite si targuite de vineri, 11 aprilie, pana duminica, 13 aprilie, la Muzeul National al Taranului Roman.

Olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar si incondeietoare, tesatoare, cusatorese, impletitoare, din toate zonele tarii, se vor aduna in curtea Muzeului de la Sosea, la Targul de Florii.

Sunt prezenti pentru prima data la targul de la oras, cu oua incondeiate, mesterii suceveni: Elena Torac si Irinel Parasca. Din Basarabia vin mesterii Natalia Cangea, cu impletituri, Ruslan Scutelnic, cu ceramica si Ludmila Girlovan, cu lucruri cusute cu margele.

Puteti targui de-ale gurii: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turta dulce de Harghita, kürtös kalács, mere din Maramures, halvita, miere de albine si laptisor de matca, polen si propolis, ierburi de leac, palinca de Bihor si dulceata.

Prin targ: demonstratii de incondeiat oua si muzici traditionale.

Duminica, 13 aprilie, de la 10.30 la 11.30 si de la 12.00 la 13.00, la Atelierul de Creativitate, BluParty si Irina Latis organizeaza Cosite Urbane – atelier de impletit cosite de par, dedicat mamelor si fiicelor. Costul unui atelier este de 25 de lei pentru o pereche, mama si fiica.


Targul de Florii este deschis de vineri, 11 aprilie pana duminica, 13 aprilie 2014, intre orele 10:00 si 18:00, la Muzeul National al Taranului Roman.

Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).


Mosii de Florii, Lazarul
„Sambata dinainte de Florii este dedicata mortilor. Femeile fac placinte si le dau de pomana. Nu torc ca sa nu se imbaleze mortii care asteapta la poarta Raiului sa vina clipa cand pot reveni pe pamant...” (Ghidul sarbatorilor romanesti, de Irina Nicolau)

Sarbatoarea Floriilor
„In duminica de Florii, oamenii au voie sa manance peste. Merg la biserica ducand flori si se intorc ducand matisori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodarie si o pun la icoana: peste an ea capata tot felul de intrebuintari. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea oualor. Cum este vremea de Florii, asa va fi si de Paste. Sunt locuri unde in aceasta zi oamenii nu se spala pe cap, de teama sa nu albeasca (incarunteasca) la fel ca pomii aflati in floare. In alte parti se spala pe cap tocmai in aceasta zi, dar cu apa in care au fiert busuioc si fire de la canafii unui prapor care a fost purtat la o inmormantare de fata mare. Ca sa fie de folos parului, sa-l faca sa straluceasca de sanatate, apa trebuie varsata la radacina unui par”. (Ghidul sarbatorilor romanesti, de Irina Nicolau)


Partener: Clubul Taranului
Parteneri media ai MNTR: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural,  
Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura
Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, 24Fun, Port.ro, b365.ro,
 onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro
www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro
 www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, All Hollow,
 www.meidaiq.ro.

Niciun comentariu: